Parodontita marginala cronica (PMC), cunoscuta sub numele de parodontoza

Parodontita marginala cronica (PMC), cunoscuta sub numele de parodontoza

Parodontita marginala cronica (PMC), cunoscuta sub numele de parodontoza 2012-03-04, Vizualizari:  17853

Pentru ca am intalnit numeroase cazuri de parodontita marginala cronica superficiala sau profunda (parodontoza), in special la tineri, m-am gandit ca primul articol pe care il voi publica pe aceasta pagina sa aiba acest subiect :)

PMC - semne si simptome

Una dintre cele mai serioase si mai intalnite afectiuni dentare este parodontoza.

Aceasta afectiune poate duce la pierderea totala adintilor. La 30% dintre pacientii cu parodontoza factorul genetic este considerat a fi cauza dominanta. Factorul determinant in aparitia acestei boli este TARTRUL!!!!

Exista insa si factori favorizanti : fumatul, incongruentele dentoalveolare cu spatiere sau cu inghesuire, obiceiurile vicioase (spargerea semintelor intre dinti, muscatul creioanelor, tinerea cuielor intre dinti etc.), parafunctiile (bruxismul nocturn sau diurn, inclestarea maxilarelor etc)

Simptomele paradontozei sunt prezente sau absente in functie de stadiul bolii. Parodontoza afecteaza tesutul parodontal (in care dintele este sustinut) iar efectul pe termen mediu este aparitia mobilitatii dentare. Imbolnavirea parodontala are si efecte pe termen scurt : sangerarea gingivala la periaj si inrosirea gingiilor. Acestea sunt primele semne ale parodontozei si nu trebuie neglijate. Daca gingiile sensibile sunt tratate la timp, prevenirea parodontozei este posibila.


La o analiza clinica se observa:

- modificari gingivale: gingie rosie, hipertrofica(marita de volum), dureroasa, sangeranda la atingere sau spontan, pungi parodontale; retractii gingivale

-depozite de tartru diseminate pe toata suprafata dintelui,colorate de la galben deschis, maro pana la negru in functie de vechimea tartrului.

- mobilitate dentara (de diverse grade in functie de evolutia bolii)

-halitoza (respiratie urat mirositoare)

-radiologic apar frecvent resorbtii osoase minime sau masive, largirea spatiului periodontal, parodontite apicale cronice retrograde

PMC - prevenire si tratament

Prevenirea imbolnavirilor parodontale se face prin mentinerea igienei orale, prin periaj corect, folosirea atei dentare si apei de gura, fiind OBLIGATORIU macar un CONSULT STOMATOLOGIC O DATA PE AN, moment in care se face detartraj si periaj profesional.

Tratamentul este unul parodontal complex, indepartand minutios tartrul supra si subgingival, curatarea limbii, clatirii cu solutii pe baza de clorhexidina. Tratamentul parodontozei trebuie facut intr-un mod corect, tinand seama de toti factorii care genereaza mobilitatea dentara.


Tratamentul parodontozei include, nu in ultimul rand, o tehnica de regenerare a tesutului afectat (tehnica Gingival Protect). Principiile active, care determina regenerarea tesutului de sustinere a dintilor, vor fi incluse intr-o gutiera care, purtata in momentele de relaxare sau in timpul somnului, declanseaza un raspuns din partea celulelor de regenerare prezente in organismul fiecaruia dintre noi. Aceste celule sunt inepuizabile iar folosirea lor elimina orice risc de aparitie a efectelor adverse sau a complicatiilor.

In stadiile avansate ale bolii, sunt necesare interventii chirurgicale invazive, realizarea de lambouri mucoperiostale, chiuretaje in camp deschis, aditii de os, imobilizare dentara, cu rezultate de cele mai multe ori nesatisfacatoare. Din acest motiv este mai bine sa prevenim aparitia acestei boli, sau sa intervenim in stadiile incipiente, astfel incat sa nu ajungem la asemenea interventii de mare amploare cu rezultate slabe.

Sper ca va va fi de folos acest articol...astept intrebarile voastre :)

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Daniela Alexandru

Adresa:  Titu, Judetul Dambovita Com. Branistea, sat Dambovicioara

Localitate:  Branistea

Telefon/fax:

Website:  


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!