Mirosul urat al gurii - Halitoza

Mirosul urat al gurii - Halitoza

Mirosul urat al gurii Vizualizari:  9442

Halitoza (Mirosul neplacut al gurii)


Halitoza reprezinta mirosul neplacut al gurii perceput o data cu eliminarea aerului expirat.


In mod normal, respiratia orala nu are miros. Statisticile arata ca mai mult de 50% dintre persoane prezinta la un moment dat un miros neplacut al gurii.


Halitoza este determinata, de regula, de milioanele de bacterii care traiesc in cavitatea orala. Aceste bacterii se gasesc in toata gura, insa cea mai mare parte se afla pe fata dorsala a limbii.


Cauzele mirosului urat al gurii


La majoritatea persoanelor, respiratia urat mirositoare se intalneste de dimineata, si nu este cauzata de o problema de sanatate. Respiratia urat mirositoare de dimineata apare deoarece in cursul noptii fluxul salivar scade. Astfel, celulele moarte si resturile alimentare din interiorul gurii raman pe suprafata limbii. Bacteriile se hranesc cu acestea, eliminand compusi cu un miros neplacut.


O cauza importanta a halitozei o reprezinta igiena orala deficitara. Daca periajul dentar nu se efectueaza in mod regulat este sigur faptul ca la un moment dat va aparea o respiratie neplacuta.


Printre cauzele orale sau locale ale mirosului neplacut al gurii se mai numara:


- cariile dentare


- infectiile parodontale – mirosul neplacut provine de la nivelul placii bacteriene ce se acumuleaza sub gingii si duce la inflamatie si sangerari gingivalexerostomie (flux salivar scazut)


- leziuni orale patologice (cancere orale, carcinoame orale)infectii faringiene


Statisticile arata ca in 10-20% din cazuri halitoza poate fi cauzata de probleme generale de sanatate, precum:


insuficienta renala si hepatica (ciroza hepatica)diabetafectiuni pulmonareinfectii de la nivelul pasajului nazalcarcinoame din zona nas-fata


Tratament pentru mirosul urat al gurii


Principala metoda de prevenire a aparitiei mirosului neplacut al gurii este periajul dentar regulat si corect, dar si curatarea suprafatei dorsale a limbii.


Pacientilor la care mirosul neplacut persista li se recomanda vizita la medical stomatolog, pentru descoperirea si indepartarea factorului sau factorilor cauzatori.


Daca se constata prezenta cariilor, in special a celor profunde, acestea trebuie indepartate si inlocuite cu obturatii dentare corecte.


Intr-un numar foarte mare de cazuri, mirosul neplacut este provocat de afectiuni gingivale sau parodontale. In cabinetul nostru, tratamentul este unul complex si consta in detartraj riguros, chiruretaj subgingival, spalaturi gingivale cu solutii active, si aplicarea de unguente cu substante active in santul gingival.


Cum de multe ori afectiunile gingivale sunt favorizate de contactele excesive ce se dezvolta intre dintii superiori si cei inferiori la muscatura, acestea trebuie identificate si indepartate. In realizarea acestui scop vom folosi aparatul T Scan III de reglare digitala a ocluziei. Acesta foloseste o tehnologie de ultima generatie care permite detectarea electronica a contactelor patologice atat in repaus, cat si in dinamica. In plus, el evidentiaza fortele care iau nastere in cursul contactelor dentare la nivelul fiecarui dinte in parte, forte care scapa de multe ori testului clasic cu „hartie de articulatie” efectuat in prezent in cabinetele stomatologice. Studiile au demonstrat ca eficacitatea masuratorilor cu T Scan depaseste 90%.Dupa identificare contactele imperfecte sunt usor indepartate prin frezare.


Fie in scop preventiv fie in orice stadiu al bolii parodontale, pacientul este tratat prin Tehnica Gingival Protect. Aceasta consta in confectionarea unei gutiere corespunzatoare cu situatia din cavitatea orala a pacientului. Gutiera este fabricata din substante active care stimuleaza regenerarea tesutului parodontal folosind propriile celule. Tehnica Gingival Protect este o metoda unica si brevetata de tratament, disponibila doar in cabinetul nostru.Dupa urmarea acestui tratament, inflamatia gingivala dispare, gingiile isi recapata culoarea normal, mobilitatea dentara se reduce, iar mirosul neplacut dispare.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:   Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!