Ortodontia pentru parinti si copii

Ortodontia pentru parinti si copii

Ortodontia pentru parinti si copii 2012-09-24, Vizualizari:  2974

Motto :
" Aratati-mi dintii vostri si eu va voi spune cine sunteti"Ł  George Cuvier

CE ESTE ORTODONTIA?

Ortodontia sau Ortopedia dento-faciala este arta de a deplasa dintii in pozitie corecta pe arcada si de a corecta deformatiile oaselor maxilare.

Ortodontul este medicul specialist care a efectuat in total 9 ani de studii. Specialitatea de Ortodontie necesita 3 ani de studiu, dupa obtinerea diplomei de absolvire a facultati si sustinerea unui examen la nivel national.
Prin cunostintele sale, medicul ortodont este capabil de a particulariza si individualiza problemele copilului dumneavoastra. Purtarea si activarea periodica a unui aparat va permite obtinerea alinierii dentare si a unui aspect facial armonios.

DE CE ESTE NECESAR TRATAMENTUL ORTODONTIC?

Pentru a avea un suras placut si o sanatate dentara de durata.
Ortodontia influenteaza :
- Estetica
dintii asezati in pozitie corecta ofera un suras magnific si o fizionomie agreabila care va da incredere in sine adolescentului si mai tarziu, adultului.
- Sanatatea dentara
alinierea corecta a dintilor reduce riscul aparitiei cariei, a paradontopatiei si traumatismelor dentare. Ortodontia reduce considerabil zonele dificile ca acces pentru periajul dentar, facandu-l mai eficace. Creeaza conditii optime de mentinere a igienei si sanatatii buco-dentare.
- Funtionalitatea
prin alinerea dentara se asigura mentinerea in buna stare a functiilor aparatului dento-maxilar (masticatia, fonatia, deglutitia, fizionomia, autointretinerea).

DINTII
Pe tot parcursul cresterii dentatia evolueaza: cei 20 de dinti de lapte sunt inlocuiti progresiv de 32 de dinti definitivi. Intre 6 luni si 6 ani pe arcade sunt numai dinti temporari supranumiti si dinti de lapte din cauza culori de un alb stralucitor, ca spuma laptelui.
Intre 6 ani si 12 ani dintii temporari coexista pe arcade cu dinti permanenti.
Dupa 12 ani dentatia este in intregime permanenta.
Uneori numarul dintilor pe arcada poate fi mai mare (dinti supranumerari) sau mai mic( agenezii dentare).
Tratamentul ortodontic poate fi aplicat la orice varsta, ortodontia putand interveni in toate stadiile de evolutie dentara.

CARE SUNT PROBLEMELE ORTODONTICE?

Dintii sunt malpozitionati sau /si inghesuiti
Maxilarele sunt deformate.
Aceste doua aspecte definesc ANOMALIA DENTO-MAXILARA.
Fiecare caz este particular si complex, de aceea doar ortodontul poate determina problema care exista si cauza acestuia.


Care sunt cauzele anomaliei dento-maxilare:
1. iti sugi degetul? De ce nu mai trebuie sa mai faci asta:
- acest lucru il fac numai bebelusii.
- degetul introdus in gura impinge dintii inainte. Exista riscul de a traumatiza acesti dinti, fracturandu-i, sau acela de a rani degetul.
- va trebui sa porti un aparat ortodontic numai pentru asta.
Nu sunt deloc usor de gasit cauzele unei probleme ortodontice, deoarece ele sunt multiple si complexe.

Dintre acesta se disting in special doi factori esentiali:
- factorul ereditar: unul sau mai multi membri ai familiei prezinta aceeasi problema.
-  factorul secundar (loco-regional): evolutia dento-faciala este perturbata de o modificare a functiilor normale ale aparatului dento-maxilar (respiratia, deglutitie, masticatie, fonatie). La acestea se adauga obiceiurile vicioase de supt degetul sau interpunere a buzei inferioare, respectiv a unor obiecte intre arcadele dentare, sau anumite ticuri (imbufnare, muscarea unghiilor, a buzelor, etc.)

