Alimentele periculoase pentru dinti - Cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Alimentele periculoase pentru dinti - Cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Alimentele periculoase pentru dinti - Cateva sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa 2010-03-19, Vizualizari:  3785
Alimentele periculoase pentru dinti
O alimentatie sanatoasa

Alimente periculoase pentru dinti
Alimentele cu risc cariogen sunt cele care contin zahar, si anume: dulciurile si in special cele lipicioase cum ar fi caramelele, jeleurile, rahatul; produsele de patiserie, fursecuri, prajituri, cereale sau unele fructe si mierea care contin glucoza si fructoza la fel de nocive ca si zaharoza.

In general este foarte greu sau chiar imposibil de evitat zaharul, pentru ca 70 la suta din acesta nu poate fi identificat de consumator. Recomandarile pentru evitarea dulciurilor sunt fara rezultat, mai ales in cazul copiilor si adolescentilor, care asociaza acest termen cu foarte putine alimente dulci (mierea, ciocolata), foarte multe produse nefiind percepute ca dulciuri (ceaiul, limonada, sucurile). In plus, referinta spontana pentru gustul dulce pare a fi innascuta si, in general, dulcele pare a fi agreat de toata lumea inca de la primul contact cu alimentatia, cand nou-nascutul constata cu placere ca laptele mamei este dulce.

Reguli si alternative naturale in alimentatie
In prezent se comercializeaza produse alimentare ce contin inlocuitori ai sucrozei si pot fi identificate prin etichete speciale. Astfel, exista o serie de alternative naturale reprezentate de sorbitol, manitol sau substituenti ca zaharina, ciclamat sau aspartan.

Concluzionand, am putea stabili cateva reguli in alimentatie, cum ar fi:

Evitarea dulciurilor lipicioase, care sunt de zece ori mai periculoase decat bauturile indulcite. Consumul alimentelor ce contin zahar intr-o singura portie cu ocazia meselor principale si nu intre mese, in portii mici Utilizarea unor alimente „detergente” (legume, fructe crude) Consumarea de alune, branzeturi la sfarsitul mesei, dar nu si a merelor; compenseaza scaderea pH-ului indusa de dulciuri. Folosirea gumei de mestecat dupa dulciuri, dar nu mai mult de 20 de minute Respectarea proportiilor diferitelor tipuri de alimente (lapte, carne, peste, legume, fructe, cereale, produse zaharoase)

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Marin Cristina

Adresa:  Str. Lupeni, Nr. 165

Localitate:  Ploiesti

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentomar.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!