Gingivita sau Parodontita?

Gingivita sau Parodontita?

Gingivita sau Parodontita? 2014-09-30, Vizualizari:  2161

Termenii "gingivita" si "parodontita" sunt adesea folositi pentru a explica aceleasi simptome, dar acestea sunt doua conditii diferite de-a lungul spectrului bolii parodontale.

Gingivita se refera la inflamarea gingiilor ca urmare a unui exces de tartru pe dinti. Semnele de gingivita includ gingii umflate si rosii sau gingii care sangereaza usor atunci cand te speli pe dinti.

Prin contrast, parodontita este un avans la boli mai grave ale gingiilor. Un semn cheie al parodontitei: tesutul gingival se indeparteaza de dinti, iar in buzunarele astfel create patrund bacterii ce pot cauze infectii. Multi oameni nu observa simptomele de gingivita; semnele de o posibila parodontita includ gingii rosii si umflate, sangerarea gingiilor, durere la mestecat,  indepartarea gingiilor si creearea de buzunare intre dinti si gingii, rani in interiorul gurii  si pierderea dintilor sau suprasensibilitate.

Ai gingivita sau parodontita? Iata cum poti sa iti dai seama

Varsta: Parodontita este rara la adolescenti, dar si ei pot dezvolta gingivita.
Durere: Durerea la mestecat poate fi un semn ca boala parodontala a progresat de la gingivita la parodontita.
Starea danturii: Daca ai gingivita, dintii ar trebui sa fie fermi pe locul lor, desi gingiile pot fi iritate, de culoare rosie si umflate. In cazul in care un dinte sau  mai multi dinti sunt slabiti si capata mobilitate, posibilitatea de a avea parodontita este destul de mare.
Respiratia: Daca gingivita a progresat la parodontita, este posibil sa observi ca ai o  respiratie neplacuta persistenta datorita prezentei de exces de bacterii in gura.

Optiuni pentru tratament

In cazul in care medicul stomatolog  decide ca aveti parodontita, tratamentul va depinde de severitatea infectiei. Unele optiuni sunt:

Detartraj pe dinte si subgingival: In timpul acestui tratament in doua etape, medicul stomatolog va indeparta tartrul de pe dinti atât de mai sus cat si mai jos de linia gingiei.

Metode chirurgicale: In cazul in care inflamatia gingiilor si prezenta buzunarelor langa dinti persista dupa o procedura de curatare profunda a dintilor, medicul stomatolog  poate recomanda o interventie chirurgicala - gingivectomia.

Gingivectomia este o procedura dentara pentru a trata parodontita si este efectuata de catre un specialist numit perodontist. In timpul interventiei de gingivectomie, tartrul este indepartat din buzunarele care s-au format pe lânga dinti, acestea fiind apoi inchise cu copci; astfel, tesutul gingival se muleaza din nou in jurul dintilor. Indepartarea buzunarelelor face mai usor si mai confortabil periajul dintilor si folosirea atei dentare.

Grefe: In cazurile severe de parodontita, in care a  fost distrus si tesutul osos, ar putea fi necesar implantul de grefe osoase sau de tesut pentru a inlocui tesutul infectat. Grefa dvs. poate implica o tehnica numita regenerarea ghidata a tesutului, in care este plasata o mica bucata de plasa intre osul maxilarului si gingii pentru a permite atat si tesutului,cat si a osului sa se refaca.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Echipa Dentaplus

Adresa:  Bd. Iancu de Hunedoara Nr. 35 Sc. A, Apartament 8 Sector 1, Bucuresti Vis-a-vis de Capital Plaza; Intre strada Brazilia si strada Finlanda. Transport: Metrou M1 sau M2 pana la Piata Victoriei. RATB 122, 300, 381, 783 (expres)

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentaplus.eu


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!