Tehnici corecte in periajul dintilor

Tehnici corecte in periajul dintilor

Tehnici corecte in periajul dintilor 2016-04-20, Vizualizari:  1054

  Periajul dentar are ca scop indepartarea placii bacteriene si depozitelor moi de pe suprafetele dentare. Acesta poate fi facut la domiciliu de catre pacient sau in cabinetul dentar de catre medicul stomatolog (periaj profesional).

Periajul poate fi realizat cu periute clasice,manuale sau cu periute electrice.Durata unui periaj trebuie sa fie de cel putin doua minute si executata de doua ori pe zi,dimineata si seara, maxim de trei ori. In cazul in care periajul nu se poate efectua dupa masa de pranz, se pot folosi apele de gura.

Se recomanda folosirea unor periute cu peri moi sau medii.Cele cu peri tari sunt mai putin indicate pentru ca pot produce abrazii patologice ale dintilor si afectiuni gingivale. Se recomanda folosirea unor paste de dinti cu fluor. De asemenea ,se indica schimbarea periutei de dinti odata la 2-3 luni,deoarece perii acesteia se uzeaza.

Pentru un periaj corect se pot folosi urmatoarele tehnici de periaj:

-periajul orizontal -este tehnica folosita de cele mai multe ori dar nu este unanim acceptata de medici pt ca poate produce eroziuni ale smaltului.-periajul vertical-se efectueaza dinspre gingie spre varful dintilor.

-periajul rotativ -este o combinatie a celor doua tehnici anterioare.Inainte de a efectua o tehnica personala de periaj cereti sfatul medicului dentist.Periajul dintilor si al gingiilor are rolul de a indeparta bacteriile si de a imbunatati circulatia sanguina la nivelul tesuturilor moi.

Deasemenea periajul limbii se recomanda pentru indepartarea bacteriilor si pentru o respiratie proaspata.Ca alternativa a periajului dentar clasic s-a dezvoltat ideea periajului cu periuta electrica.

Studiile realizate de-a lungul timpului nu au demonstrat o diferenta semnificativa intre eficienta unui periaj manual si a unuia realizat cu o periuta electrica, decat in cazul in care periuta electrica are si miscari oscilatorii (rotatii combinate cu miscari oscilatorii).Metode suplimentare de igienizare orala folosesc fie ata dentara , fie periuta interdentara.

Ata dentara se recomanda a fi folosita o data pe zi, de preferinta seara, inainte de periajul obisnuit.Periutele interdentare pot fi o alternativa eficienta la utilizarea atei dentare,mai ales atunci cand exista spatii interdentare , lucrari protetice sau aparate ortodontice. Se folosesc odata pe zi, de preferinta seara inainte de efectuarea periajului dentar.

Apa de gura este indicata la recomandarea medicului stomatolog sau atunci cand nu se poate realiza periajuldentar si interdentar corect. Clatirea cavitatii bucale cu apa de gura nu trebuie sa inlocuiasca periajul dentar.

Dr.Adrian Negrila - medic specialist estetica si protetica dentara

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!