Grefa Osoasa

Grefa Osoasa

grefa oasoasa implant 2017-11-03, Vizualizari:  1577

Dupa ce pacientii pierd dintii naturali exista posibilitatea ca volumul osului restant pana la limitarile anatomice sa fie mai mic decat lungimea minima a implantelor dentare. Astfel, exista doua posibilitati : fie folosim un implant scurt ca si lungime si densificam osul natural restant care sa poata face fata parghiei defaforabile, fie realizam o grefa osoasa in scopul inserarii unui implant dentar lung.


In cazul inserarii de implante scurte, densificarea osoasa este obligatorie si se realizeaza in acelasi timp cu perioada in care implantul dentar oricum nu este incarcat cu lucrare protetica, si anume cele 3 luni recomandate de literatura stiintifica sa nu aplicam asupra implantului dentar proaspat inserat presiuni ocluzale.


In cazul in care medicul decide realizarea de grefa osoasa sub forma de os artificial sau natural, trebuie precizat ca intotdeauna grefa are simplul rol de a mentine gingia deasupra spatiului decis ca fiind necesar pentru a se transforma in os. Transformarea acelui “spatiu mentinut precum un cort de catre grefa” in os se produce doar daca in acest spatiu nou creat si mentinut de grefa ajung capilare provenind din osul natural vecin. Acest proces se numeste neovascularizatie si se produce in general in primele 2-3 saptamani dupa interventia chirurgicala de grefare.


Rolul expunerilor cu camp magnetic emise de Electronic Stem Generator este de a creste viteza si numarul de capilare care ajung in spatiul nou creat prin grefare. Aceste capilare vor aduce sange si nutrienti din organism si vor elimina datorita macrofagelor tot tesutul strain grefat, care a avut doar rolul de a mentine gingia deasupra spatiului decis ca find necesar de a se transforma in os.


Protocolul de expunere la campul magnetic regenerator in cazul grefei osoase este de expunere 2 saptamani inaintea interventiei chirurgicale de grefare si minim 3 saptamani dupa interventia chirurgicala. Osul rezultat va avea o calitate mai buna si implantele dentare inserate in astfel de os vor avea o durata de viata imbunatatita.


O tehnologie moderna de grefa osoasa se numeste osteodistractie si consta in fracturarea controlata a osului in scopul departarii marginilor in continuu tensionate folosindu-se aparate care se strang periodic prin intermediul unui surub. Si in acest caz se impun sedinte de crestere a metabolismului osos cu camp electromagnetic deoarece refacerea osului la persoanele de peste 30 ani nu este destul de rapida precum departarea prin osteodistractie a marginilor fracturii controlate.


De asemenea in cazul grefelor conjunctive sau a aplicarii de proteine de crestere, literatura stiintifica recunoaste limitarile acestor tehnici datorita lipsei de celule osoase progenitoare. Adaugarea ca adjuvant a expunerilor cu Electronic Stem Generator pot transforma un posibil esec chirurgical intr un rezultat spectaculos.


Atat in cazul in care se prefera inserarea unui implant scurt cat si in cazul in care se realizeaza grefa osoasa se recomanda anual sedinte de imbunatatire a metabolismului osos la pacientii respectivi, deoarece acestia au un grad ridicat de risc la resorbtie osoasa peri-implantara.


Osul rezultat in urma oricarei interventii chirurgicale de grefare este in mod evident de calitate mult mai slaba decat osul natural si chiar daca s ar reusi inserarea unui implant dentar mai lung trebuie tinut cont de adevarul stiintific ca densitatea osoasa trebuie periodic imbunatatita pentru ca fenomenul de resorbtie osoasa sa nu elimine implantul dentar.


Aceleasi principii se aplica si in cazul in care osul are o grosime foarte mica si unde am putea fie sa densificam osul existent si sa folosim implante subtiri fie sa realizam grefe osoase in vederea inserarii implantelor dentare cu dimensiuni standard.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!