Metode de inlocuire a dintilor lipsa
Vizualizari: 5961
Metode de inlocuire a dintilor lipsa
Traim in secolul vitezei, si astfel acest lucru are un impact si asupra sanatatii orale. Suntem mereu pe fuga, stresul face parte din viata noastra de zi cu zi, periuta nu este mereu la indemana si oboseala isi spune cuvantul. Astfel lasam aceasta grija pentru sanatate pe planul secundar.
Printre cauzele pierderii dintilor putem enumera: igiena orala precara, neprezentarea la controale regulate, cariile dentare netratate,traumatisme asupra dintilor, consumul cronic de alcool si tutun, boala parodontala si asa mai departe. Dintii pierduti, nu numai ca afecteaza estetica si functionalitatea intregului aparat dento maxilar, dar mai produc si probleme articulare, disfunctii si asimetrii cu impact asupra intregului organism.
Neprotezarea spatiilor edentate are consecinte grave: migrarea dintilor adiacenti, dificultatea alimentarii, pierderea volumului osos din zona edentata, pierderea volumului buzelor, dificultati in vorbire.
Din fericire, stomatologia evolueaza si astazi sunt mai multe metode de protezare printre care se amintesc:
1. Coroanele pe implant- sunt cea mai moderna si cea mai eficienta solutie. Prin alegerea acestei solutii terapeutice se renunta la sacrificarea dintilor vecini pentru a umple un spatiu edentat.
2. Coroanele dentare sau puntile dentare
Atunci cand un dinte este prea deteriorat se recurge la coroana dentara. Pot fi din mai multe materiale precum integral ceramice, ceramica pe zirconiu sau metalo-ceramice.
Puntile dentare inlocuiesc unul sau mai multi dinti. Pentru acest lucru este nevoie de slefuirea dintilor vecini pentru ancorare. Dintii vecini se numesc dinti stalpi si pot fi dintii dvs sau implante dentare.
3. Proteza scheletata
Este un aparat de protezare mobilizabil destinat persoanelor cu pierderi multiple de dinti iar protezarea fixa nu mai este posibila. Partea mobilizabila se ancoreaza pe dintii ramasi, dispusi favorabil, prin mai multe sisteme (culise, capse, telescoape). Partea mobila poate fi igienizata de catre pacient
4. Proteza totala
Atunci cand dintii lipsesc in totalitate se recurge la proteza totala. Cea maxilara (superioara) acopera si cerul gurii iar cea mandibulara (inferioara) are forma de potcoava lasand spatiu aferent limbii.
Proteza totala pe implante
Atunci cand dintii s-au pierdut de foarte mult timp si exista un deficit osos important, proteza totala nu mai are un camp favorabil de retentie. Pentru a imbunatati aceasta retentie se pot insera un anumit numar de implante pe care se va pozitiona proteza.
Autor: dr. Ditrich Beatrice
Adresa: Strada Piata Badea Cartan, nr 6, etaj 1, interfon 6
Localitate: Timisoara
Telefon/fax:
Website: www.beatricedent.ro