Boala parodontala

Boala parodontala

Boala parodontala 2016-04-13, Vizualizari:  1433

Boala parodontala este o afectiune in principal inflamatorie de o natura extem de complexa, a carei principala cauza este cea infectioasa, ce afecteaza gingia si tesuturile de sustinere a dintelui. 

Forma incipienta a imbolnavirii parodontale se numeste gingivita. Depunerea de placa dentara si tartru, precum si igiena orala incorect efectuata sunt principalele cauze ale aparitiei acestei afectiuni. Gingivita se manifesta prin inflamatia gingiei din jurul dintelui, sangerare la periaj si o culoarea rosie a gingiei.

Netratata, gingivita evolueaza catre forme mai avansate care in timp conduc la afectarea tesuturilor de sustinere a dintelui, retractia gingiei si ulterior a osului, cresterea mobilitatii dintilor si in final, la pierderea acestora. 

Gingivita se poate preveni si trata prin mentinerea unei igiene orale corecte si efectuarea cu rigurozitate a unor controale periodice la medicul stomatolog. Placa bacteriana si tartrul care se acumuleaza in timp, vor fi indepartate in cadrul sedintelor de igienizare profesionala, care presupun efectuarea unor manopere profilactice nedureroase de detartraj cu ultrasunete, periaj profesional si Air-flow.

Gingivita netratata avanseaza catre un alt stadiu al bolii, numit parodontita marginala cronica superficiala. Dintii devin sensibili datorita procesului de retractie a gingiei, apar sangerarile spontane la periaj, halena (respiratie urat mirositoare) si dureri moderate, difuze. Agravarea afectiunii se poate preveni prin instituirea unei igiene orale zilnice corecte si a unui tratament stomatologic parodontal aplicat corect si la timp.

Daca toate aceste masuri nu sunt aplicate afectiunea evolueaza spre stadiul de parodontita marginala cronica profunda care este forma cea mai avansata a bolii parodontale, caracterizata prin aparitia asa numitelor  "pungi parodontale adevarate" care sunt reale focare de infectie pentru intregul organism. Gingia se desprinde treptat de dinte, dintii devin mobili si isi pot modifica pozitia. Tratamentul acestei forme extrem de avansate a bolii parodontale este mult mai complex, fiind necesare interventii uneori laborioase de chirurgie parodontala.

Controlul regulat la medicul dentist si efectuarea procedurilor de igienizare profesionala au un rol esential in prevenirea si depistarea din faze incipiente a bolii parodontale si a altor afectiuni dentare.

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Xanaclass Dental Clinic

Adresa:  Calea Calarasilor nr.176, Bl.59, Sc.A, Apt.3.

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.xanaclass.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!