Simptomele disfunctiei aparatului dento-maxilar

Simptomele disfunctiei aparatului dento-maxilar

Simptomele disfunctiei aparatului dento-maxilar 2014-01-20, Vizualizari:  4434

 Fiecare durere este un efect, iar fiecare efect are o cauza.

 Lezarea masiva a tesutului dentar , lipsa dintilor nerezolvate la timp , tratamentele stomatologice incorecte produc dizarmonii ale dintilor.

Acestea au ca efect aparitia dezechilibrele ocluzale care duc la schimbarea directiei de distribuire a fortelor ocluzale ce genereaza suprasolicitarea acestor dinti si  influenteaza negativ functionalitatea arcadelor dentare , a sistemului muscular, articulatia temporo-mandibulara si sistemul nervos central.

Aceste suprasolicitari sunt insotite de semene si simptome locale si generale.

Semnele locale:

1. Semne dentare:

Durerea determinata de: fracturi dentare, carii profunde, pulpit retrograde

Fracturile marginilor incizale ale dintilor frontali, fisuri

Fracturile dintilor laterali. Dintii cu obturatii voluminoase sunt predispusi la fractura daca exista tulburari ale relatiilor de ocluzie

Migrari dentare care dezechilibreaza relatiile ocluzale. Aceste migrari pot fi secundare: edentatiilor (lipsei dintilor), cariilor de pe fetele proximale , obturatiilor si coroanelor care nu refac punctul de contact cu dintele vecin, obturatiilor si lucrarilor care nu refac morfologia si functia  suprafetei ocluzale in relatie cu dintii antagonisti.

Miloliza (abfractia) care este o lipsa de substanta in sens orizontal, localizata la baza dintelui , in zona cervicala a fetei vestibulare. Apare la dintii aflati in trauma ocluzala, iar pacientul poate prezenta hiperestezie locala manifestata prin sensibiltate la rece. Acestea sunt associate si cu un periaj intens abraziv.Mare atentie la tehnica de periaj si la tipul de periuta utilizat.Trauma ocluzala este…

Abraziunea dentara care poate fi fiziologica si patologica. Cea fiziologica se produce la dintii ambelor arcade si e corelata cu varsta pacientului. Cea patologica este localizata la un grup de 2-4 dinti , dar poate fi si generalizata cand are drept cauza bruxismul si actiunea eroziva a alimentelor si nu e corelata cu varsta pacientului.

Necroza pulpara, pulpopatii care apar prin: comprimarea pachetului vasculo-nervos apical urmare a unui contact inalta ocluzal sau prin abraziunea smaltului si dentine si aparitia unor modificari metatabolice la nivelul pulpei dentare.


2. Semne parodontale:

Mobilitate dentara fara pungi parodontale

Spatii interdentare ce permite traumatizarea gingiei de catre alimente

 

3. Semnele musculare:

Durere localizata sub forma de jena, tensiune, oboseala la nivelul muschilor: maseteri, temporali, pterigoidieni

Durere iradiata difuza situata la distanta  de zona afectata

Miscarile mandibulei sunt influentate de durerile musculare si pot exacerba aceste dureri


4. Semnele articulare:

Zgomote la miscarea de deschidere a gurii

Limitarea miscarilor mandibulei in cele 3 planuri

 


Semne generale:

1.Cefalee care poate fi determinate de :

Contractii asimetrice ale muschilor mobilizatori ai mandibulei favorizata de masticatia unilaterala

Afectiuni ale tesutului dentoparodontal

Tulburari morfofunctionale la nivelul articulatiei temporo-mandibulare

Modificari de pozitie ale mandibulei datorita dezechilibrului ocluzal

In acest caz remiterea durereii se realizeaza prin repozitionarea mandibulei intr-o prima etapa cu o gutiera ocluzala ulterior, actionand prin refacerea definitiva a echilibrului ocluzal.

2. Vertijul este frecvent asociat cu cefaleea. Cand apar impreuna se recomanda si efectuarea examenelor neurologice si radiografice ale coloanei vertebrale cervicale.

3. Dureri de spate datorita relatie de vecinatate dintre aparatul dentomaxilar , coloana vertebrala si sistemul muscular care face legatura dintre acestea. Afectarea si suferinta unui component le influenteaza  reflex pe celelalte.

Afectiunile  aparatului dentomaxilar aparute la nivelul dintilor, muschilor ridicatori si coboratori ai mandibulei, la nivelul articulatiei temporo-mandibulare pot modifica uneori postura individului. Asa cum starile patologice de la nivelul coloanei vertebrale , de la nivelul centurii pelvine si scapulare creaza reflex contacte stranse de intercuspidare , lateropozitii ale mandibulei.

Aflarea cauzelor acestor dureri si tratamentul eficient al afectiunilor dento-maxilare ar trebui sa le suprime daca acestea sunt determinate doar de perturbarea echilibrului dent-musculo-articular temporo-mandibular   sau sa le diminue daca tulburarea aparatului dento-maxilar este doar una din celelalte cauza care determina durerile si modificarea posturii.

Recomandarea este  ca orice leziune aparuta la nivelul cavitatii bucale sa fie rezolvata imediat printr-un tratament adecvat care sa nu genereze aparitia unor stimuli negativi.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Corina Gabriela Dinca

Adresa:  Str.Ritmului,nr 14,bloc 432,sc A,ap 1,sector 2 Reper: Zona Avrig, Autogara C&I, magazine Profi

Localitate:  Sector 2

Telefon/fax:

Website:  http://www.essentialdent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!