Fumatul si implantele dentare

Fumatul si implantele dentare

fumatul dauneaza implantului dentar 2015-06-14, Vizualizari:  3058

Implantul dentar, unul dintre cel mai de succes tratament in medicina dentara, a jucat un rol important in stomatologia moderna restaurativa inca de la inceputul lui 1970.

De-a lungul anilor s-au efectuat multe cercetari stiintifice in care s-a demonstrat clinic influenta negativa a fumatului asupra integrarii deficitare a implanturilor dentare in osul alveolar. Studiile arata ca reusita unui tratament cu implant dentar la fumatori este de aproximativ 50%-70%.In timpul fumatului se elibereaza peste 4000 de toxine, precum nicotina, monoxidul de carbon, nitrozamine, benzen, aldehide, acid cianhidric.

 

 

Nicotina, componenta majora a tutunului, este implicata in patogeneza a numeroase boli, care afecteaza diferite tesuturi ale organizmului, deasemenea, influenteaza activitatile metabolice osoase normale la nivelul cavitatii bucale. Nicotina, actionand ca un vasoconstrictor local este absorbita de catre  mucoasa orala in vasele sanguine. La acest nivel se produc o serie de modificari: scade dimensiunea lumenului vasului de sange, ceea ce duce la scaderea fluxului sanguin in plaga de vindecare, creste numarul de toxine, se reduce nivelul de glucoza in tesuturi, scade cantitatea de elemente nutritive si oxigen, este compromisa actiunea de aparare a leucocitelor, rezultatul fiind o vascularizare si o vindecare deficitara in tesuturile si grefa osoasa din jurul implantului.

 

Fig.1. Circulatie vasculara normala

 

 Fig.2. Vasoconstrictie vasculara

 

Unele studii arata ca fumatul ar putea inhiba expresia unor gene legate de matricea osoasa, necesare pentru vindecarea plagii si prin urmare reduce osteointegrarea implantului dentar intr-o etapa ulterioara.

Tehnici de marire in volum a osului alveolar, cum ar fi regenerarea ososasa ghidata (augmentarea), tehnici de aditie osoasa la nivelul sinusului (sinus lift) au rezultate slabe la fumatori si asta se datoreaza inflamatiei, rezultate in urma acumularii de toxine. Fumatul este asociat adesea cu pierderi semnificative osoase marginale, pentru ca nicotina influenteaza metabolismul celulelor formatoare de os, numite osteoblaste, astfel formarea osului “de novo” este deficitara. Integrarea tisulara a implantelor dentare - interactiunea dintre suprafata implantului si tesuturile periimplantare (periost,gingie) este mai scazuta, deoarece toxinele rezultate pot induce degradarea tesuturilor parodontale, asigurand o instabilitate biologica asupra implantului dentar.

Fig.3. Pierderi osoase si tesut in jurul implantului

 

Printre complicatiile cele mai frecvente, care apar dupa inserarea implantelor dentare, este periimplantita ( definita ca procesul inflamator care afecteaza osul alveolar din jurul implantului dentar, determinand pierderi osoase), mucozita ( o leziune inflamatorie a mucoasei gingivale, reprezentand stadiul incipient al periimplantitei).

 

Fig.4. Periimplantita / Mucozita

 

Cel mai important obiectiv este eliminarea obiceiului vicios, adica fumatul in sine. Studiile arata ca, atat  oprirea temporara cat si completa a consumului de tigari poate inversa efectul negativ al nicotinei, cea ce duce la vindecarea osului in jurul implanturilor dentare. Pacientii trebuie atentionati ca sunt expusi la un risc major de esec, daca acestia fumeaza in timpul fazei initiale de vindecare, dupa inserarea implanturilor. Este important de retinut ca nu toti fumatorii se confrunta cu esecul postimplantar, rezultatele variaza la fiecare persoana in parte. Fumatorii se pot bucura si ei de succesul unui tratament cu implant dentar, cu conditia ca ei sa renunte la tutun cu cateva luni inainte de a incepe tratamentul si sa mentina cateva saptamani dupa tratament.

 

Cateva sugestii pentru a minimaliza complicatiile si esecurile in cazul restaurarii dintilor lipsa,printr-un tratament cu implant dentar:

1. Incercati sa renuntati complet la fumat

2. Pastrati igiena orala, ea reprezinta unul din factorii esentiali de care depinde durata de viata si

succesul postoperator al unui implant dentar

3. Consultati medicul dentist pentru controale regulate si igienizare completa, cat si

pentru sanatatea orala si generala a dumneavoastra.

 

Si nu in ultimul rand veniti la controalele regulate recomandate de medicul dentist. Un simplu control clinic si radiologic va poate scuti de multe complicatii ulterioare.

 

 

Autor: Dr. Cornelia Lumei, medic dentist ABC Eurodent, specialist in Endodontie

Surse foto: www.infinitydentalcare.com, www.everlastimplants.com, www.tricountycessation.org, www.vasoconstriction.net, www.1888implant.com, www.perioexpertise.com

Sursa: www.dentalimplants-usa.com/ si surse proprii.

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  dr. Cornelia Lumei

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!