Ce sa il intrebi pe dentistul tau daca ai in vedere un implant dentar?

Ce sa il intrebi pe dentistul tau daca ai in vedere un implant dentar?

ce reprezinta implantul dentar 2013-10-16, Vizualizari:  3919

Cu totii ne dorim o dantura perfecta si atunci cand natura nu ne ajuta, trebuie sa apelam la stomatolog.

Exista foarte multe situatii cand solutia ideala pentru tine este inserarea de implanturi dentare si de aceea trebuie sa te informezi corespunzator, motiv pentru care este necesar sa adresezi medicului tau intrebarile care te framanta.

Ce reprezinta implanturile dentare?

Implantul dentar este o piesa protetica din titan, de forma unui surub in majoritatea cazurilor, ce serveste ca inlocuitor pentru radacina unui dinte  natural lipsa.

Se lasa un timp necesar integrarii in os (osteointegrare) si apoi implantului i se ataseaza o alta piesa metalica numita bont protetic, deasupra caruia medicul stomatolog poate plasa coroana, puntea sau proteza ce va inlocui dintele sau dintii lipsa.

Sunt implanturile dentare potrivite pentru orice persoana?

Acestea nu sunt recomandate pentru persoanele care fumeaza, deoarece este afectata circulatia sangelui la nivelul gingiei, impiedicand o vindecare rapida.

De asemenea, unele medicamente, cum ar fi bisfosfonatii (luati pentru osteoporoza) , pot cauza probleme in situatia inserarii implanturilor.

Inainte de a incepe aceasta procedura stomatologica discuta cu medicul despre orice medicament pe care il iei in prezent sau l-ai luat in trecut, alergii avute la diferite substante sau orice problema de sanatate aparuta, chiar daca ti se pare banala.

Este varsta o problema?

Pacientii mai varstnici sunt ingrijorati ca varsta lor ii poate impiedica sa beneficieze de implanturile dentare.

Cu toate acestea, sanatatea este un factor mult mai important decat varsta, si daca esti suficient de sanatos pentru a ti se extrage un dinte, probabil ca esti potrivit si pentru a beneficia de un implant dentar.

Ce indicatii trebuie respectate dupa inserarea implantului?

-in urmatoarea perioada (aproximativ o saptamana pana se vor scoate firele de sutura) sa nu consumi alimente prea calde sau prea reci, bauturi acidulate;

-in cadrul etapei de igienizare zilnica trebuie sa te periezi bine si in zona firelor incepand cu a doua zi dupa inserarea implanturilor si sa clatesti cu apa de gura;e posibil sa se inflameze putin in zona interventiei , proces care dureaza 2-3 zile, iar urmatoarele 2-3 zile se va dezumfla;

-pot aparea mici coloratii vinetii in locul corespunzator implantului de pe obraz, reactii absolut normale, care dispar in cateva zile;

-este foarte important sa tii apa rece pe obraz, cu precizarea ca apa sa fie tinuta intr-un recipient (sticla,doza) la frigider, si NU la congelator, deoarece gheata ingreuneaza circulatia sangelui si incetineste vindecarea.

In ceea ce priveste implanturile dentare, exista riscul ca organismul sa le respinga?

Implantul dentar este o piesa din titan, care nu interactioneaza cu organismul, in concluzie neputand fi respins. Exista insa situatii in care implantul nu se “prinde” in os:

-nu exista suficient os si totusi se hotaraste sa se insere implant fara sa se adauge os suplimentar

-lipsa de igienizare a implanturilor de catre pacient (se aduna placa bacteriana pe implant)

-boli cronice grave care afecteaza calitatea osului

 

Care este durata de “viata” a implanturilor?

Trebuie sa tii seama ca in primul rand conteaza o igiena dentara corespunzatoare pentru a mentine cat mai mult implanturile.

Nimeni nu poate oferi garantia durabilitatii lor pentru intreaga viata, deoarece si starea de sanatatea a omului este variabila.

Implanturile dentare necesita ingrijire speciala?

Igienizarea trebuie sa se realizeze cu periuta si pasta de dinti, apa de gura, periute interdentare si ata dentara. Foarte utila este si folosirea dusului bucal.

Procedeul de inserare a implanturilor este dureros? Cat timp dureaza?

Inserarea implanturilor nu este dureroasa, deoarece se face sub anestezie locala, iar timpul de lucru este de cateva zeci de minute, pana intr-o ora.

In cazul in care este nevoie insa de tratamente mai extinse, grefe osoase, aditii de os si membrana, inserarea mai multor implanturi, timpul de lucru se mareste.

Costul implanturilor dentare este acoperit de asigurarile de sanatate?

Din pacate, la noi in tara acest lucru nu este posibil inca, insa puteti opta pentru plata in rate, apeland la serviciile unei banci.

Poate un implant dentar sa fie plasat in aceeasi sedinta cu extractia dintelui respectiv?

Daca osul alveolar dupa extractie este suficient de inalt si lat, iar calitatea sa este una superioara, atunci se indica aplicarea implantului, mai ales in zona frontala, pentru a mentine estetica.

In cazul lipsei unui numar mai mare de dinti, este necesar implant pentru fiecare dintre ei?

Daca insa ai un numar mai mare de dinti lipsa si acestia sunt unul langa altul, poti avea fie cate un implant pentru fiecare dinte, fie poti apela la varianta cu doua sau mai multe implanturi care sa sustina o punte ce va acoperi spatiul gol.

Medicul dentist iti va comunica fiecare varianta de tratament, iti va explica amanuntit avantajele si dezavantajele fiecareia si impreuna veti alege cea mai buna optiune.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Anca Rusu

Adresa:  Str. Maria Rosetti Nr. 26A, Sector 2, Bucuresti 020487, Romania Mijloace de transport in comun Tramvai: 5, 16 (Statia Maria Rosetti) Autobuz: 605 (Statia Maria Rosetti) Metrou: Universitate (14 min), Piata Romana (16 min)

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentalpremier.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!