Parodontologie. De la gingia inflamata la pierderea dintilor

Parodontologie. De la gingia inflamata la pierderea dintilor

Parodontologie. De la gingia inflamata la pierderea dintilor 2013-11-26, Vizualizari:  3308

Ce inseamna parodontologia?

Parodontologia este ramura medicinei dentare care se ocupa cu profilaxia, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor parodontiului marginal, in contextul afectiunilor buco-dentare si sistemice, conform definitiei date de Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar Bucuresti.

Morfologic vorbind, parodontiul marginal reprezinta totalitatea tesuturilor care sustin dintii in oasele maxilare. Componentele parodontiului marginal sunt: parodontiu superficial si cel profund. Cel superficial reprezinta un invelis format din gingie, iar cel profund, numit si de sustinere, cuprinde tesutul dentar, ce acopera dentina, ligamentul periodontal care ancoreaza dintele de os si osul alveolar (os situat pe maxilar, in care sunt implantati dintii).

Ce reprezinta afectiunile parodontale?

Afectiunile parodontale in majoritatea cazurilor reprezinta infectii ale osului maxilar si ale gingiei, astfel ca afectiunea parodontala debuteaza si poarta numele de gingivita, in faza incipienta. In cazul in care este netratata, aceasta afectiune progreseaza si ataca tesutul gingival, osul si parodontiul. In urmatoarea etapa, gingivita agravata poate duce la paradontoza.

Clasificarea afectiunilor parodontale

Paradontoza poate fi de mai multe tipuri, in functie de simptomele clinice:

Paradontoza agresiva – intreg procesul, care se finalizeaza cu pierderea dintelui, este desfasurat intr-un ritm foarte rapid;Paradontoza cronica – se caracterizeaza prin retragerea lenta a gingiilor, inflamarea tesutului si conduce in final la pierderea dintelui;Paradontoza necrozanta – caracterizata prin formarea unor leziuni, este cel mai des intalnita la pacienti afectati de boli precum HIV, slabirea sistmului imunitar din diferite cauze si anorexie.

Cum stim daca suferim de paradontoza?

Principalele simptome ale afectiunilor parodontale sunt:

Depuneri de tartru pe toata suprafata dintelui;Miros neplacut al cavitatii bucale;Asocierile afectiunii parodontale cu carii;Culoarea rosie si aspectul inflamat a gingiilor, care acum sunt mai sensibile la periajul dentar sau chiar prezinta sangerari;Retragerea gingiei, secretii ale gingiei;Dinti sensibili la factorii termici, dinti care se misca la atingere;Durere, puroi, pierderea dintilor.

Afectiunea parodontala se poate manifesta aparent inofensiv, cu simptome putin evidente, uneori chiar fara durere, insa in timp degenereaza. In stadiul avansat, afectiunea poate conduce la parodontopatii marginale cronice de tip inflamator si se manifesta prin simptome mai accentuate, cum ar fi expunerea radacinii dintelui (retractie gingivala) sau mobilitatea dentara cronica. Netratata, aceasta afectiune are drept consecinta finala avulsia dintilor (iesirea completa a dintelui din os).

Cauzele afectiunilor parodontale

Cauza principala a afectiunilor parodontale o reprezinta infectia tesuturilor din jurul dintelui cu bacterii (placa microbiana), insa trebuie sa acordam atentie si factorilor care contribuie la aparitia bacteriilor:

Anomalii ale dintilor – dinti strambi;Absenta unei igiene orale sau o igiena orala deficitara;Punti dentare care nu se potrivesc, obturatii infectate;Vicii – fumat, alcool, consumul anumitor medicamente;Factorul genetic;Unele boli sistemice.

Statistici

Conform unui studiu realizat de Institutul National de Sanatate din SUA si citat de Jurnalul.ro, se arata ca 47% din populatia masculina si 37% din populatia feminina cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani prezinta o forma sau alta de gingivita.

Ce este de facut?

Medicii stomatologi specializati in parodontologie se ocupa cu profilaxia, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor parodontiului marginal. Dupa un consult stomatologic, medicul dentist identifica si indeparteaza cauzele afectiunilor parodontiului marginal si, in cazul in care este necesar, recurg la proceduri de igienizare, tratamente gingivale sau tratamente anti-microbiene. Insa, daca gingivita este deja instalata si este in stadiul degenerativ, se poate recurge la chirurgie parodontala sau la restaurare protetica in parodontopatii. La Clinica Dental Excellence medicii cu specializare in parodontologie folosesc cele mai noi metode de tratament care ofera solutii viabile atat datorita utilizarii celor mai bune materiale biocompatibile, care permit refacerea osului afectat, cat si datorita tehnicilor de tratament foarte eficiente, permitand astfel stoparea inaintarii bolii si vindecarea acesteia.

Daca va ingrijoreaza aspectul gingiilor dumneavoastra sau pur si simplu doriti sa efectuati o evaluare a sanatatii orale, va asteptam la Clinica Dental Excellence pentru o consultatie gratuita in cadrul careia veti primi toate informatiile si recomandarile clinice necesare si va vom raspunde la toate intrebarile sau preocuparile pe care le aveti in legatura cu afectiunile parodontale si sanatatea dumneavoastra dentara.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Clinica Dental Excellence

Adresa:  Calea Crangasi nr. 36, Bl. 13, Sc. B, Parter, Sector 6, Bucuresti

Localitate:  Sector 6

Telefon/fax:

Website:  http://www.dentalexcellence.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!