Sigilarea dentara
Vizualizari: 5434
Sigilarea dentara reprezinta o metoda de tratament care consta in aplicarea unui material plastic pe unul sau mai multi dinti cu scopul de a preveni aparitia cariei.
Sigilarea dentara este o metoda de tratament preventiva, neinvaziva. Aplicarea sigilantului in santurile si fosetele ocluzale- pe suprafetele masticatorii ale dintilor-impiedica retentia alimentelor (orice forma de carbohidrativnu se va mai transforma in acid sub actiunea placii bacteriene) prevenind astfel demineralizarea smaltului si aparitia procesului carios.
Sigilarea dentara se face printr-o procedura extrem de simpla realizat adoar in cabinetul stomatologic care consta in pregatirea zone interesate (prin periaj profesional si conditionare chimica) si aplicarea unui material de sigilare. Acesta poate fi un glassionomer, un compomer sau o rasina compozita, fiecare cu proprietati specifice. Cele mai multe materiale de sigilare ofera pe langa protectia fizica-face din suprafata masticatorie a dintelui care este una aderenta si retentiva o suprafata neteda si usor de curatat- si o protective chimica-prin eliberarea de fluor.
In timpul efectuariilor NU se foloseste freza, suprafata dentara ramanand intacta!!!
Sigilarile NU sunt permanente, durata lor variind de la copil la copil, intre 1-4 ani.
In mod normal, aceasta metoda de tratament ar trebui realizata imediat dupa aparitia dintilor ce au indicatie de sigilare: molarii si premolarii definitivi. In acest fel, dintii definitivi sunt protejati in perioada de trecere de la dentitia de copil la cea de adult (6-12 ani). Primii molari definitivi care pot fi sigilati apar in jurul varstei de 6 ani. Molarii doi sunt ultimii dinti ce primesc sigilari care se pot realiza in jurul varstei de 12 ani. Trebuie stiut ca nu toti copii necesita sigilari.Acest lucru este evaluat de catre medicul stomatolog in urma unei consultatii. La micutii care au avut o carioactivitate ridicata la dintii de lapte, a caror igiena orala este precara, a caror alimentative este bogata in carbohidrati si a caror morfologie ocluzala este accentuata se impune realizarea sigilarilor pentru a proteja pe cat posibil dintii definitivi (este foarte important la ei ca sigilarea sa se realizeze cat mai repede dupa eruptia dintelui!!!).
Sigilarea poate oferi protectie maxima atata timp cat este intacta. Unul dintre motivele pentru care sigilantul poate fi dislocate este faptu lca medicul stomatolog nu a reusit sa izoleze perfect dintele in timpul procedurii de aplicare. Acest lucru depinde in mare masura de gradul de cooperare al micutului pacient. Deaceea, se impugn vizite regulate la cabinetul stomatologic, de la varste cat mai fragede pentru ca micutii sa se obisnuiasca cu mediul, zgomotele specifice unui cabinet si sa stabileasca o legatura cu medicul curant.
In unele cazuri, sigilatul poate fi aplicat si pe dintii de lapte, atunci cand morfologia ocluzala a molarilor temporari impune acest lucru- cand santurile si fosete ocluzale sunt accentuate,iar igiena orala este una defectuoasa. Acest lucru poate fi constatat de catre medic in urma unui control de rutina, de aceea este indicat sa mergeti cu micutul periodic la cabinetul stomatologic pentru a primi informatii specific grupei lui de varsta. Dintii de lapte joaca un rol important in alinierea corecta a dintilor definitivi, fiind foarte important mentinerea sanatatii acestora si prevenirea pierderii lor precoce.
Deci sigilarea este o metoda neinvaziva, preventive, ea nefiind absolut necesara tuturor copiilor, ia rindicatia de aplicare a acestei metode de tratament se stabileste in functie de fiecare caz, doar de catre medical stomatolog in urma unui control.
www.velvetdenal.ro
Autor: Velvet Dental
Adresa: Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1
Localitate: Sector 1
Telefon/fax:
Website: http://www.velvetdental.ro