Terapia implantara - tratamentul de electie in stomatologia moderna !

Terapia implantara - tratamentul de electie in stomatologia moderna !

tratament de electie implant dentar Vizualizari:  6951

Un articol care lamureste si elucideaza cele mai importante neclaritati, necunoscute si false mituri in implantologia dentara !

De ce sa inlocuiesti un dinte lipsa?

In acest articol vom explica cum neinlocuirea unuia sau mai multor dinti extrasi poate duce in timp la pierderea tuturor celorlalti.

Pierderea dintilor este urmata apoi de probleme articulare, disfunctii, asimetrii si in final de dezechilibre la nivelul intregului organism.

Este tematica pe care stiinta numita posturologie o dezvolta. Nu vom intra insa in detaliile acestei stiintei, ci ne vom rezuma la fenomenele aparute strict la nivelul aparatului dento-maxilar.

Aparatul dento-maxilar prezinta mecanica cea mai complexa din corpul uman, cu miscari si tensiuni continue, prezente 24 de ore din 24, astfel incat orice perturbare a echilibrului si a simetriei muscaturii generata de o lipsa dentara poate avea consecinte complexe, locale, la distanta si cu o evolutie relativ rapida.

Viteza de evolutie poate fi astfel data de factorul varsta, sexul pacientului, particularitatile dezvoltarii musculare, starea de sanatate generala, tipul de alimentatie, igiena, etc.

Care sunt consecintele pierderii unui dinte?

• Dintele cu care acesta venea in contact de pe arcada opusa incepe un proces de iesire din osul maxilar in incercarea de a-si gasi antagonistul si a se pune in functiune;

• Dintii vecini celui extras nemaiavand sprijin, genereaza un proces de migratie care duce la compromiterea functiei masticatorii in zona respectiva si la expuneri ale radacinii, acumulari de tartru, aparitia cariilor si in final la pierderea acestora ca urmare a uneia sau mai multor cauze din cele mai sus mentionate. Migratia dintilor si malpozitia acestora provoaca aparitia pungilor gingivale greu de igienizat si in felul acesta duce la pierderea dintilor prin aparitia bolii parodontale;

• De asemenea, consecintele infectioase ale prezentei cariilor isi pot face si ele aparitia, ducand la necesitatea extractiei si a altor dinti. In plus, odata cu dintii infectati se pierde si osul adiacent;

• In felul acesta pot fi pierduti pe rand toti dintii de pe arcada in urma lor ramanand creste edentate, neregulate cu pierderi osoase importante.

Iata cum un dinte lipsa poate declansa un lant de procese cum ar fi: supraeruptia, inclinarea, migrarea, procesul carios, inflamarea, boala parodontala.

Astfel, protezarea precoce este solutia care poate salva pacientul de multe alte cheltuieli si suferinte ce pot aparea in timp.

In ziua de astazi solutia cea mai eleganta, stabila, predictibila si in final relativ putin invaziva, ramane implantul dentar (cu conditia realizarii insertiei sale de o mana cu adevarat competenta, pentru a nu mai adauga inca un factor distructiv la lista anterioara)…..!

Avantajele majore ale implantului dentar sunt:

• Pastrarea dintilor invecinati intacti, fara ca acestia sa mai necesite sfefuire pentru realizarea unor lucrari;

• Conservarea volumului osos si stimularea acestuia datorita punerii sale in functiune. Fortele masticatorii se transmit astfel prin implant direct osului maxilar conformandu-l in functie de aceste linii de forta;

• Senzatia de forta masticatorie este mult superioara fata de cea data de dintele natural, lucru de care insa nu trebuie abuzat, implantul fiind o anchiloza, pe cand dintele prezinta un sistem elastic de amortizare;

• Senzatia de dinte natural. Transmiterea fortelor masticatorii direct osului dau o senzatie de “propriu” mult superioara celei date de o lucrare protetica avand dinti ca stalpi!

Cine poate beneficia de implanturi dentare?

Orice persoana careia ii lipsesc unul sau mai multi dinti (din cauza accidentelor, diverselor boli sau complicatiilor cariei dentare) poate beneficia de terapie implantara!

Daca lipsesc mai multi dinti, restaurarile protetice pe implanturi pot inlocui dintii lipsa fara a fi necesara inlocuirea fiecarui dinte lipsa cu un implant!

Cateodata, pacientii mai in varsta, considera ca varsta lor ii impiedica sa beneficieze de implanturi dentare. Totusi, in terapia implantara, starea de sanatate este factorul determinant, si nu varsta!

Se considera ca daca un pacient este suficient de sanatos incat sa i se poata extrage un dinte, atunci el poate fi candidat pentru inserarea unui implant dentar! Evaluarea istoricului medical al pacientului, atat dentar cat si de ordin general determina posibilitatea de a beneficia de terapie implantara.

Ce riscuri presupun implanturile dentare?

Nenumarate studii clinice asupra tratamentului cu implanturi dentare au demonstrat ca rezultatele pe termen lung si foarte lung pot fi remarcabile!

Este complet FALS mitul respingerii implantului (acesta nefiind un transplant care ar putea in caz de incompatibilitate sa declanseze cavalcada imunitara), fiind exclusiv o inventie a asa-zisilor profesionisti, pentru a-si justifica esecurile de tehnica si incompetenta, in detrimentul bietilor pacienti naivi!

Materialele din care sunt realizate implanturile precum si tratamentul lor de suprafata asigura o foarte buna rezistenta si mentinerea pe loc a restaurarilor. Filetul implantului surub contribuie la mentinerea pe loc a acestuia si la pastrarea volumului osos. Toate acestea ajuta la conservarea conturului partilor moi (mucoasei gingivale) si dau un aspect natural tesuturilor adiacente!

De ce implanturile noastre?

Implanturile pe care le folosim in prezent sunt implanturi de ultima generatie, alese in urma unei bogate experiente cu diverse sisteme.

Implanturile au un tratament special al suprafetei ce impiedica orice transfer ionic, electric, magnetic si termic catre tesutul viu, crescand aderenta osului pe implant si elimininand astfel eventualele complicatii.

In final insa, lucrul cel mai important in tratamentul implantar, este mana care insereaza implantul, implanturile din ziua de azi fiind mai mult sau mai putin de aceeasi calitate, contrar lobby-ului pe care diferitele branduri il fac in scop comercial pentru a atrage medicii neexperimentati si pacientii creduli!!!

Cand suntem intrebati: “Cat garantati in timp implanturile?”, ne place sa raspundem ca tratamentul nostru cu implanturi dentare este facut sa reziste o viata! Desigur, daca pacientul respecta cu strictete indicatiile ce i se dau dupa interventia chirurgicala, igiena zilnica si controalele periodice!

Concluzie

Conform principiului “mai bine prevenim decat sa tratam”, orice pierdere dentara ar trebui compensata urgent printr-o solutie protetica cat mai eleganta pentru evitarea complicatiilor ce presupun solutii terapeutice ulterioare, mult mai laborioase si costisitoare!


Assoc. Prof. Dr. DANIEL TRAIAN IORDACHESCU
Specialist in Chirurgie Oro-maxilo-faciala, Implantologie, Parodontologie
Doctor in Stiinte Medicale

 

Changing lives..


 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Assoc. Prof. Dr. Daniel Traian Iordachescu

Adresa:  -

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  www.biodentist.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!