Plombele colorate

Plombele colorate

Plombele colorate 2015-07-06, Vizualizari:  3641

Folosirea materialelor compozite fotopolimerizabile colorate in stomatologie

Compozitele fotopolimerizabile fluide colorate au aplicabilitate in stomatologie in principal in domeniul pedodontiei, insa studii recente au evidentat ca ele pot avea un rol important si in endodontie.

Dintii temporari sunt importanti pentru asigurarea functiei masticatorii a unui copil in crestere ,in redarea unui limbaj corect si la dezvoltarea scheletala progresiva in zona oro-maxilo-faciala.Pe langa instruirea parintilor pentru a asigura masuri profilactice corespunzatoare, acestia trebuie sa constientizeze ca un dinte deja afectat de carie trebuie tratat corespunzator de catre un medic dentist.Aceasta se poate dovedi a fi o adevarata provocare pentru echipa medicala. In timpul tratamentului unui copil ,medicul dentist se poate confrunta cu stari variate ale micutului pacient: frica, nervozitate, nelinste sau agitatie. Chiar daca se gasesc metode pentru indepartarea acestor factori de stress,munca medicului poate fi extrem de dificila.

Materialele composite colorate au aparut in special pentru a fi folosite in pedodontie. Poti include astfel micutul pacient in procedurile de tratament oferindu-i posibilitatea sa isi aleaga singur culoarea obturatiei. Avand impresia ca pot influenta direct manevrele ce urmeaza sa fie efectuate, frica si nelinistea trec in plan secund; tratamentul decurgand cu mai putin stress, obtinem un raspuns pozitiv din partea copilului. In plus, micutii devin interesati de ingijirea dintilor pentru ca noua obturatie sa ramana “draguta” cat mai mult timp.

 

Printre avantajele materialelor composite colorate se numara: resturarea se mentine intacta pana la rezorbtia radacinii, eliberarea fluorului asigura preventia cariei secundare, aplicare simpla si rapida, lustruire perfecta, atractie crescuta in randul copiilor care isi pierd frica si accepta mult mai usor vizitele stomatologice regulate.

Sigilarea etansa a spatiului endodontic si prevenirea infiltrarii bacterine creste rata de succes a tratamentului endodontic, reprezentand o etapa deosebit de importanta in evolutia pe termen lung a sanatatii testurilor parodontale. Compozitele fotopolmerizabile fluide colorate pot fi folosite ca material de sigilare coronara intre sedintele tratamentului endodontic. Se plaseaza pe podeaua camerei pulpare si peste orificiile canalelor asiguradu-se astfel o buna delimitare vizuala a tesuturilor dentare, inlatuarea lor devenind o manopera sigura, usor e realizat si fara risc de sacrificiu nejustificat de tesut dentar. O alta indicatie a materialelor compozite fluide colorate este utilizarea lor ca si material de obduratie definitiva cu rol de marker pentu o ulterioara identificare a orificiilor canalelor radiculare, usurand astfel identificarea lor in cazul unui retratament endodontic. Culoarea lor, puternic contrastanta cu cea a tesutului dentar este usor de identificat de catre medic si permite: inlaturarea materialului avand control vizual permanent al rapoturilor cu tesuturile dentare, prevenirea perforatiilor, identificarea cu usurinta a orificiilor de intrare in canalele radiculare si scaderea timpului de realizare a cavitatii de acces si a reperarii canalelor..

 

Dr. Andreea Semen-medic dentist protetica si estetica dentara, competenta pedodontie – Velvet Dental Clinics

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Andreea Semen

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!