Ortodontie- Aparat dentar

Ortodontie- Aparat dentar

Ortodontia si aparatele dentare, intrabari si raspunsuri! 2019-07-25, Vizualizari:  554

Ortodontia se ocupa cu corectarea pozitiei dintilor si a ocluziei (muscaturii) cu ajutorul unui aparat dentar fix sau mobil.
O pozitie gresita a dintilor nu permite curatarea corecta si duce la aparitia cariilor, imbolnavirii gingiilor si osului.
O muscatura gresita duce la dureri articulare (ale articulatiei dintre mandibula si craniu), dureri de cap, probleme digestive cauzate de masticatia necorespunzatoare si evident, probleme de ordin estetic.
Ortodontia se adreseaza nu doar copiilor (la care un control ortodontic timpuriu este foarte indicat – cu cat tratamentul este initiat mai repede, cu atat mai bine) ci si adultilor.
In cazul adultilor, tratamentul ortodontic poate fi o etapa necesara reabilitarii complete – stomatologul indica tratamentul ortodontic pentru a putea realiza lucrarile protetice/pe implante in pozitie corecta.
Tratamentul ortodontic se efectueaza cu aparate dentare fixe sau mobile, in functie de varsta si de particularitatile fiecarui pacient.


Prima vizita la ortodont


La prima vizita, ortodontul te va intreba mai intai ce te deranjeaza (felul in care arata dintii tai, felul in care musti, daca ai dureri) iar apoi te va examina – se va uita sa vada care problema din punctul lui de vedere.
Apoi iti va spune ce a observat si ce crede ca e de facut in mare. Daca mai ai si alte probleme cu dintii (carii, tartru, tratamente, etc) te va trimite sa le rezolvi inainte de orice, daca nu ai iti va lua amprenta (mulajul dintilor) si te va trimite sa iti faci niste radiografii si fotografii (dosarul de diagnostic ortodontic)
Abia dupa ce are toate datele culese din dosar si modelul dintilor tai iti poate spune care sunt solutiile care ti se potrivesc, deci va trebui sa va mai intalniti o data ca sa poti primi toate raspunsurile.


La ortodont poti veni la orice varsta, pentru ca problemele se pot rezolva oricand cu tehnologia din ziua de azi.
Oricand observi ca ai o problema ortodontica (ai dintii inghesuiti, rotiti sau cu spatii intre ei, nu musti bine, etc) e trebuie sa vii la un consult.
De cele mai multe ori, stomatologul observa care sunt problemele ortodontice, asa ca il poti intreba pe el daca ai nevoie de ortodont.
In ceea ce priveste primul consult ortodontic la copii, este bine sa se faca in jurul varstei de 3 ani.


Etapele tratamentului ortodontic


La prima vizita, ortodontul “culege” toate datele de care are nevoie pentru a-si da seama care sunt problemele dintilor tai si cum se pot ele rezolva. Adica te intreaba ce iti doresti, ce te deranjeaza, iti ia amprenta si te trimite la un centru de imagistica pentru radiografii si poze.
Cand are toate aceste date, analizeaza situatia si afla care sunt solutiile potrivite din punct de vedere medical.
La urmatoarea intalnire iti prezinta aceste solutii si o alegeti impreuna pe cea mai potrivita.
Apoi urmeaza aplicarea aparatului (in cazul aparatelor fixe lipite pe fata dintilor) sau o noua amprenta pentru aparatele care vor fi realizate de un tehnician (aparat dentar mobil, gutiere, aparate linguale) .
Dupa ce ai primit aparatul, urmeaza sa te intalnesti cu ortodontul la intervale cuprinse intre 2 si 8 saptamani in functie de tipul de aparat, cand iti va face activarile (va “strange “ aparatul sau ii va adauga noi componente).
Dupa ce termini de purtat aparatul (adica o perioada cuprinsa intre 6 luni si 4 ani in functie de tipul de aparat dentar si gravitatea problemelor) urmeaza perioada de contentie – in care dintii sunt mentinuti in pozitia dorita prin aplicarea unor noi aparate (sau sarme in spatele dintilor) ( mai multe informatii despre contentie vei gasi la “mentinerea rezultatelor”)


Solutii personalizate in functie de nevoile ficarui pacient


Fiecare individ este unic din punctul de vedere al formei si pozitiei dintilor. Din acest motiv, pentru fiecare pacient trebuie gasite solutiile individuale de tratament. Ortodontul te examineaza, iti ia amprenta, studiaza dosarul cu radiografii si fotografii si gaseste solutiile cele mai bune din punct de vedere medical si mecanic (sistemul de forte potrivit pentru miscarea dintilor tai). Apoi la o a doua vizita la ortodont, veti hotari impreuna care dintre aparatele existente ti se potriveste cel mai bine. Vom analiza impreuna toate aspectele – medical, mecanic, estetic, financiar si vei lua o decizie informata si potrivita doar tie.


Cum ne acomodam cu un aparat dentar?


