Supraprotezarea pe implante versus proteza clasica

Supraprotezarea pe implante versus proteza clasica

Supraprotezarea pe implante versus proteza clasica 2015-02-23, Vizualizari:  3094

Supraprotezare pe implante versus proteza totala clasica

             In medicina dentara moderna exista numeroase metode de protezare a edentatiilor maxilare cat si cele mandibulare si tot mai multi pacieti se prezinta la medicul dentist cu intreabrea: Sa imi fac sau nu implant dentar daca tot imi fac proteza? Raspunsul este DA! Am incercat mai jos sa prezint avantajele supraprotezarii pe implant fata de proteza clasica.

            Protezele clasice ofera un zambet deosebit, cu aspect natural. Aceasta proteza este realizata din materiale foarte durabile si rezista foarte mult in timp daca ingrijirea lor este corecta. In mod uzual, protezele sunt purtate intre 5 – 10 ani, timp in care pot fi necesare diverse manopere de ajustare. Ele corecteaza si alte probleme, de la fonatie la masticatie, pentru cei mai multi pacienti.

 

Dezavantaje :Se stie ca este nevoie de o perioada de adaptare cu protezele. Este necesar sa se insuseasca modul de folosire si sa se depaseasca dificultatile initiale la vorbire (daca exista), aceste lucruri durind cateva zile, fiind doar temporare. Pot aparea unele iritatii orale sau mici leziuni, dar acestea pot fi cauzate de o igiena dentara incorecta si de faptul ca protezele nu au fost indepartate pe timpul noptii. Tesuturile orale (osul si gingia) se modifica pe parcursul duratei de viata a protezelor dumneavoastra, astfel incat si daca le veti tine un timp indelungat, ele pot necesita ajustari sau chiar inlocuire. Cu ajutorul unei proteze, o persoana poate obtine doar 15-23% din eficienta masticatorie a unei persoane care isi foloseste dintii naturali. In cazul unei proteze totale superioare (maxilare), cerul gurii (palatul) este acoperit, ceea ce poate duce la o reducere a capacitatii de percepere a gustului alimentelor.

 

            Supraprotezarea pe implanturi, presupune realizarea unei proteze sustinuta de implanturi endoosoase , folosindu-se mai ales in situatiile in care protezele clasice nu se pot realiza. Aceste situatii se intalnesc mai ales la pacientii cu edentatii vechi , neprotezate , la care creasta osoasa sau suportul muco-osos nu mai exista sau este deficitar, nepermitand purtarea unei proteze clasice. 

Pentru acest tip de protezare se opteaza mai des la pacientii edentati total, neprotezati o lunga perioada de timp , la care s-a produs o resorbtie osoasa masiva, unde o proteza clasica nu ar avea stabilitate in timpul masticatiei. Fixarea protezei pe implate se poate face prin mai multe tipuri de sisteme, capse, culise, telescoape, magneti, sistem ce se alege in functie de fiecare caz in parte. Pentru realizarea acestui tip de protezare avem nevoie de doua faze, una chirurgicala si una protetica.

 

Supraprotezare All on Four

            In faza chirurgicala se intervine asupra osului primitor de implate, inserandu-se implantele si pregatind osul pentru supraprotezare, indapartand orice neregularitate osoasa , fapt ce va face proteza mult mai usor de adaptat si pacientul se va putea obisnui mai usor cu ea. In faza protetica , ce se va realiza la 4-6 luni dupa faza chirurgicala, se realizeaza efectiv proteza, cu etapele ei , aceasta durand undeva intre 2-3 saptamani. Mai exista si supraprotezare imediata , adica in maxim 48 h de la insesarea implaturilor, cu mentiunea ca in decurs de 6 luni , cat dureaza vindecarea , se vor realiza mai multe proteze, deoarece campul primitor de proteza se v-a modifica ca forma si dimensiune. Aceste tipuri de protezare se mai cunosc ca ALL ON FOUR sau ALL ON SIX.

                        

            Avantajele acestui tip de protezare sunt: stabilitate crescuta prin sistemele speciale, igienizare facila, integrare sociala facila eliminandu-se stresul pacientului ca proteza se va dizloca, singurul dezavantaj fiind acela al costurilor, iar eficienta masticatorie creste considerabil fata de proteza clasica la aproximativ 50%.

            Ca si concluzie este indicat sa optati pentru supraprotezare pe implant chiar daca costurile sunt mai mari, satisfatia fizica si mai ale psihica ulterioara protezarii vor compensa cu mult latura financiara.

 

 

Autor: Dr. George Uce, medic dentist ABC Eurodent, Competenta in Implantologie

Surse: SUPRAPROTEZAREA PE IMPLANTE:Marina MeleŇücanu Imre,Elena Preoteasa, Mona Corina Buzea, Cristina Teodora Preoteasa si surse proprii

Foto: www.baluke.com , www.ovguide.com , www.advanceddentalservices.com.au

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. George Alexandru Uce

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!