Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen

Nevralgia de trigemen 2015-10-27, Vizualizari:  3415

Nevralgia de trigemen: o problema reala

 Cei mai multi dintre noi am cunoscut durerea fizica. Fie ca a fost o durere pasagera sau o durere de lunga durata, aceasta creeaza disconfort si ne ingreuneaza desfasurarea activitatilor zilnice. Exista dureri atat de suparatoare incat orice actiune banala este un efort sau devine imposibil de realizat. Majoritatea afirmam ca durerea dentara este cea mai neplacuta dintre toate, iar teama fata de orice act stomatologic ne tine la distanta de cabinet.

Durerea din sfera oro-maxilo-faciala se poate prezenta sub mai multe forme: durere dentara, durere posttraumatica, durere de origine salivara, durere musculara, durere vasculara, durere sub forma de nevralgie. Dintre toate acestea, cel mai greu de diagnosticat si care are implicatii importante pentru pacient este durerea din cadrul nevralgiilor.

Una dintre cele mai mai severe si violente dureri care a fost descrisa, este nevralgia de trigemen, cunoscuta si ca tic Douloureux, denumire atribuita modalitatii prin care se manifesta, asemanatoare socurilor electrice.

 

 Nervul trigemen reprezinta a cincea dintre cele 12 perechi de nervi cranieni, asigurand sensibilitatea regiunilor cutanate s™i mucoase ale extremita›ii cefalice, controleaza  ridicarea, coborarea, proiect›ia înainte s™i înapoi a  , precum si producerea lacrimilor. Este alcatuit din trei ramuri care se impart in mai multi nervi mici. Nervii primei ramuri (oftalmica) merg spre  frunte, pleoapa superioara, nas; nervii din a doua ramura (maxilara) se intind spre pleoapa inferioara, aripa nasului, buza superioara, in zona din jurul obrazului, bolta palatine, dintii superiori; nervii celei de-a treia ramuri (mandibulara) acopera zona mandibulei: dintii inferiori, partea laterala a limbii, buza inferioara, barbia, zona din partea anterioara a urechii.

 Nevralgia de trigemen este o durere severa ce apare pe traseul nervului trigemen, cuprinzand una sau chiar toate cele trei ramuri nervoase ale sale. Apare ca urmare a iritarii acestui nerv, ceea ce duce la modificari neurologice in structura lui.

 Desi este cea mai frecventa nevralgie, cauzele exacte ale declansarii acestei afectiuni nu sunt cunoscute. Crizele dureroase pot sa apara spontan sau in momentul realizarii unor actiuni din rutina zilnica: vorbire, masticatie, igienizarea cavitatii orale, toaleta faciala etc. Durerile sunt localizate pe o zona restransa limitata la buze, gingii, dinti, barbie sau pot iradia spre ureche, frunte cuprinzand jumatate de fata, fara a se manifesta niciodata bilateral. Nevralgia apare frecvent la femei peste 50 de ani.

 

Avand in vedere ca durerea apare de cele mai multe ori in zona dintilor, pacientul se indreapta catre cabinetul stomatologic. Medicul dentist este cel care ii poate indica un consult neurologic, dupa ce s-a stabilit in urma unui minutios examen oral si radiologic ca durerea nu este de cauza dentara. De obicei, prima criza dureroasa apare fara o cauza anume, este suportabila, dar deranjanta, episoadele fiind intermitente si poate dura intre cateva zile si cateva luni. Durerea poate ceda de la sine o perioada, dar cand revine intensitatea si frecventa episoadelor sunt accentuate. Fara un tratament care sa amelioreze simptomele, pacientul devine anxios sau chiar depresiv, rutina zilnica de ingrijire si socializarea reprezentand un efort pe care va incerca sa-l evite. Consecintele vor fi o igiena orala deficitara cu depuneri de placa bacteriana, tartru, carii, sangerari gingivale; pierderea in greutate si in cazurile severe, chiar suicidul.

Este important de stiut ca nevralgia trigeminala nu beneficiaza de un tratament etiologic, ci de unul simptomatic. Stabilirea unui diagnostic corect este esentiala in alegerea tratamentului corespunzator. Greselile terapeutice apar in momentul in care se fac confuzii intre nevralgia trigeminala si nevralgiile atipice sau simptomatice (nevralgia trigeminala din scleroza multipla, nevralgia nervului facial, nevralgia trigeminala postherpetica etc.). Aceste greseli se pot face in toate specialitatile conexe chirurgiei oro-maxilofaciale, dar mai ales in stomatologie. Nevralgia de trigemen poate fi confundata, daca nu este realizat un examen clinic minutios, cu o durere odontogena, ceea ce ar impune ca tratament extirparea nervului sau extractia. In mod clar, in urma acestor manopere, rezultatul nu va fi cel dorit (disparitia durerii), dimpotriva, extractiile vor determina sindroame mioarticulare, care complica si mai mult tabloul clinic.

In absenta unui tratament cu rezultate definitive, medicul va alege sa inceapa tratamentul cu metodele cele mai putin agressive, astfel incat sa se ajunga cat mai tarziu la tratamentele neurochirurgicale. Variantele de tratament pot fi grupate astfel:

1. Terapia medicamentoasa orala care este o terapia anticonvulsivanta, antiepileptica (carbamazepina, fenitoina)

2. Blocajul chimic anestezic care presupune infiltratii cu anestezic in zonele dureroase sau pe traiectul ramurilor periferice trigeminale

3.Terapia tisulara care are rolul de a ridica pragul dureros

4. Stimularea nervoasa electrica transcutanata

5. Neuroliza trigeminala care are ca scop suprimarea nervului prin procedee chimice, termice sau prin compresiune

6. Tratamentul chirurgical, reprezentand ultima solutie terapeutica a  nevralgiei trgeminale deoarece riscurile sunt de luat in calcul

7. Psihoterapia

Durerea cauzata de nevralgia de trigemen presupune implicatii serioase care impun consultul medical urgent. Durerea persistenta care apare pe jumatate de fata si care nu se amelioreaza in urma utilizarii analgezicelor sau antiinflamatoarelor, trebuie sa indrepte pacientul catre medic. Cu ajutorul unui tratament adecvat, nevralgia de trigemen este o afectiune care poate fi controlata si care permite pacientului o viata normala, fara suferinte exacerbate.

Durerea reprezinta un semnal de alarma si un mecanism de aparare. In momentul aparitiei acesteia, pacientul trebuie sa se adreseze medicului care ii va prescrie un tratament corespunzator. Este important sa se evite automedicatia excesiva cu antialgice si antiinflamatoare fara rezultate al carei efect va fi aparitia afectiunilor hepatice si gastrice. Cu totii putem primi ajutor pentru inlaturarea oricarei dureri atata timp cat ne adresam unui medic si ne prezentam la o consultatie de specialitate. 

Organismul ne da semne mereu in momentul in care ceva nu este in regula, semne pe care nu trebuie sa le ignoram pentru ca pot aparea complicatii severe.

Autor: Spiridon Dana – Smaranda, medic dentist, Competenta in Implantologie

Surse: sfatulmedicului.ro, neurochirurgie4.ro, Chirurgie orala si maxilofaciala – Corneliu Burlibasa, surse proprii

Surse foto: en.quiropracticagirona.com, jama.jamanetwork.com  , www.pixshark.com

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Smaranda Dana Spiridon

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!