Detartrajul si pastrarea dintilor naturali

Detartrajul si pastrarea dintilor naturali

detartraj laser 2017-11-03, Vizualizari:  1043

Detartrajul este aparent o manopera banala, insa are o importanta covarsitoare in contextul Medicinii umane, care are ca scop declarat Pastrarea tesuturilor naturale si nu inlocuirea lor cu metale. Fiecare pacient trebuie sa se prezinte la detartraj in mod regulat, la o perioada decisa de dentistul sau in functie de riscul la recidiva a fiecaruia dintre pacienti.


Principala caracteristica a parodontozei o reprezinta recidiva si aceasta se datoreaza calitatii genetic slabe a colagenului din constitutia osului maxilar, la care se adauga imbatranirea fiziologica avand ca rezultat scaderea consistentei colagenului. Bineinteles ca igiena are un rol esential in intreaga Medicina umana, insa in cazul parodontozei realizarea corecta si frecventa a detartajului are ca rezultat reducerea factorilor microbieni dar nu si imbunatatirea calitatii colagenului osului maxilar.


Considerand calitatea colagenului osului maxilar ca adevarata cauza a retractiei osoase si a gingiei, precizam deci ca detartrajul nu contribuie esential la aceasta. Dupa 30 ani este demonstrat ca nu mai exista capacitatea de autoregenerare a colagenului si apar manifestari la nivelul mai multor structuri : pielea isi pierde elasticitatea si apar ridurile si aspectul « cazut » al pielii, la nivelul ochiului se pierde elasticitatea si apare presbitismul, la nivelul osului maxilar se pierde densitatea si apare mobilitatea dentara si retractia gingivala.


Trebuie precizat ca in cavitatea bucala nu trebuie sa fie un mediu steril deoarece gura trebuie sa contina microbi saprofiti care sa « manance » microbii cu adevarat patogeni care din cavitatea bucala ar putea avansa spre stomac. Pornind de la acest adevar stiintific, nu trebuie fortate cure prelungite de antibiotic sau apa de gura si trebuie respectata indicatia data de fabricant de ase limita utilizarea acestora.


 Daca se depaseste limita si toti microbii saprofiti din cavitatea bucala sunt distrusi, exista riscul de a genera afectiuni digestive grave, in conditiile in care retracta osoasa nu poate fi oprita pentru ca, asa cum am aratat mai sus, ea are alta cauza : calitatea slaba a colagenului.


Trebuie sa precizam ca toate substantele de igiena orala (apa de gura sau pasta de dinti) au deci doar o actiune superficiala pe exteriorul gingiei si nu reusesc sa patrunda in profunzimea osului unde ar trebui actionat pentru cresterea calitatii metabolismului osos.


Medicul dentist este cel care va decide programul de detartraje combinat cu perioadele de imbunatatire a metabolismului osos cu camp electromagnetic. In practica noastra, majoritatea pacientilor au nevoie de un detartaj o data pe an si o perioada de expuneri electromagnetice o data la 3 ani. Examenul radiologic este singurul care poate sa ne dea informatii despre afectarea osoasa care ar genera boala parodontala, recomandandu-se deci realizarea unei radiografii cel putin 1 data pe an.


Detartrajul trebuie realizat atraumatic deoarece orice leziune genereaza, conform regulilor fiziologice ale vindecarii, o retractie suplimentara la niveliul parodontiului care deja este retras si risca sa transforme parghia reprezentata de dinte sau implant dintr una stabila intr una instabila.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Bogdan Vladila

Adresa:  Bucuresti, Calea 13 Septembrie,sect 5 nr. 235, bl V3,sc 2, CP 050723

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  https://www.stemgenerator.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!