Grefa de os - Implant

Grefa de os - Implant

grefa de os Vizualizari:  7720
Grefa de os

Grefa de os este utilizata in domeniul stomatologiei in special atunci cand se are in vedere plasarea unuia sau mai multor implante dentare.

O cantitate critica de tesut osos care sa inconjoare un implant dentar este necesara pentru ca acesta sa poata fuziona (osteointegra) cu osul maxilar sau madibular, capatand stabilitatea esentiala ramanerii pe arcada o perioada cat mai indelungata de timp.

Daca osul unde se decide plasarea implantului nu prezinta o inaltime sau o grosime minim necesara se recurge la plasarea unei grefe de os.

Cauzele pierderii osoase

Cauzele pentru care osul maxilar sau mandibular nu prezinta o masa suficienta de tesut osos pot fi multiple. Printre ele se pot numara:

· parodontoza – afectarea tesuturilor de sustinere a dintilor pe arcade (tesuturi parodontale) duce in timp la rezorbia osului

· pierderea dintilor naturali – pierderea dintilor naturali si neinlocuirea lor prin mijloace protetice sau implante dentare, cauzeaza in timp reducerea tesutului osos

· trauma ocluzala – contactele dintre dintii superiori si inferiori la muscatura pot dezvolta forte excesive care pun presiune pe tesuturile de sustinere a dintilor, si implicit asupra osului; cu timpul, aceste contacte imperfecte provoaca pierdere de tesut osos

· factori congenitali – exista persoane care prezinta din nastere o masa de tesut osos mai redusa

Tipuri de grefe de os

AUTOGREFA

Autogrefele reprezinta grefe de tesut osos preluate chiar din corpul pacientului. Ar trebui sa fie intotdeauna prima varianta aleasa de medic intrucat confere cele mai bune rezultate dintre toate tipurile de grefe osoase.

Singurul sau „dezavantaj” il reprezinta faptul ca aceasta grefa trebuie obtinuta dintr-un os din corpul pacientului, fapt ce implica efectuarea unei interventii chirurgicale in plus. Cea mai frecventa zona de prelevare a grefei este osul mandibular, insa tesutul poate fi extras si de la nivelul altor oase, precum osul coxal.

Cand grefa este prelevata de la nivelul mandibulei, procedura poate fi efectuata de catre medicul dentist in cabinetul stomatologic, sub anestezie locala. Daca grefa provine din alta zona a corpului, operatia va fi realizata in spital de catre un chirurg ortoped.

ALOGREFA

Alogrefele reprezinta grefe osoase provenite de la alte persoane, care sunt sterilizate si stocate, de unde provine si denumirea de „os de banca”. Desi alogrefele sunt disponibile in cantitati nelimitate si nu necesita o interventie chirurgicala auxiliara pentru obtinere, spre deosebire de autogrefe, ele prezinta o serie de dezavantaje, precum:

- rata de succes a tratamentului este mai mica

- rata de integrare este mai redusa, si de aceea timpul de vindecare este mai lung

- costul de procurare al grefei de la „banca de os”

XENOGREFA

Xenogrefele sunt grefe de os provenite de la diverse specii de animale, de regula de la bovine sau porcine. Structura moleculara a osului este aceiasi ca la om, si de accea poate avea loc integrarea grefei in organismul uman.

Xenografa contine doar material non-organic din osul animal. Cu timpul, organismul pacientului va inlocui grefa cu tesut osos propriu.

GREFA DIN MATERIALE ALOPLASTICE

Reprezinta grefe obtinute din materiale sintetice (derivati de fosfat de calciu) ce stimuleaza formarea de tesut osos in locul in care sunt pozitionate. Pot fi folosite in combinatie cu factori de crestere sau amestecate cu maduva osoasa pentru a creste activitatea bilogica.

Cum se efectueaza

Procedura de plasare a unei grefe de os se realizeaza, de regula, in cursul operatiei chirurgicale de introducere a implantelor dentare sau ca manopera de sine statatoare.

Dupa indepartarea gingiei si expunerea osului, se introduce grefa de os si uneori daca volumul restant al osului este suficient , putem introduce si implantele dentare. Grefa osoasa va fi apoi acoperita de o membrana speciala care o va mentine in loc.

La final, gingia este repozitionata si suturata. Este esential sa nu existe presiuni generate de lucrarile protetice care sa mobilizeze grefa in perioada de vindecare.

Pentru o mai buna integrare a grefelor de os si de gingie in cabinetul nostru se foloseste metoda brevetata de membrii clinicii noastre care are ca rezultat o mai rapida neovascularizare a grefei.

 

Grefa osoasa este mereu un success?

De multe ori chiar daca pacientii au fost supusi unor interventii chirurgicale realizate impecabil, cand se redeschide zona operata in scopul etapei a doua chirurgicale (inserare implant sau verificarea osului creat in jurul dintilor care aveau mobilitate) se ajunge la concluzia ca nimic nu s a format din osul aplicat.

Acest esec  este intalnit in majoritatea cazurilor in cazul dintilor mobili la care sa aplicat grefa osoasa  prin apozitie. Este normal ca nimic sa nu se formeze si practic multi specialisti de renume  au abandonat de mult plasarea de os in jurul dintilor mobili.

Trebuie spus ca osul de orice forma ar fi el folosit in augmentare nu are rol decat de a mentine stratul acoperitor (in cazul nostru gingia) la distanta si a permite acumularea sangelui care sa formeze un cheag cat mai mare. Deci sper ca intelegeti ca nu osul aplicat genereaza reformarea osului ci sangele si celulele progenitoare care vin in acea zona si ocupa spatiul mentinut de grefa aplicata chirurgical (fie de os fie de gingie). Literatura demostreaza acest lucru prin lucrarile Prof Stephan Lungren.

Pentru a obtine os de calitate in care sa putem insera implante sau si mai dificil sa reformam osul in jurul dintilor mobili  avem nevoie de cat mai mult sange si cat mai multe celule progenitoare care sa ajunga la locul unde am creat chirurgical un spatiu (ca un cort mentinut de materialul de augmentare oricare ar fi acesta).

Metoda brevetata de medicii clinicii noastre are exact acest efect de crestere a cantitatii de celule regenerative si de sange. Clinic, rezultatul grefei osoase este mult mai bun, se va forma o cantitate mai mare os in jurul dintilor mobili iar osul in care urmam sa introducem implante va fi un os sanatos, apt pentru a primi implante.

Revenind la operatia de adaugare de os in jurul dintilor mobili, decizia este bazata pe experienta specialistului parodontolog, de multe ori incizia in jurul dintilor facand mult mai mult rau decat bine. Asta deoarece sunt distruse multe celule progenitoare aflate in zona, celule care ar putea regenera daca sunt stimulate corespunzator. De aceea optim este sa nu apelam intotdeauna la aceasta interventie chirurgicala traumatica, de cele mai multe ori curatirea perfecta a tartrului si doar stimularea prin metoda brevetata a zonei dau rezultate mult mai bune decat cele obtinute in cazul inciziilor si aplicarii de os in jurul dintilor.

Share on social media:

Twitter LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!