Consecintele unei anomali dento-maxilare sunt in stransa legatura cu cauzele, creandu-se un cerc vicios in cadrul caruia consecintele, la randul lor ajung sa agraveze cauza.
De exemplu, o pozitie defectuoasa a limbii (interpusa sau sprijinita pe dinti) poate impiedica dezvoltarea normala a arcadelor dentare. La randul lor, arcadele dentare deformate vor favoriza pozitia vicioasa a limbii. De aceea, in cazul unor pacienti, ortodontul trebuie sa colaboreze cu logopedul, pentru reeducarea fonatiei si obtinerea unei pronuntii corecte.

Dizarmonile dento-maxilare se exprima in toate cele trei planuri spatiale.
o Transversal:
ingustarea arcadei superioare, maxilare, determina uneori ingustarea asociata a arcadei inferioare, mandibulare. Daca mandibula nu urmeaza ingustarea maxilarului superior poate apare ocluzia incrucisata si laterodevierea.

o Vertical:
Dintii arcadei superioare nu acopera in proportie de o treime pe cei ai arcadei inferioare.
Modificarile care pot apare sunt:
- inocluzia ( ocluzia deschisa).
- supraacoperire exagerata ( ocluzia adanca)
- o fata prea lunga sau prea scurta.

o Antero-posterior:
Unul dintre cele doua maxilare este pozitionat prea anterior sau prea posterior in raport cu celalalt. in functie de aceasta se disting trei clase de ocluzie:
- Clasa I -raport normal
- Clasa II - mandibula este pozitionata posterior fata de maxilar.
- Clasa III - madibula este pozitionata anterior fata de maxilar-


LA CE VARSTA SE POATE APLICA APARATUL ORTODONTIC???

De la 4 la 4444 ani !!!!!!
Nu exista limita de varsta pentru tratamentul ortodontic, dar medicul stabileste momentul cel mai favorabil pentru inceperea lui.
Fiecare pacient este unic in felul sau, la fel si anomalia dento-maxilara pe care o prezinta. De aceea, tratamentul ortodontic se individualizeaza in functie de:
• Varsta (copil, adolescent sau adult)
• Tipul de crestere (favorabila sau defavorabila)
• Dentatia (temporara, mixta sau definitiva)
• Amplitudinea de deformatie

Pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament corect, fiecare caz este studiat in profunzime, necesitand: examinare clinica si complementara care include studiul modelului de gips confectionat pe baza amprentei dentare, fotografii, radiografii ale dintilor si fetei. Analizele complementare se efectueaza obligatoriu la inceputul tratamentului, pe parcurs, intr-o etapa evolutiva mai importanta a cazului, la finalul tratamentului si dupa o perioada de cativa ani de la sfarsitul terapiei pentru a evalua in timp stabilitatea rezultatelor.


Exista diferite tipuri de tratament ortodontic; fiecare tip contine mai multe faze. Uneori, pentru rezolvarea unui caz este necesara colaborarea ortodontului cu medici din alte specialiltati ( ORL, chirurgie maxilo-faciala, pediatrie).
Tratamentul ortodontic se realizeaza in una sau mai multe etape active.
Tratamentul intr-o singura etapa activa se adreseaza de obicei dentatiei permanente a adolescentului sau adultului.


Tratamentul in mai multe etape.
In situatiile de debut precoce a anomaliei detno-maxilare, tratamentul poate fi impartit in 3 etape:
i. Prima are ca obiectiv corectarea decalajului dintre bazele osoase ale celor doua maxilare.
ii. A doua este etapa de urmarire si ghidare a eruptiei dintilor permanenti
iii. A treia urmareste alinierea dentara.


PRINCIPIILE DEPLASARII DENTARE
O forta aplicata pe un dinte, in directia dorita de deplasare, va duce la obtinerea pozitiei corecte a acestuia pe arcada. Reusita consta intr-o deplasare continua, lenta si progresiva. Amplitudinea recomandata a deplasarii este de 1mm pe luna !

!!!!continuare urmatorul articol (Tipuri de aparate dentare si intretinere)


Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  DR. SONILA STEFONI

Adresa:  Str. Independentei, nr. 10, Bl 2D2 ap1 335500 Hateg, jud Hnedoara

Localitate:  Hateg

Telefon/fax:

Website:  


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!