Cum sa-ti indrumi copilul pentru a avea o crestere armonioasa a maxilarelor

Cum sa-ti indrumi copilul pentru a avea o crestere armonioasa a maxilarelor

Cum sa-ti indrumi copilul pentru a avea o crestere armonioasa a maxilarelor 2014-02-13, Vizualizari:  4211

Afla cum sa-ti indrumi copilul spre o crestere armonioasa a maxilarelor

 

 

In iunie deja ne cuprind emotiile, trairile copilului ce se regasesc in fiecare dintre noi. Cu totii rememoram amintirile minunate si poznele reusite in copilarie, dar ce putem face cand dupa o perioada ni se spune ca ceea ce s-a intamplat la o varsta frageda poate avea repercursiuni asupra dentitiei noastre si ca anumite obiceiuri din copilarie sunt menite sa creeze probleme in dezvoltarea celor 2 maxilare?

Alimentatia este prima care intervine inca de la nastere si poate predispune copilul la anumite practici daunatoare cum ar fi obiceiul vicios de sugere a degetului, interpozitie (tine intre dinti degetul, limba, suzeta, creion etc), deglutitie atipica (inghitire anormala) si respiratie orala (in mod normal respiratia trebuie sa fie in principal nazala). De asemenea, o alimentatie de consistenta moale (legume, fructe pasate) care este data copilului mai mult de 1-3 ani, impiedica dezvoltarea corecta si completa a maxilarelor, deoarece alimentele dure stimuleaza cresterea normala a arcadelor dentare.

Obiceiurile vicioase se impart in 2 grupe:

I.                   Obiceiuri vicioase propriu-zise – dintre care cele mai frecvente sunt interpozitiile care pot fi:

* autotrope -> din interiorul cavitatii bucale: copilul interpune limba sau obrajii intre dinti

* heterotrope -> din exteriorul cavitatii bucale: degete sau diferite obiecte

II.         Atitudini posturale- posturi gresite in timpul somnului sau in timpul zilei

 

Cel mai cunoscut obicei vicios propriu-zis este sugerea degetului care poate provoca modificari ale maxilarelor, in functie de degetul de supt, pozitia, intensitatea, caracterul continuu, durata si de varsta practicarii acestui obicei.

a)      Sugerea policelui (degetul mare) combinata cu presiune pe partea anterioara a boltii palatine determina proalveolodontia frontal superioara (deplasarea spre anterior al grupului frontal maxilar). Maxilarul poate deveni ingust, dintii superiori proeminenti in fata si aspectul de iepuras.

Sugerea mediusului (degetul mijlociu) si a indexului (degetul aratator) cu sprijin  pe dintii inferiori, determina intruzia lor cu generarea ocluziei deschise (dintii nu se ating cand se inchide gura si apare un spatiu intre arcade fata-spate).

b) Sugerea degetului impreuna cu plasarea lui intre cele 2 arcade determina inocluzie verticala (exista spatiu intre cele 2 arcade in plan vertical).

c) Daca sugerea degetului se realizeaza cu tractiunea grupului frontal superior  si impingerea grupului frontal inferior se determina in plus retrognatie mandibulara (retragere a mandibulei spre inapoi).

d) Sugerea buzei inferioare creeaza un dezechilibru major astfel: proalveolodontia superioara (dintii indreptati spre anterior), retroalveolodontie inferioara (mandibula indreptata spre inapoi) si supraacoperire frontala (dintii de la maxilar ii acopera foarte mult pe cei de la mandibula).

e) Sugerea limbii si interpozitia acesteia intre dinti conduce la instalarea ocluziei deschise (dintii nu se mai ating in momentul masticatiei).

Toate aceste modificari duc la cresterea defectuoasa a oaselor maxilare , a inghesuirii dintilor , a aparitiei problemelor respiratorii.

 

Dintre atitudinile posturale care se pot petrece in timpul zilei sau a somnului ce pot declansa aparitia anomaliilor dento-maxilare sunt:

-dormitul cu capul in hiperflexie (barbia prea in piept in cazul pernelor prea mari ) determina prognatism mandibular (mandibula deplasata inainte) iar cu capul in hiperextensie (perne prea mici sau deloc) se instaureaza retrognatismul mandibular

-daca se doarme cu mana constant sub un anume obraz sau se sprijina mana pe obraz in timpul zilei se determina asimetrii faciale  (partea dreapta a fetei nu mai e simetrica cu stanga).

                 Aceste posturi vicioase au ca si efect modificarile mentionate doar daca se realieaza zilnic in acelasi mod si cu termen mare (multi ani de zile). Spre exemplu daca ele incep de la 3-4 ani si se extind pe perioada de crestere a copilului pana la 7-8 ani sau chiar pana la 11-12 modificarile sunt vizibile.

                  Respiratia orala este si ea inclusa in categoria de obiceiuri vicioase care determina compresia de maxilar (maxilar ingust), proalveolodontia grupului frontal superior (dintii proemina in fata), retrognatia mandibulara (barbia plasata prea in spate),  dar poate fi determinata si de unele obstacole in teritoriul ORL ( polipi, deviatii de sept).

                    Afectiunile ORL si cele orale pot fi determinate reciproc, astfel incat orice modificare remarcata de catre parinti nu trebuie ignorata, caci complicatiile sunt multiple.

                    Nu toti copii care practica obiceiuri vicioase vor avea anomalii dento-maxilare, ci ar fi bine de investigat tiparul spre care este predispus copilul din punct de vedere genetic si apoi verificata gravitatea anomaliei prin urmarirea frecventei, intensitatii si duratei de efectuare a obiceiului vicios.

                    Si varsta copilului are un rol important, deoarece obiceiurile vicioase realizate pana la 3-4 ani, nu sunt considerate nocive.

                    Recomandarea noastra ca stomatologi este intai sfatul dat parintilor cu privire la tiparul obiceiurilor copiilor, la ce si cum se pot observa acestea, apoi consultul initial stomatologic. Din acest moment medicul stomatolog va va putea indica daca este necesar un alt consult ORL sau ortodontic. Cu cat sunt depistate mai devreme, cu atat rezolvarile sunt mai simple si mai putin traumatizante pentru copiii vostri.

 

Autor:  Dr . Nicoleta Serban, medic stomatolog ABC Eurodent

Foto: www.alinpopescu.eu

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Nicoleta Serban

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!