Implantul dentar - pot sa imi pun implant dentar?

Implantul dentar - pot sa imi pun implant dentar?

pot sa-mi pun implant dentar? 2011-07-08, Vizualizari:  35720
Implantul dentar

Multi oameni isi pierd din dinti, chiar daca aceasta pierdere este provocata de traumatisme, carii sau afectiuni ale tesutului de sustinere a dintilor (tesutul parodontal).

Indiferent de cauza, dintii cazuti trebuie inlocuiti atat din motive functionale, cat si estetice. Cele mai comune tratamente pentru inlocuirea dintilor sunt puntile dentare, protezele partiale sau totale, si cea mai eficienta si usor de suportat de catre pacient metoda – implantul dentar.

Ce este un implant dentar?

 

Implantul dentar reprezinta inlocuitorul artificial al radacinii a dintelui natural. El are forma unui "surub" ce se ancoreaza in os la nivelul alveolei dintelui lipsa, si sustine pe portiunea sa superioara o coroana artificiala, o punte sau va oferi sprijin pentru fixarea unei proteze dentare.

Implanturile sunt confectionate din materiale bine tolerate, care se integreaza eficient in tesutul osos.

In cursul aplicarii unui implant dentar, scopul principal este de a realiza un contact intim intre suprafata externa a implantului si tesutul osos inconjurator pentru ca ele sa poata "fuziona" (osteointegra), creand un suport stabil pentru viitoarea coroana ce va fi sustinuta de implant.

Care sunt avantajele implantului dentar?

Pierdere osoasa redusa. In mod normal tesutul osos ce inconjoara radacina dintelui este meninut prin mecanismele naturale de reinoire ale organismului. Insa, daca dintele lipseste, osul incepe sa se resoarba treptat, pierzand din inaltime si grosime.

Plasarea unui implant dentar in locul dintelui poate chiar stimula dezvoltarea osoasa, prevenind pierderea de tesut dur. La unii pacienti, la care reducerea osului este semnificativa, este necesara plasarea unei grefe osoase inainte de aplicarea implantului, intrucat osul restant nu il poate sustine.

Protezele sau puntile dentare nu pot opri procesul de resorbtie osoasa, iar cu timpul, pe masura ce acesta avanseaza, forma osului se modifica, iar proteza trebuie adaptata la noua situatie sau chiar inlocuita cu una noua.

Functionalitate imbunatatita. Odata ce implantul este integrat complet in os el functioneaza la fel de bine ca si dintele natural, iar pacientul poate consuma alimentele pe care le doreste sau zambi fara nici o retinere.

In cazul protezelor dentare, consumul unor alimente mai dure, precum un mar, poate fi problematic, putand cauza desprinderea protezei sau aparitia durerii la nivelul gingiei din pricina presiunii prea mari. Implanturile dentare pot fi folosite pentru a sustine protezele, imbunatatindu-le semnificativ functionalitatea.

Nu necesita prelucrarea altor dinti. Cand dintii absenti sunt inlocuiti cu punti dentare, dintii care marginesc "golul" (dintii stalpi) trebuie slefuiti pentru a putea plasa deasupra lor coroanele artificiale ce vor sustine puntea.

Prin acest proces de slefuire se pierde din structura dura dentara sanatoasa a dintilor. In plus, daca in viitor unul dintre dintii stalpi este afectat si trebuie extras, va fi indepartata intreaga punte.

Prin inlocuirea unui dinte pierdut prin implant dentar nu este necesar nici un fel de suport din partea dintilor vecini, astfel incat acestia nu trebuie prelucrati sau alterati.

Imbunatatire estetica. Daca este realizat corect implantul dentar este greu de deosebit de dintii naturali. Protezele se pot desprinde sau arata nenatral daca culoarea lor nu se potriveste cu cea a gingiei.

Cati dinti poate sustine un implant dentar?

Clasic, un implant dentar sustine o singura coroana. Insa, daca lipsesc mai multi dinti nu este neaparat necesara plasare unui implant pentru fiecare dintre acestia. Un implant poate sustine mai multi dinti prin intermediul unei punti sau proteze.

