Varsta potrivita pentru prima consultatie ortodontica

Varsta potrivita pentru prima consultatie ortodontica

Varsta potrivita pentru prima consultatie ortodontica 2017-05-27, Vizualizari:  948

Una dintre cele mai frecvente intrebari pe care le primim din partea parintilor este "Care este varsta potrivita pentru prima consultatie ortodontica?". Aparatul ortodontic fix este deseori asociat cu perioada adolescentei, asa ca ati putea fi surprinsi sa aflati ca recomandarea expertilor in domeniu este varsta de 7 ani.

De ce 7 ani? Ce poate fi facut la acea varsta? Asa cum probabil banuiti, nu toate problemele ortodontice pot fi rezolvate la varsta de 7 ani. In schimb, la acea varsta majoritatea problemelor pot fi identificate, iar vizitele regulate sunt foarte importante in contextul monitorizarii situatiei particulare a copilului.

Care sunt avantajele tratamentului timpuriu?

Este foarte important ca specialistul ortodont sa mentina sub observatie cresterea si dezvoltarea copilului dvs. pentru ca unele probleme pot fi tratate mult mai eficient la o varsta mai frageda. Pe masura ce inaintam in varsta, oasele noastre inceteaza cresterea si se intaresc, facand astfel tratamentul ortodontic, desi inca posibil, ceva mai dificil.

Daca tratamentul incepe la o varsta mai mica, avem posibilitatea de a ghida cresterea maxilarelor, precum si de a schimba pozitia sau dimensiunea acestora. Acest lucru nu este insa posibil la pacientii adulti, iar solutiile alternative implica chirurgia sau extractia anumitor dinti.

Daca tratamentul este in desfasurare in timp ce dintii permanenti sunt inca in eruptie, atunci ne putem asigura ca dispunem de spatiu suficient pentru ca acestia sa erupa in pozitia corecta.

La ce ar trebui sa fiti atenti?

Unele dintre problemele pe care se vor axa medicii ortodonti includ:

-dinti de lapte care sunt pierduti prea devreme sau prea tarziu - cei mai multi dintre acestia se schimba in perioada 4-15 ani.

-sugerea degetului - in mod particular daca acest obicei vicios este unul excesiv sau daca continua dupa varsta de 4 ani.

-dinti care nu musca in mod corect sau sunt decalati.

-defecte de vorbire precum balbaiala, articularea necorespunzatoare a cuvintelor sau pronuntarea acestora intr-un mod incorect.

-inghesuiri la nivelul dintilor permanenti anteriori.

Ce implica un tratament ortodontic timpuriu?

Tratamentul ortodontic intr-o faza initiala poate implica purtarea unui aparat fix sau mobil, desi cele mobile sunt cele recomandate in astfel de situatii. Un exemplu de un asemenea aparat sunt aparatele mio-functionale, care sunt folosite pentru a corecta obiceiurile vicioase la copiii aflati in crestere. Tratamentul cu un astfel de aparat poate conduce si la o dezvoltare faciala mai buna. Cheia tratamentului este de a corecta pozitia si functia limbii, obtinand o respiratie nazala corecta si reantrenand muschii cavitatii bucale pentru a functiona corect. Aparatele mio-functionale pozitioneaza corect limba in arcada superioara, reantreneaza musculatura orala si exercita forte usoare pentru a alinia dintii.

Recomandarea noastra

Daca aveti orice fel de griji legate de unul din aspectele descrise in paginile anterioare, atunci ar trebui sa vizitati un medic stomatolog. Daca doriti sfatul unui specialist, atunci ne puteti contacta pentru a stabili o programare.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Andreea Marin

Adresa:  Str. Harmanului 25, Bl. 32, Sc. E

Localitate:  Brasov

Telefon/fax:

Website:  http://www.ortho-smile.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!