Paradontoza - simptome si tratament

Paradontoza - simptome si tratament

Paradontoza - simptome si tratament 2009-10-05, Vizualizari:  56133

Boala parodontala - parodontoza

Este o afectiune a tesuturilor care inconjoara dintele, fiind principala cauza a pierderii dintilor la adulti.

Simptomele paradontozei

  Simptomele sunt prezente sau absente in functii de stadiul bolii. La o analiza clinica se observa:

- modificari la nivelul gingiei. O gingie rosie, hipertrofica(crestere in volum), dureroasa, sangeranda la atingere sau de la sine, pungi parodontale.

-depozite de tartru diseminate pe toata suprafata dintelui,colorate de la maro, galbent deschis pana la negru in functie de vechimea tartrului. -retractii gingivale; - mobilitate dentara;

-respiatie urat mirositoare;

-examenul radiologic poate evidentia pierderii osoase minime, masive generalizate sau localizate, sau lipsa pirderilor osoase in functie de stadiul bolii.

Tratament pentru paradontoza

Tratamentul este unul parodontal complex, indepartand minutios tartrul supra si subgingival, curatarea limbii, clatirii cu solutii pe baza de clorhexidina.

(Placa dentara ce incepe sa se formeze la 2-3 ore dupa periaj initial este o pelicula fina de bacterii,produsii organici,produsi de metabolism ai bacteriilor, se mineralizeaza si se transforma in tartru care se depune in cantitati din ce in ce mai mari pe tesuturile dure uneori dintele fiind imbracat in tartru.

Este perturbata circulatia la nivelul gingiei - staza sangvina ce in timp afecteaza ligamentele de sustinere si osul alveolar-rezorbtie osoasa aparand mobilitatea dentara.)

In cazurile fericite in care afecarea osoasa este minima dupa tratamentul parodontal complex asociat cu renuntarea la fumat, alcool; invatarea unui stil de viata sanatos, igiena bucala perfecta, cazul se finalizeaza cu o vindecare completa.

Cazurile cu pierderi osoase instalate deja necesita tratamente ulterioare de imobilizare dentara, interventii asupra esteticii pacientului, interventii de chirurgie plastica reparatorie de la caz la caz.

!!! In functie de mometul in care se intervine boala poate fi vindecata complet sau este doar stopata in evolutie.

Autor Dr. Ionela Fildan

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!