Numarul de implanturi necesare depinde de volumul si densitatea osului disonibil in fiecare zona de implantare, astfel daca osul este subtire trebuie plasate mai multe implanturi pentru o sustinere corespunzatoare.

In cazul unei edentatii totale, cand trebuie inlocuiti toti dintii de pe o arcada, este necesar un minim de 4-6 implanturi pentru a sustine o punte sau o proteza totala. Numarul de implanturi necesare difera de la caz la caz, numai medicul stomatolog putand estima corect de cate implanturi are nevoie fiecare pacient.

Cine poate apela la implanturile dentare?

Implaturile dentare pot fi utilizate la persoanele de toate varstele atat timp cat suportul osos este suficient, iar tesuturile parodontale nu sunt sever afectate. Majoritatea persoanelor sanatoase care pastreaza o igiena orala buna sunt candidati potriviti pentru acesta metoda de tratament.

Circumstantele care scad rata de succes a implanturilor sau care contraindica utilizarea acestora includ:

- fumatul excesiv - incetineste si perturba procesul de vindecare

- consumul excesiv de alcool - ingreuneaza vindecarea gingiei

- afectiunile parodontale - orice afectiune parodontala trebuie tratata anterior de plasarea implatului pentru a asigura un succes de durata.bolile parodontale sunt o cauza majora a pierderii osoase, fapt ce altereaza eficienta tratamentului

-pacienti cu imunitate scazuta - ex. persoane care sufera de boli autoimune, care urmeaza un tratament cu chimioterapie sau radioterapie, etc.

-bruxismul

Cum se determina daca exista un suport osos suficient pentru implatul dentar?

Folosind radiografia dentara si in unele cazuri computer tomografia (CT), se poate evalua densitatea si volumul osos, precum si afla informatii despre structurile anatomice ce trebuie evitate in cursul implantarii (ex. nervi).

Ce se poate face daca suportul osos nu este suficient?

Daca nu exista suficienta substanta osoasa pentru a sustine corespunzator un implant dentar, se poate apela la proceduri de regenerare ososa si de grefare ososa, precum:

- augmentare de podea sinusala ("sinus lifting") - daca trebuie inlocuiti dinti din regiunea laterala si posterioara a maxilarului, aceasta procedura poate creste inaltimea osului disponibil prin creare de os tesut osos nou in aceasta zona

- grefare osoasa - aceasta procedura consta in plasarea unei grefe osoase prelevata din alta regiune a corpului peste zona in care tesutul osos este redus; cu timpul grefa va fuziona cu osul existent crescand inaltimea osului

De unde poate fi luata grefa ososa?

Cea mai buna sursa de os pentru grefa este propriul tesut osos, dar din alta zona a corpului, precum mandibula, tibia sau osul coxal.

Osul procurat din propriul organism ofera o sansa mai buna de integrare a grefei si un timp de vindecare mai rapid in comparatie cu alte alternative.

In multe cazuri se utilizeaza o combinatie intre tesut osos natural si artificial.

Cat rezista un implant dentar?

Implanturile dentare sunt una dintre cele mai eficiente metode de tratament stomatologic cu o rata de mentinere de cel putin 5 ani in peste 90% din cazuri.

Insa, daca se mentine o igiena orala adecvata, rezistenta implanturilor poate fi mult mai indelungata.

Succesul este mai pronuntat in cazul dintilor mandibulari deoarece osul mandibular este mai dens si permite o mai buna osteointegrare in comparatie cu osul maxilar.

Cum se efectueaza?

Inainde de plasarea unui implant este foarte importanta evaluarea starii de sanatate orala. Daca exista semne de afectare dentara sau parodontala, acestea trebuie tratate.

In acest scop, in cabinetul nostru se va efectua o perioada de tratament prin tehnica GINGIVAL PROTECT e tratare a parodontozei. Tehnica Gingival Protect este o metoda unica si brevetata, care ajuta la regenerarea tesuturilor de sustinere a dintilor, si creste implicit sansele de reusita si durata de viata a viitoarelor implante.

