Profilaxia dentara-mai bine previi decat sa tratezi

Profilaxia dentara-mai bine previi decat sa tratezi

Profilaxia dentara, metode de preventie 2018-10-04, Vizualizari:  478

PROFILAXIE


” Preventia este mai buna decat tratarea” Desiderius Erasmus


Esenta fiecarui tratament dentar indiferent de complexitatea sau simplitatea lui, este PROFILAXIA, pentru ca numai asa se poate preveni dezechilibrul si implicit prevenirea bolii.


Este definita ca fiind totalitatea actiunilor pe care un om le face pentru a igieniza cavitatea bucala. Cuprinde doua parti distincte


*curatarea efectiva a intregii cavitati bucale prin  IGIENA ORALA ACASA si IGIENA ORALA IN CABINETUL SANADENT


* adaptarea alimentatiei si eliminarea obiceiurilor vicioase care pot determina afectari dentare


Principalele metode de profilaxie sunt:


 Igiena orala


Igiena orala este cea mai importanta metoda de profilaxie. Placa dentara se acumuleaza pe suprafata dintilor dupa fiecare masa. Daca nu este indepartata prin periaj activ, aceasta se va calcifica transformandu-se in tartru dentar.


Mai mult, daca alimentele bogate in carbohidrati sunt lasate prea mult in contact cu dintii, va creste si cantitatea de placa dentara.


Principalul obiectiv al igienei orale este indepartarea placii dentare de pe suprafata dintilor si prevenirea depunerii acesteia.


O igiena orala corecta presupune un periaj dentar regulat si corect (minim de 2 ori pe zi), folosirea atei dentare si a apelor de gura.


Controale periodice regulate


Controalele periodice sunt foarte importante pentru mentinerea sanatatii orale. Multe afectiuni orale evolueaza fara dureri mai ales in fazele initiale; asadar, pacientii nu sunt constienti de aparitia lor pana in momentul in care au progresat deja semnificativ.


In timpul controlului periodic, medicul stomatolog poate depista carii incipiente de care pacientul nu este inca alertat sau poate descoperi semne initiale ale unei imbolnaviri gingivale.


De asemenea, anumite lucrari dentare sau restaurari existente pot avea nevoie de reparatii sau reconditionari. Medicul va face si o evaluare a starii de sanatate a tesuturilor orale. Ca regula generala, cu cat o afectiune este descoperita mai precoce, cu atat este mai usor de tratat.


Controalele periodice ar trebui efectuate cel putin de 2 ori pe an si chiar mai des daca situatia clinica o cere.


Detartrajul


Detartrajul reprezinta procesul de indepartare a tartrului si placii dentare folosind instrumente de mana sau aparate specifice de detartraj sonicesau ultrasonice.


Placa dentara este principalul factor cauzator al gingivitei si cariei dentare, iar tartrul este o forma de placa dentara calcificata de asemenea nociva pentru gingie si structurile dentare. Scopul detartrajului este indepartarea tartrului si a placii dentare.


detartraj manual


 


detartraj ultrasonic


 


Este important sa se indeparteze atat tartrul supragingival cat si cel subgingival. Aparatele de detartraj ultrasonice asigura o curatare foarte eficienta a tartrului si placii dentare.


Periajul profesional


Periajul profesional are ca scop indepartarea placii dentare ce a mai ramas dupa detartraj precum si a diverselor pete sau coloratii de pe suprafata dintilor. Periajul profesional este realizat de medicul dentist cu ajutorul instrumentelor mecanice.


Pasta cu care se executa periajul profesional are un continut bogat in fluor, fiind aplicata pe suprafata dintilor cu ajutorul unor cupe din cauciuc atasate la micromotor.


periaj professional


 


 


Este bine sa se apeleze la periajul profesional macar de 2 ori pe an (de obicei in timpul controalelor periodice). Periajul profesional este foarte eficient in indepartarea placii dar trebuie insotit de o igiena orala regulata.


Sigilarea santurilor si fosetelor


Aceasta metoda preintampina stagnarea microbilor si a placii dentare in santurile si fosetele molarilor si premolarilor prevenind astfel aparitia cariilor la acest nivel.


Santurile si fosetele sunt un loc predilect in care placa se poate forma si acumula deoarece sunt dificil de igienizat. Sigilarea presupune aplicarea unor materiale compozite fluide in interiorul santurilor si fosetelor care dupa intarire vor „inchide” aceste spatii.


Sigilarea santurilor si fosetelor unui molar


Sigilarea se executa pe molarii si premolarii definitivi ai copiilor imediat dupa ce acestia au erupt. Va reamintim, molarii 1 definitivi erup la 6 ani, molarii 2 definitivi erup la 12 ani, molarii 3 (sau de minte) dupa 18 ani iar premolarii definitivi intre 10 si 12 ani.


Si adultii pot beneficia de sigilare daca aceasta nu s-a realizat inainte. Materialele de sigilare se uzeaza in cativa ani; in consecinta, este nevoie de o monitorizare constanta pentru a le putea inlocui daca este cazul.


 Depistarea si tratarea cariilor incipiente


Este o metoda eficienta de profilaxie deoarece previne evolutia cariilor si aparitia complicatiilor. Cariile mici sunt mai usor si mai ieftin de tratat. Odata ce apar complicatiile datorate evolutiei cariilor, tratamentul este atat mai complicat cat si mult mai scump.


Schimbari de dieta


Alimentele bogate in carbohidrati (sau zaharuri) sunt sursa  de consum pentru bacteriile din placa dentara. Frecventa consumului de zaharuri este mult mai importanta decat cantitatea totala consumata.


Asadar, este indicat sa se reduca consumul de dulciuri intre mese deoarece acestea creeaza o rezerva nutritiva continua pentru bacteriile din cavitatea bucala.


In plus, o dieta saraca in calciu creste sansele aparitiei bolii parodontale si a tulburarilor articulare.


Fluorul si fluorizarea


Fluorul este un mineral care ajuta la intarirea smaltului, pe care il face mai rezistent la actiunea cariilor.


Medicii SanaDent va vor ajuta sa cunoasteti, sa intelegeti si sa deprindeti aceste metode de profilaxie dentara pentru ca:


 


” Grija este absoluta, preventia este idealul” Cristopher Howson


 https://www.sanadent.ro/profilaxie-dentara/

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

DOWNLOAD acum si citeste fisierul complet!!

Autor:  Echipa Sanadent

Adresa:  STR. AVRIG NR. 8

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.sanadent.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!