Ceramica integral ( e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice

Ceramica integral ( e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice

Ceramica integral ( e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si fatete ceramice Vizualizari:  3139

Ce este ceramica integrala?

Ceramica integrala mai este denumita si ceramica presata, datorita procedeului tehnologic de realizare. Este varianta de reconstituire a unuei parti din coroana dentara (fata vestibulara a dintilor frontali pentru fatetele dentare, respectiv fata ocluzala pentru incrustatiile dentare), realizata doar din portelan, fara substrat metalic sau din zirconiu.

Ceramica este stabila coloristic, prezinta o transluciditate excelenta si datorita lipsei altui substrat

( metal sau zirconiu), trecerea dintre coroana si tesutul moale ( gingia) este deosebit de estetica. Este inerta din punct de vedere chimic, biocompatibila cu alte materiale de restaurare dentara si rezistaenta la abraziunea dentara.

De ce alegem incrustatia ceramica ca optiune de tratament?

Atunci cand pe suprafata molarilor sunt afectiuni carioase intinse sau obturatii ( plombe) din compozit sau din amalgam vechi, dar nervul dintelui nu este afectat, se recomanda realizarea unei incrustatii ceramice. Motivul? Pentru a pastra o perioada cat mai lunga dintele vital, protocolul operator este de a curate structura afectata a dintelui, respectiv indepartarea obturatiilor vechi si reconstituirea partii lipsa din coroana dentara. Aceasta reconstituire poate fi facuta fie cu ajutorul unei obturatii din compozit, fie prin realizarea unei incrustatii.

Obturatie compozit/ incrustatie – avantaje si dezavantaje!

Obturatie de compozit este mai avantajoasa din punct de vedere al costului si din punct de vedere al timpului de executie (se realizeaza in cabinetul dentar), dar, fiind un material instabil coloristic si cu proprietati mecanice mai slabe decat ceramica, este recomandat in reconstituiri de dimensiuni reduse ale coroanelor dentare.

Incrustatiile ceramice suporta mult mai bine fortele masticatorii in comparatie cu obturatiile de compozit si sunt stabile din punct de vedere al culorilor ( nu se impregneaza cu pigmenti alimentari din saliva). Sunt piese protetice care se realizeaza in laboratorul de tehnica dentara, deci necesita un timp mai lung de executie si costuri mai ridicate.

Compozitul este un material fotopolimerizabil – se prezinta ca o pasta care devine dura prin actiunea unei lumini. Acest fapt creeaza un microspatiu intre peretele cavitatii dentare si obturatie in sine. Prin acest microspatiu, in timp, se insera cu ajutorul salivei microorganism care determina carii secundare.

Prin faptul ca incrustatia se fixeaza prin cimentare in cavitatea create, spatiul dintre reconstituire si peretele dentar este sigilat, iar in timp se reduce considerabil riscul aparitiei unei carii secundare.

Prin urmare investitia, intr-un cost mai mare initial, este justificata printr-o stabilitate functionala mai lunga a dintelui pe arcada.

Fatele dentare

Cand optam pentru fatele dentare?

In situatia in care dintii prezinta coloratii inestetice , procesee carioase incipiente, spatii intre dinti ce nu pot fi corectate prin tratament ortodontic ( dintii nanici), cea mai buna optiune de tratament o reprezinta fatetarea dentara.

Avantajul major al fatetelor dentare este ca ele pot rezolva exceptional problemele de estetica din zona dintilor frontali, putand pastra dintii vitali ( fara necesitatea scoaterii nervului).

Metodele mai moderne de analiza estetica prin fotografia digitala (DSD-Digital Smile Design), ofera posibilitatea de a vizualiza aspectul dintilor si incadrarea lor ca forma in corelatie cu celelalte elemente faciale , inaintea inceperii tratamentului efectiv.

Fatele dentare sunt piese protetice deosebit de pretentioase , care necesita un plan de tratament bine intemeiat , colectarea meticuloasa de date de diagnoza privind functionalitatea intregului aparat dento-maxilar si o buna colaborare si comunicare intre practicieni ( doctori, tehnicieni dentari) si pacient.

Cu ajutorul fatetelor dentare, pot fi corectate anomalii de culoare si de pozitie ale dintilor. Se pot inchide spatiile interdentare ( diasteme si treme), iar dintii care prezinta coloratii inestetice ale smaltului dentar pot capata un aspect natural in armonie cu celelalte componente faciale.

De ce coroana dentara / de ce fateta dentara?

Coroanele dentare se recomanda atunci cand dintele isi pierde vitalitatea ( este necesara extirparea nervului).

Dupa extirparea nervului, rezistenta mecanica a dintelui la fortele masticatorii scade proportional cu trecerea timpului, existand riscul de fractura la nivelul coroanei sau a radacinii dintelui. Pentru a preveni riscul de a pierde dintele prin fracturare se recomanda conservarea acestuia prin realizarea coroanelor dentare. Astfel, dintele se prepara sub forma de bont , peste care se cimenteaza piesa protetica (coroana realizata in laborator), iar fortele masticatorii vor fi preluate de aceasta coroana “artificiala”.

Daca insa se poate pastra vitalitatea dintelui, putem corecta neajunsurile estetice si functionale prin fatete dentare, redand astfel aspectul sanatos si natural al danturii.

Un zambet face cat o mie de cuvinte.

Este de apreciat confortul social si psihologic dat de o dantura frumoasa. Posibilitatea de a rade sanatos, “cu toata gura” are efecte benefice asupra sistemului nervos, este o bariera impotriva micilor depresii ale vietii cotidiene si contribuie la succesul in relatiile interpersonale.

www.velvetdental.ro

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!