Cauzele respiratiei urat mirositoare

Cauzele respiratiei urat mirositoare

Cauzele respiratiei urat mirositoare 2014-02-15, Vizualizari:  2448

CAUZELE RESPIRATIEI NEPLACUTE ALE GURII

Stiati ca respiratia urat mirositoare are si alte cauze decat ceapa sau usturoiul? Adesea acestea sunt incriminate pe nedrept , cauza halenei fiind defapt alta. Mai jos am ales sa descriu 8 cauze ale respiratei neplacute,  cauze pe care multi dintre noi nu le stiu sau nu le-au dat importanta.

                Acestea sunt:

1. Bacteriile orale

2. Alimentele.

3. Problemele de stomac.

4. Amigdalele.

5. Menstruat›ia.

6. Droguri si obiceiuri vicioase.

7. Uscaciunea gurii.

8. Gingivita si parodontoza.

1. Bacteriile orale , produsele de excretie ale metabolismului bacterian si cariile

Bacteriile orale reprezinta cea mai frecventa cauza a respiratiei urat mirositoare. Acestea se pot ascunde in locuri care in mod normal nu se poate ajunge cu o periuta de dinti, sub linia gingiei, intre dint›i, in regiunea din spate a gurii si pe limba.

Chiar daca te speli pe dins›i de câteva ori in fiecare zi si folosesti si ata dentara, niciodata nu poti elimina complet toate bacteriile din gura. in timp ce mâncat›i , bacteriile  descompun alimentele  in produse reziduale. Aceste produse uzate pot mirosi foarte rau. Cele mai grave sunt cele cu compusi de sulf volatili.  Acesti compusi sunt numite volatile, deoarece  se evapora repede si parasesc gura, provocand astfel respiratia urat mirositoare.

Bacteriile se regasesc si in cariile dentare, care deasemenea dau un miros urat.

Acesti compusi pot oferi respirat›iei  dumneavoastra  mirosul unui  "ou stricat” sau mirosuri neplacute  cum ar fi miros de carne putreda,  miros de materii fecale, sau miros cadavru.

Prin controale regulate la medicul stomatolog puteti verifica corectitudinea periajului la domiciuliu, puteti face un periaj profesional, un detartraj si puteti cere sfatul unui specialist.

2. Alimentele.

Alimentele cont›in compusi care sunt in masura sa se evapore rapid in gura. Deoarece acestea se evapora repede, ele sunt puse in respirat›ie. Exista multe alte alimente care pot cauza respiratia urat mirositoare. Daca produsul are un miros puternic, sau este picant, atunci sunt sanse ca acesta sa poata fi un inculpat in respiratia urat mirositoare.

Alimentele  bogate in proteine, cum ar fi oua, lapte si brânza, au fost de asemenea legate de respiratia urat mirositoare sau halena.

Daca va spalati pe dinti dupa fiecare masa si utilizati apa de gura aveti sanse mari sa scapati de acest inconfort.

3. Probleme gastrice

Helicobacter pylori, care este denumirea stiintifica pentru bacteria care cauzeaza ulcere gastrice a fost implicata in respiratie urat mirositoare. Un studiu publicat in 2002 a constatat ca prezens›a H. pylori a aratat o crestere in intensitare a respiras›ie urat mirositoare ale acelei personae.

Un alt exemplu de probleme de stomac asociate cu respiratia urat mirositoare ar putea fi faptul ca atunci când ne digeram hrana, miroase destul de urat. Daca cineva produce gaze in stomac , una dintre principalele modalitat›i pentru ca acestea sa paraseasca organismul este prin gura.

Multe persoane atribuie halena fetida problemelor dentare, iar dupa rezolvarea lor constata cu stupoare ca halena persista. Din pacate, doar un medic gastro-enterolog va poate ajuta mai departe.

4. Amigdalele .

in mod normal, amigdalele pot oferi o aparare buna impotriva bacteriilor daunatoare ce intra in gura. Ocazional, acestea nu pot face fata fluxului mare de bacterii, si formeaza un calcificat alb-brânzos, substanta numita tonsilolit, care miroase oribil! Tonsilolitul este alcatuit din materi in stare de  putrefact›ie, resturi ale bacteriilor cu care amigdalele au luptat.

Daca as›i sims›it vreodata ca ati avut ceva depus in partea din spate a gurii si in cele din urma cand ati tusit si  expectorat  o substanta albicioasa mirositoare, sunt sanse ca aceasta sa fi fost tonsilolit.

5. Menstruas›ia

Multe femei observa ca au respiratia neplacuta  doar in timpul perioadei lor menstruale. Acest lucru este foarte comun si nu este nimic  ingrijorator.

In timpul menstruatiei, hormonii modifica gingiile si alte s›esuturi in gura ceea ce le face mai prietenoase cu bacteriile cauzatoare ale respiratiei urat mirositoare. Femeile gravide pot observa, de asemenea, o respiratie urat mirositoare , aceasta fiind datorata acestor schimbari hormonale.

6. Droguri si ale vicii

Drogurile sau obiceiurile vicioase, cum ar fi s›igarile pot cauza respiratie urat mirositoare prin uscarea gurii si modificarea ritmului de crestere bacterian. Acesta poate oferi, de asemenea, un miros invechit al respiratiei.

Alcoolul poate da respiras›iei tale un miros ins›epator  care este usor de recunoscut.

Exista, de asemenea, o serie de medicamentepe  baza de prescriptie medicala ce poate opri nervii care merg la glandele salivare. Aceste medicamente pot usca gura destul de repede, ceea ce duce la respiratia urat mirositoare .

7. Uscaciunea gurii.

Gura uscata pare a provoca respiratia urat mirositoare, permis›ând numai anumitor bacterii ,cele care cauzeaza respiratia urat mirositoare ,sa se dezvolte mai mult in gura. Acesta este un factor major in mirosul respiras›iei dimineas›a. Daca suntes›i in imposibilitatea de a respira pe nas noaptea din cauza unei raceli sau a unei sinuzite, gura se usuca repede si devine un teren propice pentru aceste bacterii.

Exista multe alte activitas›i care determina o gura uscata. Activitati cum ar fi prelegeri, efectuarea de apeluri de vânzari, sau doar vorbitul  foarte mult cu un prieten ,poat usca toata gura. Pentru a remedia acest lucru, este o idee buna este de a avea pus›ina apa la dumneavostra, sau in cazul in care nu este posibil, unele gume de mestecat pot stimula fluxul salivar pentru a umezi gura.

8. Gingivita si parodontoza.

Desi acestea sunt  in principal cauzate de bacterii, le-am pus intr-o categorie proprie, deoarece la un  individ sanatos, aproape nu exista deloc spas›iu pentru ca este bacterii sa se dezvolte in spas›iul dintre dins›i si gingii.

Atunci cand bacteriile se multiplica intens sub nivelul gingiei, se poate produce gingivita. Daca acest proces nu este inversat, se poate produce fenomenul de resorbtie osoasa, ceea ce in timp duce la pierderea dintilor. Cu cat spatiul dintre dinti si gingie devine mai mare, cu atat numarul bacteriilor ce produc respiratia urat mirositoare este mai mare.

 

 

Sursa: dental news.com

Autor : Dr. George Uce, medic stomatolog in cadrul ABC Eurodent

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr George Uce

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!