Ce este boala parodontala (parodontoza)?
Vizualizari: 5166
Parodontologie
Ce este boala parodontala (parodontoza)?
Boala parodontala este o afectiune inflamatorie la nivelul gingiei si tesuturilor de sustinere ale dintelui.
Are o evolutie progresiva, de lunga durata, simptomele fiind discrete, existand mai multe stadii :
-GINGIVITA – manifestata prin sangerare la periaj, culoare modificata a gingiilor inflamate, spre rosu-violaceu, mancarime gingivala si respiratie neplacuta. Gingivita se poate trata si vindeca prin tratament stomatologic si igiena corecta a pacientului
-PARODONTITA – este o maladie severa si greu de tratat ,fiind afectate tesuturile mai profunde.
Gingiile se retrag de pe dinti, radacinile devenind vizibile , dintii devin mobili, apar pungile parodontale (spatii intre os si dinte, pline cu bacterii), putandu-se ajunge chiar la pierderea dintilor . Frecvent, acest proces distructiv prezinta putine simptome, nu este nici macar dureros. Parodontita severa instalata nu se poate vindeca in totalitate, ci doar se opreste in evolutie, prin diagnosticare precoce, controale frecvente si tratament corespunzator.
Factori favorizanti ai parodontozeiPrincipala cauza o reprezinta placa bacteriana si tartrul.Alti factori favorizanti sunt:
-cariile netratate
-lucrari protetice vechi
-malpozitia dentara
-igiena deficitara
-fumatul
-diabetul
-imunitatea scazuta
-sarcina
-pubertatea.
Prevenirea parodontozei
-igiena orala corespunzatoare a pacientului, prin periaj de minim doua ori pe zi, utilizarea atei dentare si a apei de gura
-control stomatologic la fiecare 6 luni
-alimentatie corecta, bogata in calciu, vitaminele B si C
Tratamentul parodontozei
Tratamentul parodontozei se face intr o succesiune de etape :
CONSULTATIA INITIALA – examen clinic, bilant parodontal, radiografii, evaluarea tehnicilor de igiena orala ale pacientilor, recomandarea de a se renunta la fumat(in cazul fumatorilor)
TRATAMENTUL INITIAL – detartraje repetate, dezinfectie mecanica si chimica a pungilor parodontale cu solutii active puternic antiseptice , chiuretaje subgingivale,utilizarea LASER-ului ,insotite de administrarea de antibiotice pe cale generala si aplicarea locala de solutii de antibiotic (PERIOCILIN, care sigileaza si elibereaza substanta activa timp de 7-10 zile) si instruire asupra tehnicilor corecte de periaj.
REEVALUARE – masuratori ale pungilor parodontale, radiografii de control
TRATAMENT CHIRURGICAL – chiuretaj subgingival in camp deschis, gingivectomii, utilizarea LASER-ului, aditii de os, peste care se aplica membrane de colagen, utilizarea unor substante pentru regenerarea osului si ligamentelor dintelui (Emdogain – Straumann, Elvetia)
MENTENANTA – prin vizite la 3-4 sau 6 luni, pentru curatare profilactica
Inainte de toate aceste tratamente, frecvent este necesara imobilizarea dintilor (de exemplu, printr-o banda foarte subtire din fibra de sticla).
Autor: Dr. Anca Rusu
Adresa: Str. Maria Rosetti Nr. 26A, Sector 2, Bucuresti 020487, Romania Mijloace de transport in comun Tramvai: 5, 16 (Statia Maria Rosetti) Autobuz: 605 (Statia Maria Rosetti) Metrou: Universitate (14 min), Piata Romana (16 min)
Localitate: Sector 2
Telefon/fax:
Website: http://www.dentalpremier.ro/