Folosirea eronata a antibioticelor in combaterea durerilor dentare

Folosirea eronata a antibioticelor in combaterea durerilor dentare

Folosirea eronata a antibioticelor in combaterea durerilor dentare 2010-02-22, Vizualizari:  5831

Am pornit ideea acestui articol de la faptul ingrijorator ca un procent foarte mare dintre pacientii care se prezinta cu dureri la clinica noastra, incep tratament cu antibiotic din proprie initiativa. 

Cred ca nu exista medic dentist care sa nu fi auzit expresia ‘’ Am luat si antibiotic, dar tot ma mai doare ! ‘’ macar de zece ori in cariera. In majoritatea cazurilor acest tratament este complet inutil, chiar daca antibioticul ales este unul de electie in combaterea infectiilor din sfera bucala.

Mai intai trebuie sa amintim cateva lucruri despre durere si despre mecanismul producerii acesteia.

Exista doua cauze principale de producere a durerii dentare:

  • evolutia unui proces carios catre pulpa dentara care are ca rezultat aparitia proceselor naturale de aparare ale organismului manifestate practic prin marirea in volum a vaselor de sange din interiorul dintelui. Acest lucru duce la cresterea presiunii intr-un spatiu redus , respectiv asupra nervului dentar. Altfel spus, durere puternica.
  • mortificarea pulpei dentare ( din diferite motive, cel mai frecvent fiind caria dentara complicata ) are ca rezultat acumularea in interiorul dintelui a unui tesut necrozat, infectat . Organismul lupta impotriva acestui tesut prin mecanisme specifice care au ca rezultat acumularea  in zona apicala (varful radacinii ) a unor secretii sangvino-purulente. Aceasta acumulare duce la cresterea presiunii locale si in mod natural, cauta sa se evacueze prin zona de minima rezistenta reprezentata in cazul nostru de tesut osos. Dezlipirea periostului ( foita care imbraca osul ) este extrem de dureroasa si nu cedeaza la medicamente. Ulterior „infectia” strabate complet osul si se exteriorizeaza in tesuturile moi, pacientul constatand ca „s-a umflat”. Dispare si durerea  odata cu incetarea presiunii

In ambele mecanisme descrise mai sus administrarea antibioticelor nu are ca efect combaterea durerii. Numai medicamentele antialgice si antiinflamatoare sunt eficiente !

Antibioticul se prescrie pentru a tine infectia sub control, pentru a nu se extinde spre tesuturile invecinate ( numai in anumite cazuri insa ).

Inchei prin a aminti faptul ca in Romania nu exista protocoale medicale care sa oblige medicii dentisti sa prescrie antibiotice doar in anumite cazuri bine determinate. Rezistenta actuala la antibiotice este rezultatul si al folosirii „dupa ureche” a acestor medicamente.

Vina se imparte intre unele farmacii care elibereaza antibiotice fara reteta , cedand la insistentele pacientilor si medicii care le prescriu in mod eronat.


    Un protocol medical obligatoriu ar reduce semnificativ culpa medicala iar un control mai strict in domeniul farmaceutic ar infrana ‘’avantul ‘’ binecunoscut al romanilor de a se trata la domiciliu prin automedicatie ( conform unui studiu recent circa trei sferturi dintre romani apeleaza la automedicatie ).

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Sebastian Stoica

Adresa:  STR.Petre Ispirescu 33 Bl.M140 sc.A apt. 4

Localitate:  Sector 5

Telefon/fax:

Website:  http://dentlife.ro/


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!