Cum afecteaza fumatul gingiile
2014-03-09, Vizualizari: 1944
V-ati intrebat vreodata cum afecteaza fumatul dintii si gingiile?
Practic, in cazul fumatorilor este afectat sistemul imunitar prin reducerea numarului de celule albe. Celulele albe sunt de fapt cele care protejeaza dintii impotriva infectiilor luptand impotriva bacteriilor si placii dentare.
Asadar, daca sunteti un fumator convins sunteti mult mai susceptibil la boala parodontala si la carii dentare datorita faptului ca organismul dumneavoastra nu produce suficiente celule albe care sa poata lupta impotriva bacteriilor din cavitatea bucala si deci impotriva formarii placii bacteriene si a tartrului.
Tutunul contine multe substante citotoxice, cum ar fi nicotina, ce cauzeaza vasoconstrictie locala (ingustarea vaselor sanguine), fiind demonstrat ca in timpul consumarii unei tigari circulatia sanguina de la nivelul cavitatii bucale scade pana la 70%.
Legatura dintre fumat si aparitia cariilor dentare a fost un subiect mult dezbatut de-a lungul timpului. Concentratia de thiocianat (constituent din tutunul fumat) si a constituentilor salivari cu rol inhibitor asupra aparitiei cariilor, a fost gasita in grade mari in saliva fumatorilor.
Asociata cu o capacitate tampon salivara scazuta, cu un posibil pH salivar scazut, cu un numar crescut de Lactobacili si Streptococi Mutans salivari, cu o igiena orala scazuta si vizite rare la medicul stomatolog, poate indica o susceptibilitate crescuta la aparitia cariilor dentare, nemaiaducand in discutie corelatia directa dintre fumat si aparitia cancerelor din sfera orala.
Plimbati-va limba la nivelul dintilor dumneavoastra. ii simtiti ca si cum ar fi "imbracat›i" in pulovere? Acea senzatie neplacuta este rezultatul unei acumulari mari de placa bacteriana.
Fumatorii au mai mult tartru dentar (placa bacteriana matura, intarita) decât nefumatorii, iar fumatorii inraiti au mult mai mult tartru dentar decât fumatorii ocazionali.
Stiti cum sa scapati de aceasta placa bacteriana generatoare de halena fetida ( miros neplacut la nivelul cavitatii bucale), carii dentare si tartru dentar? Noi va sugeram urmatoarele:
- Periati-va dint›ii cel putin de doua ori pe zi;
- Folositi ata dentara cel putin o data pe zi, pentru a inlatura placa bacteriana dintre dinti;
- Micsorati cantitatea de alimente bogate in zaharuri si in carbohidrati, consumat›i mai multe fructe si legume;
- Renuntati definitiv la fumat!! Sau cel putin rariti numarul de tigari consumate pe zi.
Poate parea extrem de greu dar in aceasta situat›ie trebuie sa va faceti un obicei de a merge la dentist mai des decât de doua ori pe an, ca de exemplu de patru ori pe an, adica odata la trei luni, pentru ca acesta sa poata indeparta in mod corect placa bacteriana si tartrul format dedesubtul gingiilor de care corpul dumneavoastra nu se poate apara prin mijloace proprii.
Asadar, mergeti mai des la dentist pentru o igienizare a cavitatii bucale mai corecta decât o puteti face dumneavoastra sau sistemul dumneavoastra imunitar.
Autori: Dr. Lucia Misoaga, medic stomatolog ABC Eurodent
Dr. Ema Onutu, medic stomatolog ABC Eurodent
Autor: Dr Lucia Misoaga
Adresa: Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti
Localitate: Sector 3
Telefon/fax:
Website: http://www.abceurodent.ro