Trecerea de la dentitia temporara la cea definitiva

Trecerea de la dentitia temporara la cea definitiva

Trecerea de la dentitia temporara la cea definitiva Vizualizari:  3349

Schimbarea dintisorilor de lapte poate sa fie o perioada dificila, atat pentru copil cat si pentru parinti. Daca pentru unii copii aceasta etapa poate trece neobservata, pentru altii aceasta se insoteste de vizite regulate la cabinetul stomatologic. Medicul care se ocupa de micut,medicul pedodont, trebuie sa il urmareasca pe cel mic de la eruptia primului dintisor pentru ca parintii sa fie informati cu privire la problemele ce pot aparea in fiecare etapa de dezvoltare.

Este foarte important ca dintii de lapte sa nu se piarda inainte de varsta lor corecta de schimbare de pe arcada, intrucat, apar o serie de consecinte neplacute, cum ar fi:

- dezvoltarea insuficienta,incorecta sau chiar incetiniri ale dezvoltarii oaselor maxilare;

- copilul poate refuza sa manance unele alimente tari;

- se produc dezechilibre in ceea ce priveste muscatura, putand provoca scrasnirea dintilor in timpul noptii -probleme ale articulatiei temporo-mandibulare

- se produc inclinari ale dintilor vecini unde lipseste dintele extras ceea ce duce in final la ingustarea spatiului necesar alinierii tuturor dintilor definitivi pe arcada. Apar astfel inghesuiri dentare si necesitatea de a urma un tratament ortodontic.

Odata cu schimbarea celor 20 de dinti de lapte cu cei 32 de dinti permanenti,fizionomia copilului se va modifica, oasele lui se vor mari, generand astfel modificari la nivelul fetei.Parintii trebuie sa fie foarte atenti in aceasta perioada la modul cum evolueaza maxilarele si dantura copilului

Schimbarea dintilor delapte se produce in jurul varstei de 6 ani in urmatoarea succesiune:

-6-7 ani: molarul 1,care nu inlocuieste nici un dinte,ci erupe in spatele molarului 2 temporar si incisivii centrali inferiori.

-7-8 ani: incisivii laterali inferiori si incisivii centrali superiori.

-9-11ani:caninii inferiori.

-10-11 ani: premolarii 1 superiori.

-10-12 ani: premolarii 1 inferiori si premolarii 2 superiori.

-11-12 ani: premolarii 2 inferiori si caninii superiori.

-11-13 ani: molarul 2 inferiori.

-12-13 ani: molarul 2 superiori.

-16-25 ani: molarul de minte superiori si inferiori.

 

O variatie de plus/minus un an peste varsta de eruptie este considerata fiziologica, normala.Eruptia dintilor definitivi poate fi insotita de unele modificari,dar nu la fel de accentuate ca la eruptia dintilor temporari: sialoree,hipertroffia mucoasei gingivale,insomnia,stare de agitatie,tulburari de transit,indispozitie, febra.

www.velvetdental.ro

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!