Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara Vizualizari:  2790

Sensibilitatea dintilor (hipersensibilitate dentinara) reprezinta un discomfort al unuia sau mai multor dinti, si este o problema de ordin stomatologic extrem de comuna, cu care se confrunta foarte multi oameni, in special odata cu inaintarea in varsta. Aceasta este resimtita cu precadere la diversi stimuli-cand se consuma bauturi sau alimente fierbinti sau reci, dulciuri sau atunci cand dintii intra in contact.

Durerea poate fi ascutita, neasteptata, brusca, resimtita la nivelul termintatiilor nervoase ale dintelui/dintilor si dureaza de regula doar cateva secunde, rareori se poate prelungi (aceasta se repeta de-a lungul unei perioade de timp mai indelungate) . Aceasta se caracterizeaza fie printr-o senzatie de furnicaturi ori o strafulgerare de durere ce pot afecta toti dintii, anumite zone ale acestora, doar cativa dinti sau doar unul. Durerea asociata poate fi constanta sau intermitenta, insa nu trebuie confundata cu durerea provocata de afectiuni ale radacinii dintelui sau a nervului (daca durerea este prelungita si creste in intensitate).

Tipuri de sensibilitate dentara-- exista doua tipuri majore de sensibilitate dentara:

1. Sensibilitatea dentinara– are loc atunci cand stratul de mijloc al dintelui (dentina) este expus mediului oral exterior si poate afecta unul sau mai multi dinti odata. 

2. Sensibilitate la nivelul pulpei dentare– are loc atunci cand pulpa dentara (masa de vase de sange si nervi situata in centrul dintelui) reactioneaza la diversi stimuli, provocand durerea; de obicei afecteaza un singur dinte si indica existenta unor leziuni al pulpei dentare. De asemenea acest tip de durere poate fi resimit si datorita unui dinte rupt (leziuni, carii) sau a unei oburatii defectuoase. 

Care sunt cauzele dintilor sensibili?

Dintii devin sensibili din cauza:

1. Periajului incorect sau excesiv ori prea vigros.

2. Afectiuni gingivale. Exista cazuri in care gingiile devin inflamate si dureroase. Atunci cand gingiile sunt afectate, radacinile dintilor sunt expuse si permit patrunderea stimulilor. 

3. Dintii fisurati sau sparti 

4. Bruxismul (sau scrasnitul dintilor) 

5. Produse pentru inalbirea dintilor 

6. Varsta 

7. Dieta 

8.Diverse proceduri stomatologice.

Tratamentul sensibilitatii dentare: Cea mai eficienta metoda de vindecare a sensibilitatii dentare este vizita la medicul stomatolog.Acesta este singurul care poate apreacia corect factorii cauzali si va poate oferi un tratament corespunzator.

Pacientul poate ajuta procesul de vindecare al sensibilitatii dentare prin:

--adaptarea unei igiene orale corspunzatoare

--evitarea periajului excesiv

--folosirea unei periute de dinti cu peri soft pentru o perioada limitata de timp

--folosirea unei paste de dinti corespunzatoare situatiei(pentru dinti si gingii sensibile)

--evitarea alimentelor si bauturilor cu aciditate crescuta.

www.velvetdental.ro

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Velvet Dental

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!