Protetica dentara restabilirea aspectului si functiilor orale

Protetica dentara restabilirea aspectului si functiilor orale

protetica dentara 2018-10-04, Vizualizari:  456

Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regula in afara cavitatii bucale (in laboratorul de tehnica dentara sau uneori in cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramica, zirconiu)


Protetica dentara contribuie  la restabilirea si mentinerea functiilor orale, al aspectului si al sanatatii pacientului ca modalitate de restaurare a dintilor naturali si/sau a substituirii dintilor lipsa.


Pierderea chiar si a unui singur dinte (edentatie), atrage dupa sine o serie de tulburari la nivelul dintilor, oaselor maxilare si consecutiv la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.


Dintii sufera mici miscari in cursul intregii vieti, incercand sa-si gaseasca stabilitatea prin contactul cu dintii vecini, dar si cu cei corespunzatori de pe arcada opusa.


In momentul in care un dinte lipseste, ceilalti incearca sa compenseze lipsa, aparand o serie de evenimente:


inclinarea dintilor vecini spre edentatie (locul ramas liber prin extractia unuia sau a mai multor dinti)eruptia dintelui antagonist (cresterea/alungirea) spre spatiul edentat. Nemaiavand dinte corespondent (datorita pierderii acestuia) pentru a realiza masticatia, dintele de pe arcada opusa va “erupe” incercand sa-si gaseasca un antagonist.


 


Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regula in afara cavitatii bucale (in laboratorul de tehnica dentara sau uneori in cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramica, zirconiu) si care vor fi apoi ancorate in cavitatea bucala, refacand integritatea si functionalitatea arcadelor dentare si a intregului aparat dento-maxilar. Pe langa aspectul lor functional, protezele vor reface cat mai anatomic si cat mai natural trasaturile zambetului si aspectul placut. Acestea pot fi:


Fixe (coroane sau  punti):


Coroanele (proteza unidentara) refac morfologia unui singur dinte distrus si se fixeaza prin cimentare.Puntile dentare (proteza pluridentara) sunt lucrari protetice care compenseaza lipsa unuia sau a mai multor dinti, fiind cimentate pe dintii limitrofi unei edentatii.


 


Lucrarile fixe se pot realiza din diferite materiale


ceramica integralaceramica pe suport de zirconiuceramica pe suport metalicacrilat/compozit (lucrari provizorii)


Mobilizabile (sunt indicate in cazul edentatiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punti dentare): ancorate prin  sisteme speciale de dintii restanti, dar care se indeparteaza voluntar de catre pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate.


Mobile (protezele totale): sunt lucrari extinse  realizate in cazul edentatiilor totale care doar se sprijina pe structurile osoase ale cavitatii bucale


Protetica pe implanturi


Coroane pe implant – Astfel un dinte lipsa nu mai necesita prepararea dintilor vecini edentatiei si realizarea unei punti dentare pentru protezare. Implantul va juca rolul unei radacini artificiale si va sustine viitoarea coroana dentara, fixata prin cimentare (sau insurubare).Punti pe implanturi  – Exista si posibilitatea realizarii unor lucrari ancorate pe implanturi si dinti naturali.


Punte dentara vs. implant dentar


Puntea dentara a constituit o varianta viabila de tratament pentru foarte multi ani, insa, asa cum am mai amintit, avea si anumite dezavantaje.


Slefuirea, practic sacrificarea dintilor naturali pentru a-i transforma in stalpi de punte reprezinta dezavantajul major. Nu de putine ori, pentru a realiza o punte estetica, slefuirea implica de pe toate suprafetele minimum 2, chiar 2,5mm, ceea ce duce la tratamente de canal.


Totodata, daca pacientul nu este atent cu igiena orala, sub corpul de punte se pot acumula resturi alimentare care prin descompunere sa genereze inflamatie gingivala si respectiv boala parodontala. Datorita  avantajelor oferite de implantele dentare, acestea au crescut ca si popularitate in ultima vreme, varianta de tratamet prin punte dentara cimentata pe dinti naturali scazand concomitent.


Pe de alta parte exista si situatii, chiar daca acestea nu sunt numeroase, unde implantul dentar nu este recomandat, puntea dentara fiind o alternativa excelenta. De exemplu, poate ca nu exista suficient os in zona unde terbuie realizat implantul dentar iar pacientul nu poate face aditie de os.


Un alt scenariu este cel al pacientilor cu probleme de sangerare si coagulare, la care chiar daca implantul nu reprezinta o contraindicatie, operatia in sine poate reprezenta un pericol


Costurile sunt un alt factor: initial costurile unei punti dentare pe dinti par mai mici decat ale tratamentului cu  implant dentar. Acest aspect ar trebui analizat pentru ca pe termen lung, costurile tratamentului cu implant sunt mai mici decat cele ale tratamentului cu punte pe dinti naturali.


Implanturile din titan si-au dovedit fiabilitatea pe termen lung, rezistand peste 50 de ani, cand au fost de calitate si ingrijite corespunzator. Daca este sa luam in calcul ca o punte dentara, datorita modificarilor fiziologice ce apar la nivelul gingiei si osului  necesita schimbarea cam la circa 8 ani, ar trebui sa realizam circa 6, 7 punti pentru a egala „viata” implantului. Implanturile dentare sunt usor de intretinut, nu au nerv si nu sunt predispuse la carie precum dintii naturali, rezultand din nou costuri mult mai mici  pe termen lung.


SFATUL ECHIPEI SANADENT


Chiar daca pierderea unui dinte nu va produce un deficit masticator imediat, inlocuirea acestuia trebuie sa fie o prioritate.


https://www.sanadent.ro/protezele-dentare/ 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Echipa Sanadent

Adresa:  STR. AVRIG NR. 8

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  https://www.sanadent.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!