Implantologia ghidata – un pas mai aproape de perfectiune !

Implantologia ghidata – un pas mai aproape de perfectiune !

Implantologia ghidata,etape si beneficii Vizualizari:  406

Stomatologia moderna este in cea mai dinamica perioada de evolutie, fiind descoperite si utilizate o multime de sisteme de tratament care au la baza tehnologie computerizata.

 

In implantologia moderna, cele mai frecvente complicatii apar datorita pozitiei gresite sau imperfecte a implanturilor. Inserarea lor, care in multe situatii trebuie sa fie perfecta (marja de eroare de sub 1 mm de pozitie si sub 3 grade in angulatie) este foarte greu de obtinut intraoperator de medicul implantolog.

  

Multe din rezultatele obtinute sunt imperfecte din punct de vedere protetic (al lucrarii de pe implanturi) chiar daca chirurgical le consideram bine pozitionate. Aceasta tehnologie ne ajuta sa gasim solutii de tratament in cele mai complicate cazuri, in care precizia pozitiei este extrem de importanta. Aceste cazuri erau pâna astazi solutionate cu „nu sunteti caz de implanturi” si interesau destul de multi pacienti.

 

Tehnologia denumita „implantologie ghidata” nu este noua, ea fiind utilizata in strainatate dar si in multe clinici mari din România de mai multi ani, dar, datorita costurilor mari ale investitiei este greu accesibila majoritatii medicilor.

 

Noi, echipa de la Aesthetic Dental Clinic, ne-am facut un obicei din a investi  in cele mai moderne tehnologii (anestezie generala, echipamente de ferezare CD/CAM, microscoape endodontice, laser dentar,etc..),  recent am adus si acest sistem in clinicle noastre.

 

Ce inseamna implantologie ghidata ?

 

Aceasta reprezinta un sistem de inserare a implanturilor cu ajutorul unui ghid chirurgical printat 3D care reproduce pozitia exacta a implantului intra-operator prestabilita computerizat. Pentru a intelege mai bine voi prezenta etapele de executie a gidului chirurgical:

 

Amprentarea digitala a cavitatii bucale cu ajutorul scannerului intra-oral (fara linguri de amprentare sau materiale, in consecinta fara senzatii si gusturi greu suportabile);

Analiza radiologica (CBCT-ul) necesara oricarei interventii de implantologie;

Medicul suprapune cele doua (amprenta digitala si CBCT-ul) si pozitioneaza digital implanturile, astfel incât ele sa fie intr-o pozitie perfecta din toate punctele de vedere (chirurgical si protetic);

Se printeaza ghidul chirurgical cu ajutorul unei imprimante 3D dedicate stomatologiei. Ghidul contine orificii pentru inserarea implanturilor cu ajutorul carora pozitia intra-operator va fi exact cum a fost planificata digital;

Pozitionarea ghidului chirurgical si inserarea implantului.

 

Care sunt beneficiile implantologiei ghidate ?

 

Rezultate aproape de perfectiune : pozitia ideala a implantului este prestabilita de medicul dentist cu ajutorul sistemului de planificare a implatului in functie de situatia chirurgicala cu scopul de a obtine un rezultat protetic cât mai perfect;

Acest sistem aduce cu el posibilitatea inserarii, fara risc de esec, a implanturilor trans-gingivale: inseararea implanturilor prin tehnica ”flapless” are o multime de beneficii pentru pacient, si anume:

 

– nu se mai executa o incizie a mucoasei, ceea ce inseamna un discomfort minim pentru pacient, nu sunt necesare fire de sutura si o perioada de 10 zile pentru vindecare;

 

– incarcarea imediata (punerea unei coronate dentare pe implant imediat dupa inserare) nu mai este urmata de indepartarea firelor, intervetia fiind unica (insearare implant + coroana provizorie in aceeasi sedinta sau in 24 ore);

 

Tehnica ”flapless” este accesibila si fara ghid, dar rata de esec si accidente este foarte mare in situatiile de cantitate osoasa redusa.

 

Durata interventiei mult mai scurta:

– in situatiile in care tehnica ”flapless” este posibila din punct de vedere a situatiei, inserarea implantului se face in 1/3 din timpul necesar unei astfel de interventii, ne mai fiind nevoie de fire de sutura si perioada de vindecare de 10 zile;

 

– in situatiile in care inserarea necesita incizie, nu poate fii transgingivala, timpul scade la jumatate cu un grad de precizie aproape de perfectiune.

 

Sistem ”One day dentistry”: care inseamna inserarea implantului si acoperirea lui cu coroana dentara provizorie in aceeasi sedinta.

 

Toate aceste tehnici au fost aprofundate de echipa chirurgicala a clinicilor Aesthetic : Dr. Masca Aurel (specializat in implantologie) si Dr. Fabian Zoltan (medic specialist chirurgie BMF) in Italia, la unul dintre cele mai renumite companii producatoare de implanturi si ghiduri chirurgicale.

 

Este indiscutabil faptul ca aceasta introducere in implantologie a tehnologiei este un mare avantaj, tendinta de robotizare a chirurgiei cunoaste in aceste vremuri o evolutie foarte dinamica. Aparitia robotului chirurgical ”Da Vinci” in chirurgia generala, cu rolul de a creste precizia inetventiilor, este asemanatoare, astazi, cu sistemul de imlantologie ghidata, având acelasi rol, de a creste gradul de precizie a inteventiilor in implantologie.

  

 

Dr. Masca Aurel

 

medic specialist Protetica Dentara si Implantologie

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Aesthetic Dental Clinic

Adresa:  Str. Mihai Viteazu, nr 40

Localitate:  Targu Mures

Telefon/fax:

Website:  http://www.aestheticdentalclinic.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!