Tot inainte de plasarea implantelor, pentru rezultate optime, trebuie reglate tulburarile de ocluzie, ceea ce inseamna ca trebuie indepartate toate contactele imperfecte care apar intre dinti la masticatie. Acest deziderat va fi indeplinit in cabinetul nostru prin cea mai noua si avansata metoda de echilibrare a ocluziei – reglarea digitala a ocluziei prin tehnica T Scan III.

Aparatul T Scan III de ocluzie digitala foloseste o tehnologie de ultima generatie care permite detectarea electronica a contactelor patologice atat in repaus, cat si in dinamica. In plus, el evidentiaza fortele care iau nastere in cursul contactelor dentare la nivelul fiecarui dinte in parte, forte care scapa de multe ori testului clasic cu „hartie de articulatie”.

Dupa rezolvarea problemelor, vor fi efectuate o serie de radiografii dentare pentru a evalua starea osului in care va fi fixat implantul. Osul trebuie sa prezinte o grosime si inaltime minim necesare, corespunzatoare implantului folosit.

Tehnica clasica de plasare a implantelor

Procedura va fi efectuata sub anestezie locala, si uneori cu administrare intravenoasa de sedative daca durata operatiei va fi indelungata sau daca pacientul este foarte anxios.

Gingia care acopera osul in care va fi pozitionat viitorul implant este taiata si indepartata. Cu ajutorul unor freze speciale, prin os se creaza un canal in care implantul este fixat strans. Apoi gingia este plasata peste implant si suturata.

Daca nu exista un suport osos suficient pentru sustinerea implantului, medicul poate opta pentru plasarea unei grefe osoase sau pentru utilizarea unui implant de dimensiuni mai mici.

Dupa fixarea implantului este necesara o perioada cuprinsa intre 6 saptamani si 6 luni pentru integrarea acestuia si vindecarea zonei. Tesutul osos va creste si se va ancora in suprafata microscopica rugoasa a implantului.

In cursul perioadei de "vindecare" pacientul poate purta o proteza mobila pentru a imbunatati aspectul estetic. Dupa aceasta perioada, implantul poate fi „incarcat” cu lucrari protetice.

Tehnica ROBODENT de plasare a implantelor

In clinica noatra se utilizeaza un sistem de plasare a implantelor de ultima generatie – Sistemul Robodent, sistem ce aduce multiple avantaje atat pacientului, cat si medicului curant.

Spre deosebire de tehnica clasica, plasarea implantelor se face prin control continuu GPS al directiei si profunzimii frezei cu care se creeaza canulul de implantare. Medicul urmareste in timp real pe un monitor avansarea frezei in os, stiind cu exactitate adancimea si inclinarea frezei in fiecare moment. Aceasta aduce un control si o siguranta mult peste metoda "tactila" folosita in tehnica clasica, crescand semnificativ sansele de reusita si durata de viata a implantelor.

Insa poate cel mai inportant avantaj pentru pacient al tehnicii Robodent, il reprezinta faptul ca lucrarea tranzitorie poate fi realizata inainte de inserarea implantelor deoarece vom fi siguri ca vom insera implantele exact in pozitia decisa de softul care analizeaza computerul tomograf realizat in clinica noastra. Practic, in aceeasi zi in care pacientul va parasi cabinetul dupa operatia de plasare a implantelor va purta si lucrarea protetica si nu va avea fire de sutura care sa-l oblige sa revina in cabinetul stomatologic (traumatism minim deoarece nu se desface gingia, controlul GPS inlocuieste controlul vizual).

Dupa incarcarea implantelor, orice contact imperfect aparut la inchiderea dintilor va fi depistat cu Aparatul Tekscan III de control digital al ocluziei, si indepartat prin frezare. Astfel, nu vor exista presiuni patologice asupra dintilor si noilor implante, presiuni ce pot afecta in timp stabilitatea sistemului masticator si aparitia de spasme musculare care sa perpetueze distructia tisulara.

In concluzie, tehnica Robodent este o metoda mai eficienta si mai sigura de plasare a implantelor, pacientul fiind cel care va beneficia cel mai mult de efectele acesteia deoarece axul de insertie este perfect ales si realizat de catre computer, contactele ocluzale sunt si ele reglate cu ajutorul computerului, si toate acestea necesitand o singura zi lipsa de la serviciu cand pacientul vine in clinica noastra.

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!