Implantul dentar 100%

Implantul dentar 100%

merita un implant dentar? 2010-06-28, Vizualizari:  24069

Ce este implantul dentar ?

Foarte multi am auzit, dar prea putini stim cu adevarat ce este implantul dentar. In jurul lui persista multe mituri pozitive, dar si foarte multe legende negative.


Printre miturile pozitive ar fi ideea pacientului ca implantarea ar consta intr-o interventie chirurgicala unica, avand drept rezultat imediat prezenta la nivelul arcadelor dentare a tuturor dintilor in prealabil absenti, cu garantie pe viata si care ne ofera posibilitatea de a scapa definitiv de orice grija legata de dinti. Fals.


La fel de false sunt si legendele negative cum ca interventia pentru implanturi este dureroasa, insotita neaparat de umflaturi monstruoase si vanatai desfigurante, iar dupa toate aceste – putin spus neplaceri – probabilitatea ca implantul sa fie rejectat de organism este foarte mare.

Si atunci, scopul acestui articol este tocmai demitizarea implanturilor dentare si explicarea realista si simpla a ceea ce sunt ele.


De ce implanturi dentare?

Inainte de toate: de ce implanturi? Pentru ca lipsesc dintii, fireste! Trebuie precizat ca implanturile dentare sunt suruburi din titan care se infileteaza in osul maxilarelor si care, spre deosebire de asa-numitii "pivoti", nu necesita existenta unor radacini dentare, ulterior organismul formand os in jurul lor si integrandu-le in structura scheletica. Inlocuim dintii care lipsesc pentru ca nu ne putem alimenta satisfacator, pentru ca ne nemultumeste modul cum aratam si vorbim si, nu in ultimul rand, pentru ca ne deranjeaza: ne ingrozeste ideea de a nu avea dinti, de a arata imbatraniti.

Stomatologii utilizeaza implanturi si pentru a asigura o mai buna mentinere a protezelor, pentru un mod corect de incarcare a dintilor unor lucrari si pentru multe alte motive care asigura sanatate si functionalitate cavitatii bucale.


Spatiile goale ramase dupa pierderea dintilor (prin extractii, accidente) se pot rezolva prin punti dentare (lucrari fixe, care se cimenteaza pe dintii vecini), prin proteze mobile partiale sau totale si prin implanturi dentare. Acestea din urma rezolva inconvenientele legate de puntile dentare sau de proteze, pe care le vom descrie pe scurt in urmatoarele randuri.


Pentru realizarea puntilor dentare sunt adesea necesare "scoaterea nervului" si obturarea canalelor dintilor vecini spatiului din care lipsesc dintii, apoi slefuirea acestora. Implanturile dentare, ca alternative ale puntilor, permit mentinerea intacta a acestor dinti "nevinovati" si chiar fac posibila o mai buna igienizare a cavitatii bucale.


In cazul protezelor dentare, inconvenientul lor major il reprezinta faptul ca sunt mobile, pacientii asociindu-le cu imbatranirea. Din acest motiv, ele sunt foarte putin dorite. Implanturile dentare permit in aceste situatii construirea unor lucrari fixe atasate lor. In plus, ele salveaza pacientul de la socul si neplacerea de a se vedea zilnic in oglinda fara dinti.


Esec redus

Posibilitatea de rejectare este foarte mica. Nereusitele sunt date in special de terenul deficitar al unui pacient cu diabet, osteoporoza sau alte tulburari ale metabolismului, calciului si fosforului sau de varsta prea inaintata.


Complexitatea tratamentului implanto-protetic presupune, pe langa calitatile profesionale ale medicilor care il realizeaza si o dotare clinica de inalt nivel, deoarece orice abatere de la tehnica de lucru poate compromite rezultatul final.
99% dintre situatiile in care lipsesc dinti au ca solutie sigura de tratament implanturile dentare.
 
Etapele tratamentului cu implant dentar

Prima etapa consta in consultul amanuntit al pacientului de catre medic, cu stabilirea ferma a indicatiei si planului de tratament. Aceste decizii se iau in comun de catre cei doi (medic si pacient) pe baza unor explorari speciale.


     In a doua etapa se realizeaza implantarea propriu-zisa, ce consta in infiletarea in os a unor suruburi din titan pe care, ulterior, se va fixa constructia protetica.
Dupa o perioada de vindecare, care variaza de la 2 la 6 luni urmeaza etapa de protezare propriu-zisa. Este important de stiut ca, intre aceste doua ultime faze, pacientul poate purta, cu caracter tranzitoriu, o proteza dentara. 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  ImplantFix - Dr. Ilie Dan Sabin

Adresa:  Centrul Stomatologic Zorilor SIGMA Shopping Center Republicii 109

Localitate:  Cluj-Napoca

Telefon/fax:

Website:  http://www.edentist.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!