Atentie, abcesele dentare cauzează dureri dentare severe

Atentie, abcesele dentare cauzează dureri dentare severe

Infectia dentara-abcesul dentar 2021-02-10, Vizualizari:  122

Un abces dentar este o infecție dureroasă apărută la rădăcina unui dinte sau între gingie și dinte. Abcesul dentar este cauza cea mai frecventă a durerilor dentare severe. Abcesele mai  pot fi cauzate de traumatisme la nivelul dinților sau afecțiuni ale țesuturilor de susținere ale acestora. Cel mai întâlnit simptom este durerea severă, continuă, pulsatilă sau ascuțită. Mai sunt prezente și alte simptome: febră, durere la masticație, sensibilitate a dinților la cald sau rece, miros neplăcut al respirației, disconfort general, tumefacție la nivelul maxilarului superior sau inferior.


Exista 2 tipuri de abcese dentare, ambele fiind cauzate de infecții bacteriene. Diferența dintre cele 2 tipuri de abces este punctul de plecare al infecției.


Abcesul parodontal este cauzat de o infecție în spațiul dintre gingie și dinte. Punctul de plecare al acestui abces sunt bacteriile din placa bacteriană de la nivelul marginii gingivale sau resturile alimentare rămase între gingie și dinte. Abcesul parodontal se formează oarecum în partea laterală a dintelui și mai aproape de marginea gingivală.


Abcesul periapical este cauzat de o infecție a pulpei dintelui. Punctul de plecare al acestuia sunt bacteriile din cariile dentare care, netratate vor pătrunde în pulpa dintelui și de acolo, prin canalul radicular, pot difuza în țesuturile situate în jurul  dintelui  (ligamente, os alveolar) producând infecții ale acestora.


Tratamentul  abcesului dentar va avea în vedere eliminarea infecției, păstrarea dintelui și prevenirea complicațiilor. Sunt prescrise antibiotice împotriva infecției, iar pentru a calma durerea și disconfortul asociate, se recomandă medicamente analgezice și antiinflamatoare. Tratamentul de urgență constă în drenajul dintelui, uneori fiind necesară și o incizie la nivelul gingiei umflate. Urmează apoi tratamentul endodontic care va elimina infecția pulpei dentare și de la nivelul osului alveolar. În cazul în care dintele este foarte distrus sau infecția este prea avansată, probabil se va opta pentru extracția dintelui.


Abcesul dentar poate fi prevenit print-o igienă orală riguroasă și prin controale periodice, eliminând astfel riscurile care pot aparea în urma cariilor dentare complicate.


Te așteptăm cu drag la Clinica CriniDent – pentru că… “Zâmbetul tău contează!”

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Delia Popescu

Adresa:  Str. Vulturi, bl.A9, ap.1 (langa fostul Somaj)

Localitate:  Craiova

Telefon/fax:

Website:  http://www.crinident.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!