Protetica pe implanturi

Protetica pe implanturi

Protetica pe implanturi Vizualizari:  4583

In ultima perioada implanturile dentare sunt din ce in ce mai folosite in stomatologie, multi pacienti care si-au pierdut dintii doresc sa-i inlocuiasca pentru a avea un zambet natural si pentru a nu le afecta viata sociala.


Implanturile dentare au dat proteticii posibilitatea utilizarii de stalpi suplimentari ce pot fi plasati oriunde este nevoie. Multe situatii de edentatii care pana nu de mult se restaurau numai cu lucrari mobile sau mobilizabile pot fi azi rezolvate prin lucrari fixe .
Pentru realizarea acestor lucrari este nevoie de o etapa de descoperire a implanturilor si atasarea unor bonturi de vindecare transgingivale , urmeaza perioada de vindecare a gingiei , dupa care urmeaza etapa de amprentare. In functie de complexitatea si intinderea lucrarii se realizeaza probe succesive pentru obtinerea unei estetici si functionalitati corespunzatoare .


Lucrarile protetice pe implant sunt catalogate in functie de numarul dintilor lipsa, de doleantele pacientului si situatia in care se prezinta ceilalti dinti in lucrari protetice fixe si mobile .


Lucrarile protetice fixe sunt si ele de mai multe tipuri :
- Coroana pe implant ce inlocuieste un singur dinte lipsa
- Puntea dentara fixa ce inlocuieste un numar mai mare de dinti sau toata arcada


Lucrarile fixe se pot atasa de implanturi prin:
- infiletarea unor suruburi ce trec prin coroanele dentare, iar orificiile prin care trec sunt acoperite cu material fotopolimerizabil in culoarea coroanei. In cazul in care pacientul nu reuseste sa mentina o igiena corespunzatoare aceasta lucrare poate fi indepartata de pe implanturi pentru a se igieniza corespunzator fara ca lucrarea sa aiba de suferit nefiind nevoie sa se refaca .
-cimentare , se folosesc cimenturi cu o aderenta foarte buna la bonturile artificiale de pe implant .
Lucrarile protetice mobile inlocuiesc intreaga arcada dentara sau un numar mare de dinti, acestea fiind ancorate pe implanturi prin sisteme speciale cum ar fi capsele , bari cu calareti , etc.


Aceste lucrari se pot confectiona din material metalo-ceramice sau metalo-acrilice. Sunt de preferat lucrarile fixe metalo-ceramice datorita rigiditatii si esteticii deosebite . Lucrarile metalo-acrilice au avantajul ca amortizeaza socurile dar nu sunt suficient de rezistente si nu se poate obtine o estetica optimala asemanatoare ceramicii .


Dupa realizarea lucrarilor protetice pe implanturi ele trebuiesc igienizate cu rigurozitate la domiciliu dupa indicatiile primite in cabinet. La pacientii care si-au pierdut dintii prin boala parodontala (cu o igiena orala deficitara) cele mai indicate sunt lucrarile fixate prin insurubare datorita usurintei cu care pot fi indepartate de medic pentru controale si igienizari periodice .

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Cirstoveanu Robert

Adresa:  Str. Fratii Golesti, nr 82, etaj 3

Localitate:  Pitesti

Telefon/fax:

Website:  


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!