Importanta fotografiei in cabinetul stomatologic

Importanta fotografiei in cabinetul stomatologic

Importanta fotografiei in cabinetul stomatologic Vizualizari:  3525

Fotografia dentara a devenit in ultimii ani un element indispensabil pentru orice pacient care doreste sa abordeze cu maxim profesionalism activitatea sa cotidiana.Evolutia tehnologica precum si accesibilitatea a facut ca fotografia dentara sa nu mai reprezinte un privilegiu care se adreseaza doar unui numar redus de practicieni, ci o necesitate pentru cresterea calitatii actului medical. 

 Cuvantul cheie al vremurilor pe care le treim atat pe plan personal cat si profesional este \comunicarea\.Fotografia (imaginea), reprezinta unul din cele mai importante mijloace de comunicare, iar in cadrul medicinei dentare (la fel ca si in toate celelalte domenii)ea devine un instrument cu adevarat indispensabil pentru echipa medicala – laboratorul de tehnica dentara si pacient.

Rolul fotografiei dentare ca element complimentar pentru diagnostic este rolul pe care noi il consideram ca cel mai important dintre toate si in acelasi timp rolul care a fost neglijat sau subevaluat.    Fotografia dentara ne ofera niste avantaje absolut incontestabile in momentul in care o folosim ca element ajutator de diagnostic, avantaje pe care nu putem sa le trecem cu vederea:-este non-invaziva;-este rapida(economie de timp)si usoara (nedureroasa) pentru pacient;-calitatea informatiei (imaginii)poate fi controlata instantaneu;-ofera detalii si informatii care uneori pot sa scape la o prima examinare clinica obisnuita;permite prelungirea examinarii pe termen nelimitat.


Comunicarea in cadrul echipei medicale
    Stomatologia moderna si reabilitarile orale complexe impun colaborarea mai multor medici specialisti pentru obtinerea rezultatelor dorite (chirurgie orala, implantologie, parodontologie, ortodontie, protetica, etc.).Realizarea fotografiilor dentare corespunzatoare va permite realizarea unei fise electronice a pacientului care poate sa circule intre membrii echipei medicale in vederea stabilirii tuturor diagnosticelor si implicit a solutiilor terapeutice si a etapizarii acestora.Instrument de autoevaluare a rezultatelor obtinute.    Realizarea fotografiilor dentare pe parcursul diferitelor etape de tratament va permite medicului sa-si autoevalueze munca si sa descopere, eventual, anumite erori, nesesizate in timpul tratamentului sau sa aprecieze ulterior daca o anumita manopera sau solutie aleasa a fost favorabila sau nu.


   Instrument in comunicarea cu pacientul
    Valoarea si puterea comunicativa a imaginilor este cunoscuta din cele mai vechi timpuri. Indiferent ca suntem sau nu constienti de acest fapt, cu titii comunicam mult mai bine prinintermediul imaginilor. Acest lucru este valabil si in cazul relatiei medic-pacient. Utilizarea unor fotografii dentare va ajuta pacientul sa inteleaga mai rapid si mai bine situatia pe care noi dorim s-o explicam iar comunicarea devine mult mai eficienta.


  Fotografia dentara – document cu valoare medico-legala 
    Utilizarea unei fise medicale bine documentate in cazul unor eventuale litigii este extrem de bine cunoscuta. Atunci cand aceasta fisa este completata si cu un set de fotografii ale situatiei initiale, diferitelor etape de tratament si a rezultatelor finale, ea devine un instrument extrem de util care va dovedi calitatea tratamentului efectuat de medic.    Comunicarea cu laboratorul dentar
  Schimbul de informatii intre laborator si cabinet se poate face foarte simplu cu ajutorul fotografiilor dentare transmise prin mediul virtual (internet), intalnirea fizica dintre membrii echipei urmand sa aiba loc doar in anumite etape, extrem de importante ale tratamentului.Fotografiile realizate de medic vor furniza tehnicianului informatii importante legate de culoare , forma, textura, dimensiune etc.ceea ce va permite acestuia sa creeze o restaurare protetica cat mai adecvata din punct de vedere morfo-functional si estetic.


   Educatia pacientului
   Trebuie sa fim constienti si de rolul educativ pe care il avem ca medici in relatia noastra cu pacientii. Pacientii provin din medii sociale diferite, au nivele educative si chiar intelectuale diferite, iar majoritatea dintre acestia nu au benificiat de nici o instruire in domeniul sanatatii dentare.Atunci cand pacientul vede variantele alternative si primeste explicatii verbale sau scrise, decizia privind tratamentul ales este mult mai usoara si rapida.
   Fotografia dentara este elementul principal pe baza caruia se poate reaiza o analiza si o planificare digitala a tratamentului.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Anatolii Glopina

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!