Tratamente de urgenta stomatologica

Tratamente de urgenta stomatologica

Tratamente stomatologice de urgenta Vizualizari:  3118

Pulpita


Din categoria tratamente de urgenta stomatologica, cea mai frecventa afectiune pentru care se prezinta pacientii la medicul stomatolog este pulpita, adica banala durere care fie se accentuaza la rece sau la cald fie cedeaza.
Cand aveti o carie si aceasta se asociaza cu dureri cel mai bine prezentati-va la medic, deoarece tratamentul antibiotic sau antiinflamator pe care incarcati de multe ori sa il substituiti tratamentului stomatologic este total ineficient, singura manopera care asigura calmarea durerilor fiind extirparea nervului (indepartare nervului). Aceasta procedura se face obligatoriu cu anestezie locala in prealabil!!!


Abcesul dentar


O alta afectiune din categoria tratamente de urgenta stomatologica este abcesul dentar. Este reprezentat de o infectie ce apare la baza dintelui sub forma unei “umflaturi”. Zona unde apare abcesul este deformata, dureroasa, mai rosie si se asociaza uneori si cu durerea la nivelul dintelui care a provocat abcesul.
Ca la orice alta problema de natura stomatologica cel mai bine este sa mergi la dentist.
Acesta va diagnostica de indată problema si iti va trata abcesul prin perforarea zonei tumefiate (bineinteles dupa efectuarea unei anestezie locale), astfel incat sa dreneze colectia purulenta. Dupa aceasta iti va recomanda tratament antibiotic si antiinflamator si aplicarea de comprese locale reci.
Intr-o alta sedinta va urma tratamentul dintelui care a dus la aparitia accesului.
Tratamentul presupune fie pastrarea dintelui cu efectuarea unor sedinte seriate la nivelul nervului dentar sau extractia dintelui si in functie de caz inserarea unui implant dentar. Totusi daca ai diagnosticat singur abcesul acasa, nu recurge la tratament paleativ si prezinta-te la medicul stomatolog.



Obturatia coronara


Plomba este unul dintre tratamente de urgenta stomatologica intalnite foarte des. Obturaţia coronara este o metodă de reconstructie a unui dinte afectat de carii, pentru a-i reda functia şi forma. Cand executa o obturaţie, medicul dentist indeparteaza tesutul dentar afectat, apoi astupa cavitatea cu material de obturatie, cunoscut sub numele de plomba.
Prin sigilarea spatiilor de patrundere a bacteriilor, obturatia poate preveni evoluţia cariilor dentare. Materialele de obturatie includ aurul, portelanul, rasinile compozite (de culoarea dintelui) si amalgamul (aliaj de mercur, argint, cupru, staniu si uneori zinc).
Cum aflu daca am nevoie de obturatie?
In urma examenului stomatologic, medicul dentist poate depista daca aveti o cavitate care necesita obturatie. In timpul controlului, dentistul examineaza suprafaţa fiecarui dinte cu instrumente specific si observa cu usurinta zonele afectate.



Uneori, este necesara o radiografie a intregii cavitati bucale sau a unei porţiuni. Tipul de tratament ales de medicul dentist depinde de gradul de afectare cauzata de caria dentara si de simptomele pacientului (dureri, disconfort).
Uneori tratamentul de obturatie coronara se poate realiza intr-o singura sedinta, daca medical constata o carie superficiala.
Pentru cazurile de carie profunda, poate fi nevoie de tratament si obturatie definitiva dupa mai multe sedinte de aplicare a unui pansament cu rolul de a sigila sit rata zona afectata.


Extirparea nervului


Endodontia este specialitatea medicinii dentare care se ocupa de tratarea afectiunilor pulpare.
Extirparea nervului este o afectiune care se incadreaza in  tratamente de urgenta stomatologica. Extirparea nervului presupune o interventie care are ca si consecinta devitalizarea dintilor.
Este o manevra care necesita multa indemanare din partea stomatologului, nu este dureroasa efectuandu-se sub anestezie.
Pe scurt, extirparea unui nerv presupune apoi curatarea canalelor radiculare, pregatirea lor, sterilizarea si obturarea definitiva.


Daca medicul stomatolog constata ca nervul trebuie extirpat si efectuat un tratament de canal, acest lucru inseamna ca dintele poate fi salvat. Tratamentul de canal se poate efectua in una sau mai multe sedinte.


Cum stiu daca am nevoie de o obturatie de canal? 
Printre elementele care indica nevoia unui tratament la nivel de canal radicular, putem mentiona:


Durere spontana sau pulsatii concomitent cu muscatura. Sensibilitate la produsele alimentare fierbinti sau reci. Carie severa sau o rana care duce la aparitia unui abces.


Conform credintei populare, odata cu indepartarea nervului, dintele “moare”, insa acest lucru nu e adevarat. In timp acesta poate capata alta culoare, mai inchisa. Dintele tratat este activ si functioneaza normal, deoarece se bazeaza, ca sursa de sange si tesut nervos, pe tesuturile din jur care il mentin in pozitia lui pe osul mandibular. Dintele isi va pierde sensibilitatea la fierbinte, rece sau dulce, dar va raspunde la presiunea muscaturii, etc. Tratat in mod corespunzator, dintele ar trebui sa reziste la fel de mult ca si ceilalti dinti si poate fi folosit chiar ca si dinte de ancorare pentru o proteza partiala sau pentru o punte cimentata.



