Controlul de Rutina Nu Doare, Urgenta ... Da!!!

Controlul de Rutina Nu Doare, Urgenta ... Da!!!

Controlul de Rutina Nu Doare, Urgenta ... Da!!! 2016-12-13, Vizualizari:  881

De ceva timp am descoperit, atat in ce ne priveste pe noi, adultii, cat si pe copiii nostri, ca prevenirea problemelor de sanatate este mai rentabila decat tratarea lor, atat din punct de vedere financiar, cat si al timpului si energiei dedicate tratamentului si recuperarii.

Facem cure de vitamine, folosim siropuri si probiotice pentru sustinut imunitatea, ne angajam in tot felul de activitati sportive si proceduri corporale. Ne propunem sa ocolim raceala si gripa, problemele cardiovasculare si hepatice, deteriorarea sistemului osos, caderea parului sau aparitia ridurilor.

Insa pentru mentinerea unei igiene orale riguroase si pastrarea starii de sanatate a cavitatii bucale putini pacienti sunt, din pacate, dispusi la asemenea eforturi. Noi, medicii stomatologi, recomandam controale de rutina la fiecare sase luni, pentru evaluarea starii de sanatate a danturii si cavitatii orale, in general. Insa nu multi sunt cei ce ard de nerabdare sa se urce pe scaunul dentistului fara vreo urgenta care sa oblige la asta.

Controlul de rutina nu doare, urgenta, da!

Acest tip de comportament lipsit total de componenta preventiei este unul foarte pagubos, atat pentru sanatate, cat si pentru buget. In momentul in care avem o urgenta stomatologica, riscurile de deteriorare a starii noastre de sanatate trec dincolo de cavitatea bucala. Se cunosc deja legaturile stranse intre igiena orala deficitara si riscurile de aparitie a problemelor cardiovasculare, de exemplu. Iar un studiu recent, facut la Universitatea din Birmingham, a scos la iveala faptul ca ca pacientii care sufera de boli renale cronice si parodontoza sunt expusi unui risc mai ridicat de deces decat cei care sufera numai de boli renale cronice.

Un paradox care apare in aceasta relatie aproape inexistenta cu medicul dentist este frica de durere, adica: nu mergem la stomatolog pentru ca ne e frica de durere, insa controalele de rutina nu dor, ci puseele acute ce necesita interventiile in urgenta. Dimpotriva, un control de rutina ar trebui sa fie o bucurie, gratie potentialului sau ridicat de a detecta problemele inca in faza incipienta, atunci cand pot fi tratate cu costuri rezonabile si cu un nivel de stres foarte scazut sau chiar absent.

Iata cu ce poate ajuta un control de rutina in care ar trebui facuta o igienizare a danturii:

Poate preveni bolile gingivale  care apar, de regula, din cauza aglomerarii de placa bacteriana;

Poate preveni aparitia complicatiilor cardiovasculare, dat fiind ca bacteriile din placa patrund prin gingii in fluxul sanguin si adera la peretii vaselor de sange, formand cheaguri;

Poate preveni pierderea dintilor. Pe masura ce placa bacteriana avanseaza spre radacina dintelui, osul care il sustine pe acesta incepe sa se deterioreze. O igienizare regulata a danturii impiedica acest fenomen;

Poate descoperi o carie  de care nu stiai, o carie abia formata, o carie interdentara, o carie pe care n-ai observat-o  pana atunci. Tratamentul inceput astfel, din timp, va fi mai rapid, mai putin costisitor si nu exista riscul ca dintele sa fie pierdut;

Poate descoperi chiar semne de cancer oral, o problema tot mai frecventa, din pacate, responsabila pentru aproximativ 150 000 de decese in fiecare an. Si asta pentru ca 2/3 dintre pacienti sunt diagnosticati cu aceasta boala in stadii destul de avansate.

Prin urmare, sa mergi o data la sase luni la dentist nu-i un moft, nici o tactica a stomatologilor „sa-ti ia banii”.

BA CHIAR LA LLL DENTAL CONSULTATIILE PERIODICE REGULATE  SUNT GRATUITE! Deci, din contra, vei cheltui mai mult atunci cand deteriorarea starii de sanatate orale te va trimite de urgenta la medic. Si abia atunci va deveni dureros.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  LLL Dental

Adresa:  Calea Mosilor, nr. 296, bl. 46, sc. 3, parter , ap. 72, 73, 74, 77

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.llldental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!