In cazul aparatului mobil, te vei confrunta in primele zile (3-4 zile) cu salivatie mai abundenta si o oarecare dificultate de vorbire. Cu cat aparatul este purtat mai mult in primele zile, cu atat acomodarea se face mai repede.
Dupa activari sau la schimbarea gutierelor vei simti ca aparatul apasa pe dinti, ca e fix (inainte de a veni la activare simti ca e larg).
In cazul aparatelor dentare fixe, vei simti o tensiune in maxilare in primele zile dupa aplicarea aparatului si dupa activari. Daca aceasta tensiune este durere sau nu, depinde de pragul de sensibilitate la durere al fiecaruia. Avem pacienti care nu au simtit nici o durere pe tot parcursul tratamentului si pacienti care au putut mancat doar alimente foarte moi cateva zile dupa activari.
In cazul aparatelor fixe, in perioada de acomodare pot aparea iritatii pe interiorul buzelor sau obrajilor (sunt tratabile/trec de la sine) iar in cazul aparatelor linguale si o oarecare dificultate in vorbire pana se acomodeaza limba la noua situatie
Daca ai parte de un tratament cu aparat dentar, oridecare ar fi acesta, trebuie sa stii ca igiena trebuie foarte mult sporita in aceasta perioada a vietii tale, pentru a nu aparea probleme gingivale, carii sau respiratie urat mirositoare.
Ortodontul iti va explica in ce fel si cu ce trebuie sa iti cureti dintii si aparatul.
De asemenea, pe durata tratamentului ortodontic, trebuie sa eviti alimentele tari, lipicioase si bauturile carbogazoase colorate. Ortodontul iti va explica mai multe pe tema asta.


Cat dureaza tratamentul ortodontic?


Tratamentul ortodontic este un tratament de lunga durata, spre deosebire de tratamentul cariilor sau de tratamentele chirurgicale. Asta pentru ca miscarea dintelui trebuie sa se faca foarte incet, astfel incat sa nu se distruga nici dintele, nici tesuturile din jurul lui.
Cel mai scurt tratament ortodontic dureaza 6 luni, atunci cand problemele sunt foarte mici, cel mai lung putandu-se intinde spre 4-5 ani atunci cand vine vorba de dinti inclusi, extractii, probleme grave de muscatura sau in cazul copiilor cu dentitie mixta care au parte si de tratament cu aparat mobil, si cu aparat fix.


Care este frecventa vizitelor la ortodont peperioada tratamentului?


Din momentul in care ti-a fost aplicat (sau ai primit) aparatul si pana la finalul tratamentului, ba chiar si dupa asta, va trebui sa te tot intalnesti cu ortodontul. Pe parcursul tratamentului, aparatul trebuie activat (“strans”) la anumite intervale, pentru ca altfel nu-si mai face treaba. In functie de tipul de aparat pe care il ai si de faza tratamentului in care esti, ortodontul te poate chema la intervale cuprinse intre 2 si 8 saptamani.
De asemenea, in timpul tratamentului ortodontic va mai trebui sa vii la sedinte de igienizare profesionala, la intervale cuprinse intre 1 si 4 luni, in functie de gradul de igiena si de cel de depunere al tartrului.


Cat de imporatanta este contentia?(mentinerea rezultatelor tratamentului ortodontic)


Tratamentul ortodontic consta in miscarea dintilor de catre fortele declansate de aparatul dentar. Osul din jurul dintilor isi modifica forma si structura in timpul tratamentului ortodontic – este remodelat odata cu noua asezare a dintilor. Apare in jurul dintilor os nou, mai moale.
Aparatul este dat jos in momentul in care dintii si muscatura au ajuns in pozitia dorita, dar pentru ca osul sa fie complet remodelat si sa ajunga la duritatea anterioara tratamentului, este necesar ca dintii sa stea intr-o pozitie fixa o perioada.
Acest lucru se realizeaza cu ajutorul sistemelor de contentie – care consta in aparate mobile, gutiere sau sine subtiri lipite in spatele dintilor.
In functie de problema ortodontica intiala si de muscatura finala, ortodontul alege sistemul de contentie potrivit fiecarui pacient si durata purtarii (un an, doi, permanenta).
Purtarea riguroasa a contentiei , exact asa cum a fost indicat de medic este obligatorie daca se doreste mentinerea rezultatelor tratamentului.
Daca nu este purtata contentia, tesuturile moi din jurul dintelui impreuna cu limba, obrajii si buzele vor profita de faptul ca osul cel nou este moale si vor impinge dintii in pozitia de dinainte de tratament sau mai rau.


 


 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

DOWNLOAD acum si citeste fisierul complet!!

Autor:  Dr. Ionescu Anca

Adresa:   Str.Hategana, Nr.7, Apartament 2, Interfon 2, Sector 4, Bucuresti. Clinica noastra este situata in zona Parcului Carol, intr-o zona linistita, usor accesibila la limita dintre sector 4 si sector 5 si dispune de locuri de parcare private.

Localitate:  Sector 4

Telefon/fax:

Website:  http://www.smiledentalspa.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!