Uneori, atunci cand infectia sau abcesul este de durata, se poate simti o usoara sensibilitate asociata cu prima sau a doua sedinta de tratament a canalului radicular. Daca se intampla acest lucru, veti primi instructiuni specifice pentru a minimiza disconfortul. In cazul unei infectii poate fi necesara administrarea unui antibiotic. Daca durerea continua, poate fi necesar sa se prescrie analgezice. In orice caz, nu ezitati sa sunati la cabinetul stomatologic daca apare oricare dintre aceste probleme.
Este reprezentat de o infectie ce apare la baza dintelui sub forma unei “umflaturi”. Zona unde apare abcesul este deformata, dureroasa, mai rosie si se asociaza uneori si cu durerea la nivelul dintelui care a provocat abcesul. Ca la orice alta problema de natura stomatologica cel mai bine este sa mergi la dentist. Acest va diagnostica de indată problema si iti va trata abcesul prin perforarea zonei tumefiate (bineinteles dupa efectuarea unei anestezie locale), astfel incat sa dreneze colectia purulenta. Dupa aceasta iti va recomanda tratament antibiotic si antiinflamator si aplicarea de comprese locale reci. Intr-o alta sedinta va urma tratamentul dintelui care a dus la aparitia accesului.
Tratamentul presupune fie pastrarea dintelui cu efectuarea unor sedinte seriate la nivelul nervului dentar sau extractia dintelui. Totusi daca ai diagnosticat singur abcesul acasa, nu recurge la tratament paleativ si prezinta-te la medicul stomatolog.


Fractura dentara


Este o alta afectiune ce se poate incadra la tratamente de urgenta stomatologica. Cel mai frecvent fractura dentară apare la copii sau adolescenti dupa traumatisme minore locale. Cand observi ca dintele copilului este fracturat, in primul rand cauta fragmentul care s-a rupt, recupereaza-l si pastreaza-l in lapte. Apoi prezinta-te de urgenta la cabinet cu fragmentul conservat in lapte, unde dintele se va reface fie cu material special (de “plomba”), fie medicul poate încerca sa “lipească” fragmentul recuperat cu ajutorul unui “lipici” special.
In acest caz este bine sa vii la dentist cat mai repede, deoarece medicul reface mai usor dintele iar tu iti recapeti zambetul imediat!


Bineinteles si aceasta procedura, daca este necesar va fii insotită de anestezie locala usoara astfel incat sa fii sigur ca nu o sa doara deloc.


Pericoronarita


Este o complicatie a eruptiei molarului de minte si reprezinta infectia sacului folicular din jurul coroanei molarului de minte.
Aceasta infectie poate imbraca 2 forme:


pericoronarita congestiva pericoronarita supurata


 Pericoronarita congestiva se manifesta prin:


dureri moderate jena la inghitit limitarea usoara a deschiderii gurii gingia din jurul molarului de minte este rosie, marita in volum, si daca se apasa pe zona respectiva este posibil sa sangereze (se elimina o secretie sero-sangvinolenta) se pot inflama si ganglionii de sub mandibula de pe aceeasi parte


Din categoria de tratamente de urgenta stomatologica este si tratamentul pericoronaritei congestive care consta in spalaturi locale cu solutii antiseptice (apa de gura cu clorhexidina, betadina, cloramina) iar pentru combaterea durerii sunt indicate antiiflamatoriile (nurofen, ketonal, vidan) si antialgicele (algocalmin). Nu este nevoie de tratament antibiotic.
Pericoronarita surpurata apare daca nu a fost tratata pericoronarita congestiva. Bolnavul se prezinta la medic cu urmatoarele simptome:


dureri mari care se pot resimti (iradia) in tot hemimaxilarul respectiv febra (38-39.5) pierderea poftei de mancare dificultati la inghitit limitarea deschiderii gurii in jurul molarului de minte se observa o secretie purulenta


La aceasta urgenta stomatologica tratamentul consta in evacuarea puroiului. Sub anestezie locala se face o incizie in jurul maselei de minte. Plaga se spala cu solutii antiseptice iar la sfarsit se aplica o mesa cu iodoform pentru a se mentine o cale de drenaj pentru urmatoarele 2 zile. Se prescriu antibiotice si antiinflamatorii si se recomanda bolnavului sa revina la cabinet pentru un control a doua zi.


Dupa ce fenomenele inflamatorii dispar se recomanda extractia molarului de minte sau decapusonarea daca spatiul pentru eruptie este favorabil.
Decapusonarea este procedeul chirurgical prin care se indeparteaza zona de mucoasa care acopera un molar de minte partial erupt, pentru a favoriza eruptia lui.
Daca nu este tratata, pericoronarita se poate complica cu infectii grave: ale obrazului (abcese), ale oaselor maxilare (osteite), ale ganglionilor (adenite). Infectia se poate extinde si la distanta in organism provocand infectii grave pulmonare sau chiar septicemii.  


 

Share on social media:

Twitter LinkedIn

Autor:  Dr. Ionescu Anca

Adresa:   Str.Hategana, Nr.7, Apartament 2, Interfon 2, Sector 4, Bucuresti. Clinica noastra este situata in zona Parcului Carol, intr-o zona linistita, usor accesibila la limita dintre sector 4 si sector 5 si dispune de locuri de parcare private.

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  https://www.smiledentalspa.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!