Ingrijirea naturala a dintilor

Ingrijirea naturala a dintilor

Uleiuri esentiale stomatologie Vizualizari:  5613

Ingrijirea naturala a dintilor


Plantele sunt medicamentele noastre folosite din antichitate pentru vindecarea bolilor. Corpul nostru este astfel creat încât sa poata metaboliza compozitia chimica a plantelor. Oamenii primitivi au reusit sa deosebeasca plantele nefolositoare, toxice de cele vindecatoare. Cunostintele dobandite au fost transmise din generatie in generatie, mai intai verbal, apoi in scris.


Medicamentele de sinteza au principii active copiate din natura, dar si compusi care nu sunt compatibili corpului si de aceea au mai multe efecte adverse. Si plantele daca sunt utilizate excesiv timp indelungat pot produce toxicitate. Totul se ia cu masura. Sunt si aici aspecte legate de unde a fost crescuta planta, cand a fost recoltata, cum a fost depozitata. Efectele tamaduitoare ale plantelor nu se vad imediat, asa cum ne-au obisnuit medicamentele sintetice, dar ele ne aduc beneficiile lor.


Voi aborda tratarea naturala a cavitatii bucale prin aromaterapie.


Aromaterapia este ramura fitoterapiei care se ocupa de tratarea bolilor infectioase, psihice sau de alta natura cu uleiuri volatile.


Uleiurile volatile sunt produsi ai metabolismului secundar al plantelor prin celule specializate, sunt esenta plantelor. Acestea sunt depozitate in vacuolele, perii glandulari , canalele secretorii sub forma de lichid uleios volatil cu miros placut.


Se extrag prin diverese metode: distilare cu vapori de apa, cu solventi, presare.


Toti constituentii uleiurilor volatile au energie electrica (sunt captori sau donatori de electroni) dar in acelasi timp sunt si emitatori sau receptori de unde actionanad asupra organismului atat prin energia electrica cat si prin energia vibrationala.


Constituientii uleiurilor volatile actioneaza asupra organismelor vii nu numai prin materie ci si prin energie si informatie.


Prin miros si gust ele transmit mesaje cu corelatii emotionale in memoria celulara. Din aria corticala olfactiva apar reactii in lant capabile sa reactiveze functii biologice sau fiziologice latente.


Fiecare ulei esential lucreaza asupra: corpului, mintii si sufletului.


Aromaterapia in medicina dentara este un ajutor in terapia problemelor dumneavoastra, nu un inlocuitor al medicului dentist. Indepartarea tartrului, curatarea cariei dentare, se realizeaza in cabinetul stomatologic.


Uleiul esential din arbore de ceai are actiune antiinflamatoare, antifungica si antiseptica, tonica si de stimulare a sistemului imunitar. Este eficient in tratarea: aftelor bucale, gingivitei ulceronecrotice, parodontozei, candidozei bucale, sinuzitelor. Uleiul esential  de arbore de ceai e utilizat cu succes in cazul candidozei orale prin urmatorul tratament: se prepara o solutei prin adaugarea a 10 picaturi ulei esential de arbore de ceai in 30 ml de apa si se clateste timp de 10 zile de 2 ori pe zi.


In cazul sinuzitei se inhaleaza direct din difuzorul de aromaterapie de 3 ori pe zi, 10 minute timp de 10 zile. In acest caz eu il combin si cu uleiul esential de cimbru, in 100 ml apa se adauga 3 picaturi ulei de arbore de ceai si 3 picaturi ulei esential de cimbru. Revigoreaza spiritul si atenueaza traumele.


Uleiul esential de cuisoare prin costituientul sau principal eugenolul are actiune: antibacteriana cu spectru larg, antivirala, antifungica, analgezica, antiinflamatoare, hipertensiva. Atentie are actiune caustica la nivelul pielii si mucoaselor. Se foloseste combinat cu un ulei gras ( masline) in proportie 1:1 cand se aplica direct pe mucoasa sau piele. Se poate utiliza pe pasta de dinti sau in apa de gura pentru a distruge germenii patogeni prezenti in cavitatea orala. Se clateste gura cu ulei esential de cuisoare diluat in apa  (4 picaturi/50 ml apa). Il recomand in abcesul dentar in combinatie cu uleiul esential de dafin.


Uleiul esential de cimbru prezinta mai multe chemovarietati si fiecare are o compozitie in principii active difertita. Actiunea este : antibacteriana, antivirala, tonica generala. Recomandat in sinuzite, abcese dentare luat pe cale interna cate 3 picaturi de 3 ori pe zi timp de 10 zile in combinatie cu uleiul de lavanda 2 picaturi pentru efectul sau antiinflamator si analgezic. Aceste picaturi se pun in capsule vegetale goale de la Young Living sau se pot administra cu o lingurita de miere.


Ulei esential de lavanda are actiune: sedativa, relaxanta muscular, antiinflamatoare, analgezica, cicatrizanta, scade tensiunea sangvina., reduce manifestarile stresului. Il recomand in orice tip de durere, inflamatie. Se aplica 2 picaturi de ulei de lavanda pe o leziune a mucoasei bucale (afta, herpes) pentru reducerea  durerii, inflamatiei si grabirea cicatrizarii. Calmeaza si linisteste spiritul.


Uleiul esential de menta are actiune analgezica fiind recomandata in dureri de cap si migrene. Este foarte eficient in distrugerea bacteriilor anaerobe localizate in sulcusul(santul) gingival care ar putea produce suferinte parodontale. Se poate adauga cate o picatura de menta in apa de gura sau spray-ul de gura, pentru a-i potenta efectul antiseptic!


Uleiul esential de portocala are efect calmant, antitumoral, stimuleaza circulatia si este recomandat pentru afte si gingivite . Se realizeaza apa de gura obtinuta din : 5 pic ulei esential de portocala in 100 ml de apa si 1 lingurita de bicarbonat de sodiu. Se clateste de 2 ori pe zi .


Uleiul esential de rosmarin are actiune: antibacteriana , antifungica, mucolitica, tonica, decongestiva, cicatrizanta. Il recomand in gingivite, parodontopatii, sinuzite. Se poate inhala din difuzor sau se administreaza intern cate 3 picaturi de 3/zi. Eu il administrez local in pungile parodontale in combinatie cu alte uleiuri esentiale. Excelent impotriva sentimentului de instrainare.


Uleiul esential de salvie are actiune: tonica, antialgica, antibacteriana, antivirala, antifungica, cicatrizanta. Este recomandat in: afte, parodontite. Induce linistea interioara.


Uleiul esential de smirna are efect calmant si antiseptic. Din acest motiv era utilizat in mod traditional pentru sanatatea gingivala si pentru vindecarea ulceratiilor , leziunilor suprainfectate din cavitatea orala. Uleiul esential de smirna ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si prin favorizarea circulatiei sanguine in tesuturi .


Se maseaza gingiile cu o solutie uleioasa obtinut din amestecarea a: 2 picaturi de smirna , 4 picaturi rozmarin, 4 picaturi de lavanda cu 10 picaturi de ulei de cocos.


Relaxarea mintii si eliberarea de stres sunt foarte importante in orice proces de vindecare.


Pe langa lavanda recomad inainte de o intalnire care va genereaza stres sa folositi uleiul esential Traquill sau Stress away de la Young Living.


 


E ZAMBET, E ARMONIE

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Corina Gabriela Dinca

Adresa:  Str.Ritmului,nr 14,bloc 432,sc A,ap 1,sector 2 Reper: Zona Avrig, Autogara C&I, magazine Profi

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.essentialdent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!