Implant dentar - prelungirea duratei de viata

Implant dentar - prelungirea duratei de viata

prelungirea duratei de viata a implantului dentar 2017-11-03, Vizualizari:  1437

Implantul dentar reprezinta partea intraosoasa a unei parghii reprezentata de ansamblul total coroana ceramica, bont protetic, implant dentar. Deorece forta masticatorie este un mecanism involuntar, fiind controlata doar de catre sistemul nervos, mentinerea cat mai mult a ansamblului depinde doar de pastrarea zonei intraosoasa a parghiei intr un os cu densitate cat mai mare .


Zona intraosoasa trebuie sa reprezinte conform legilor fizicii 50% din lungimea totala si daca nu se poate ajunge din cauza limitarilor anatomice la acest procent este obligatorie densificarea osului care sa compenseze parghia defavorabila.


Toate implantele dentare sunt la fel de performante iar tehnicile chirurgicale sunt deja bine stapanite de toti medicii dentisti, singurul lucru care intr-adevar face diferenta intre succesul sau esecul unui implant dentar este reactia substratului osos in care se foreaza pentru inserarea implantului. Aceasta reactie nu poate fi prevazuta neexistand nici un test care sa poata indica posibila rata de succes a implantului dentar pentru fiecare dintre pacienti.


Drept urmare pentru a imbunatati metabolismul osos si a inlatura riscul de raspuns negativ al osului la inserarea implantelor dentare se recomanda inceperea sedintelor de imbunatatire a metabolismului osos cu minim 2 saptamani inainte de momentul interventiei de inserare a implantelor dentare si continuarea acestora inca 2-3 saptamani dupa inserare, pe timpul perioadei de neovascularizare a zonei peri-implantare si a eventualelor grefe osoase. Acest tratament asigura formarea in jurul implantelor a unui os mult mai compact si mai rezistent la viitoarele presiuni ocluzale care se vor aplica odata cu montarea lucrarii pe implante. Succesul implantului dentar nu se evalueaza inainte de minim 1 an de zile dupa ce s a montat deja lucrarea protetica si s au aplicat forte ocluzale repetate.


Dispozitivul medical este foarte usor de aplicat si nu lezeaza firele de sutura, avand si rol de reducere mai rapida a edemului postoperatoriu.


Daca in primele luni dupa inserarea implantelor  poate exista sansa ca integrarea implantului dentar , neincarcat protetic, sa se realizeze corect chiar si fara ajutorul tehnicilor de imbunatatire a metabolismului osos, situatia se schimba in momentul aplicarii bontului protetic si a lucrarii dentare deoarece implantul dentar va fi in mod continuu supus unei actiuni distructive reprezentata de forta ocluzala. Aceasta forta ocluzala nu are o intensitate foarte mare incat sa fie resimtita de catre celulele ocoase ca si un traumatism si sa declanseze fenomene regeneratorii reprezentate de trezirea celulelor stem aflate in stare latenta in os. Drept urmare lumea stiintifica recunoaste o liza (distrugere) continua a osului in jurul implantelor deja integrate, fara sa fi existat pana acum vreo metoda care sa poata contracara aceasta liza. In mod logic, recunoasterea de catre lumea stiintifica a lizei fara existenta unor mecanisme de raspuns inseamna ca dupa ce implantului dentar i-a fost montata lucrarea protetica incepe incet si sigur fenomenul de distrugere a osului din jurul implantului si este doar o chestiune de timp pana la pierderea implantului.


Din aceasta cauza este recunoscuta de comunitatea stiintifica durata limitata in timp a implantelor dentare, depinzand doar de metabolismul osos al fiecarui pacient si nu de marca implantului sau tehnica de inserare.


Pentru a se prelungi durata de viata a implantelor dentare a fost creat Dispozitivul medical Electronic Stem Generator care are puterea de a trimite in profunzime frecventa electromagnetic dovedita regeneratoare, de a lungul intregii suprafete a osului. Efectul dovedit de trezire prin mecanism atraumatic a celulelor stem din interiorul osului are ca rezultat aparitia de celule tinere capabile sa creasca densitatea la nivelul osului prin mecanisme interne, naturale.


In cazul in care semnele peri-implantitei sunt deja aparute, nu se recomanda interventii chirurgicale traumatice in jurul implantelor deoarece acestea nu vor face decat sa amplifice retractia (principiile fiziologiei umane descriu faptul ca prima faza a vindecarii dupa orice interventie chirurgicala este reprezentata de retractia marginii plagii). Se indica sa se realizeze o curatare atraumatica a zonei si se vor aplica imediat tehnologii capabile sa patrunda atraumatic prin gingie in scopul de a realiza o stimulare a mecanismelor regenerative naturale, care exista in profunzimea osului, la oricare dintre noi.


Pentru a se porni mecanismul celular de regenerare osoasa este nevoie de stimulare de cate 2 ore repetata de multe ori. In acest scop, noile modele Electronic Stem Generator dau posibilitatea pacientilor sa se trateze acasa in timpul lor liber, fara obligatia de a merge de nenumarate ori la specialist.


Folosind la fiecare 2-3 ani cate o perioada de 1 luna tratament de intretinere a metabolismului osos, putem promite pacientilor care deja au implante dentare integrate ca vom limita fenomenele de peri-implantita si distrugere fiziologica peri-implantara, prelungind viata implantelor dentare si evitand neplacutul moment in care dupa pierderea implantului dentar nu mai exista capital osos care sa permita protezarea.


Atitudinea preventiva este recomandata la toti pacientii care au deja inserate implante dentare deoarece pierderea dintilor naturali a demonstrat in cazul acestora ca au genetic o calitate slaba a colagenului la nivelul osului maxilar si in concluzie au nevoie imperativ de un stimulent atraumatic a metabolismului osos.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!