Igiena dentara indicatii

Igiena dentara indicatii

Igiena dentara indicatii Vizualizari:  3186

Igiena orala efectuata corect, consta in: (in aceasta ordine)

PERIAJUL DENTAR

FOLOSIREA ATEI DENTARE

DUSUL BUCAL

CLATIREA CU APA DE GURA

A. PERIAJUL DENTAR
Trebuie efectuat dupa fiecare masa. Cel mai important, este periajul de SEARA (inainte de culcare). De ce seara? Pentru ca in timpul SOMNULUI limba, obrajii, buzele, nu mai efectueaza nici o miscare, deci nu se mai autocurata dintii, iar secretia salivara scade, deci factori antimicrobieni mai putini. Astfel mancarea de pe dinti ajuta la inmultirea, in scurt timp (1 ora), a bacteriilor care ataca in diferite moduri tesuturile bucale. Periajul dentar se poate efectua in doua moduri:

Manual
Durata 5 – 6 minute

Metoda :
– toate suprafetele trebuie periate cu miscari verticale ale periutei, adica : la dintii de sus, miscarile sunt de sus in jos, pe interior si pe exterior, iar la dintii de jos, miscarile sunt de jos in sus, pe exterior si pe interior;
– suprafata pe care se mesteca trebuie periata cu miscari circulare ale periutei (tehnica de baza a periajului).

Periajul electric (cu periuta electrica)
Durata: 1 min
Metoda:
– micarile de periaj sunt efectuate de periuta, iar mana poate efectua si ea niste miscari usor verticale
Avantaj: timpul redus, capul periutei este de dimensiuni mai mici si astfel poate ajunge in locuri greu accesibile, periajul la baza dintelui ( langa gingie ) este mai intens
Dezavantaj: cost mai ridicat al aparatului si a periutei

Schimbarea periutei se face, in ambele situatii, la aproximativ 3 luni.

Pasta pentru periaj nu este atat de importanta, ea trebuie doar sa fie pe gustul celui care o foloseste, sa nu produca alergii sau alte neplaceri. Exista totusi cazuri in care medicul dentist indica folosirea unei anumite paste de dinti. In comert exista si paste de dinti care contin particule mai mari, rugoase. Acestea se folosesc pentru indepartarea unor pete si lustruire, dar nu mai mult de o data pe saptamana. In nici un caz nu flositi la periaj, sare sau alte prafuri.

B. DUSUL BUCAL 
Este un dispozitiv care proiecteaza un jet de apa sub presiune ce indeparteaza resturile alimentare si partial placa bacteriana, din spatii unde nici periuta nici atata dentara nu pot ajunge (SUPRAGINGIVAL, SUBGINGIVAL).

!!!! – este indicat indeosebi purtatorilor de lucrari protetice fixe, celor care au implanturi dentare, celor care poarta aparate ortodontice fixe, si pacientilor care prezinta gingivite si parodontite marginale.

C. FOLOSIREA ATEI DENTARE
Nu exista periuta care sa ajunga in spatiile interdentare (intre dinti) si de aceea se foloseste ata dentara. Cum se foloseste:

- se infasoara pe degete si se pune in tensiune o portiune a atei, apoi cu ajutorul degetelor se introduce in fiecare spatiu dintre dinti si se scoate;miscarea poate fi efectuata de mai multe ori in acelasi spatiu dar intodeauna se introduce si se scoate, nu se fac miscari de frecare la baza dintelui

 

Folosirea ei este aparent dificila, dar exercitiul zilnic duce in scurt timp la usurinta si manualitate. Se gaseste de vanzare in majoritatea magazinelor universale si farmacii.

D. CLATIREA CU APA DE GURA
Apa de gura este o solutie diluata de antiseptic cu care se clateste gura dupa periajul dentar, efectuat corect. Apa de gura nu-si face efectul daca nu periem corect dintii. Se clateste timp de, aproximativ, 30 de secunde dupa care nu se mai clateste gura cu nimic si nu se mananca cel putin 30 de minute.

DE LA CAZ LA CAZ, IN FUNCTIE DE AFECTIUNEA DENTARA A FIECARUIA, MEDICUL POATE INDICA MODIFICAREA METODEI DE IGIENA SAU METODE IN PLUS, ADAPTATE SITUATIEI.
Urmand acest program de igiena orala, doar veti vizita medicul dentist o data la 6 luni !!!

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Nalini Noori

Adresa:  -

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://regal-dent.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!