Boala parodontala

Boala parodontala

Boala parodontala Vizualizari:  5371
Ce este boala parodontala si de ce apare ea?

Boala parodontala, cunoscuta sub denumirea populara de „paradontoza”, reprezinta inflamatia cronica a tesuturilor care sustin dintii in os.  Este o afectiune periculoasa, intrucat daca semnele ei sunt ignorate, se poate ajunge la pierderea dintilor. Principiala ei cauza o reprezinta activitatea agresiva a bacteriilor continute in placa si tartrul ce acopera suprafetele dentare. Sunt incriminati si factorul genetic, stresul, iar fumatul este cel mai de temut factor favorizant si agravant.

Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Sangerarea este primul semn al unei nereguli la nivelul gingiilor. Apare frecvent la periaj, masticatie, sau in cazurile mai grave, chiar spontan. Din pacate, de cele mai multe ori este ignorat, permintand astfel avansarea bolii parodontale.  Nu ignorati nici gingiile de un rosu aprins sau violaceu.
Daca observati retragerea gingiilor, cu „dezvelirea” dintilor sau „alungirea” acestora, nu intarziati sa va prezentati la medicul specialist PARODONTOLOG! Aceasta, precum si mobilitatea dentara, reprezinta certitudini ale agravarii afectiunii dumneavoastra.

 De ce trebuie sa consult un medic?

Atunci cand apar sangerarile gingivale, pacientul, de frica, se periaza mai rar si mult mai putin eficient, crezand ca acestea vor disparea. In schimb, cresc acumularile de placa bacteriana si tartru, gingiile se inflameaza mai tare, cresc in volum, sangereaza si dor. Daca pacientul nu se prezinta la medicul specialist parodontolog, simpla sa gingivita se poate transforma in parodontita incipienta, si apoi avansata (ducand in final chiar la pierderea dintilor). Produsele promovate in mass media, precum si medicamentele homeopatice sau antibiotice, sunt utile doar in combinatie cu terapia stomatologica, si nu singulare.

Asa cum fiecare organism reactioneaza altfel la tratament, la fel si boala parodontala are semne diferite de la individ la individ . Numai medicul specialist parodontolog va poate spune cu exactitate, in urma unui consult clinic si radiologic, ce caracteristici are afectiunea dvs, in ce stadiu este, si care este cel mai bun tratament, personalizat.

Ce tratamente exista?

Pacientul trebuie sa inteleaga importanta unei igiene impecabile. Medicul parodontolog poate ajuta la stoparea evolutiei bolii parodontale, dar numai cu cooperarea riguroasa a pacientului. Orice tratament incepe cu igienizarea cavitatii bucale (detartraj, periaj si airflow). Ulterior, cu instrumente caracteristice, se face un grafic al adancimii defectelor osoase (gingia se dezlipeste de pe dinte permitand patrunderea bacteriilor catre os si formarea pungilor parodontale, pline cu microorganisme si tesut infectat), si in functie de rezultatele obtinute, se decide urmatorul pas.

Detartraj si chiuretaj subgingival in camp inchis – folosind instrumentar caracteristic, se indeparteaza tartrul de sub gingie si se lustruieste radacina dintelui, fara a inciza gingia.

 Chiuretaj in camp deschis, insotit sau nu de aditie osoasa si reconstructia crestei alveolare acolo unde distrugerile sunt marcate, acestea fiind interventii chirurgicale.

 Rezultatele obtinute trebuie pastrate prin controale periodice si reevaluari ale starii de sanatate a parodontiului.

Clinica VELVET DENTAL introduce pacientii intr-un program special de monitorizare a stadiului si evolutiei bolii parodontale: dupa diagnostic, pacientul primeste planul de tratament personalizat; medicul il ajuta sa-si insuseasca corect modul de realizare a igienizarii la domiciliu, dupa care incepe terapia caracteristica. La perioade regulate de timp, pacientul este chemat pentru controale, reevaluari si igienizari profesionale .

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!