Aparatul dentar metalic vs. ceramic

Aparatul dentar metalic vs. ceramic

Aparatul dentar metalic vs. ceramic 2015-10-19, Vizualizari:  4410

 S-ar putea spune ca aspectul fizic este o necesitate in zilele noastre, dar, in cazul aparatelor dentare, acestea depas™esc granit›a esteticului, intrand in zona confortului fizic si a calitat›ii viet›ii. Utilitatea aparatelor dentare este umbrita doar de durata de purtare si de momentele in care presiunea asupra dint›ilor provoaca anumite stari de disconfort.

Pacientul care decide ca are nevoie de un aparat dentar este pus in fat›a unor alegeri destul de importante. In primul rand, este vorba despre tipul de aparat pe care sa il foloseasca, respectiv cel ceramic sau cel metalic. In cel de-al doilea rand, trebuie sa fie foarte sigur ca poate sa accepte un corp strain o perioada mai lunga de timp, sa respecte un anumit plan de tratament care va include si o vizita la medicul ortodont la cel put›in 3-4 saptamani.

 De ce sa aleg aparatul ceramic?

Din punct de vedere estetic, aparatul ceramic se potrives™te perfect persoanelor pentru care conteaza aspectul fizic sau cele care lucreaza in domenii in care se solicita o estetica cel put›in placuta. Cu ajutorul culorii albe sau crem a bracket›ilor, precum si a arcului care trece prin bracket›i si care poate de asemenea sa fie alb, aparatul ceramic trece de obicei aproape neobservat.

Din punct de vedere financiar, pret›ul unui astfel de aparat ceramic este mai mare decat alte tipuri de aparate, in principal din cauza bracket›ilor, dar si din cauza compozit›iei aparatului. Ceramica este casanta, motiv pentru care este indicat sa se acorde atent›ie mancarurilor si in special acelora care cont›in alimente dure (migdale, nuci). Pentru ca nu doar alimentele reprezinta un risc, se face trimitere si la muscatura acestora, care poate sa provoace daune la nivelul aparatului.

Pe langa avantajul estetic oferit de aparatul ceramic, in utilizarea acestuia mai intervine si avantajul bracket›ilor care nu se pateaza. Elasticul din jurul lor se schimba lunar, ceea ce permite ment›inerea unei igiene si a unui aspect impecabil. Materialul din care este realizat aparatul este policristalin, inseamnand ca este mult mai rezistent decat materialele compozite.

 Aparatul metalic, o provocare?

Este oricand o provocare pentru un copil. Dar rezistent›a unui astfel de aparat il face sa fie extrem de apreciat de catre pacient›i, in special de catre copii. Acestia nu sunt in general atent›i la ceea ce mananca, iar un astfel de aparat rezista cu succes la act›iunea unor alimente dure.

Din punct de vedere tehnic, bracketii metalici frezat›i standard au evoluat mult, fiind inlocuit›i cu bracketi de dimensiuni mai mici, cu un aspect ergonomic diferit. Acet™tia se aplica pe fiecare dinte in parte, avand rolul de a transmite informat›ie arcului care trece prin ei. Cele doua elemente principale ale aparatului metalic, respectiv bracketul si arcul sunt completate de catre elasticele care pentru copii pot sa fie colorate.

Aparatul metalic necesita un anume timp de acomodare, care, in funct›ie de pacient, nu ar trebui sa depas™easca o saptamana. In aceasta perioada este posibil ca pacientul sa experimenteze un anumit disconfort la nivelul obrazului, senzat›ie care poate sa fie indepartata cu ajutorul antiinflamatoarelor.

Din punct de vedere financiar, aparatul metalic fix are un cost mult mai mic decat celelalte aparate, facandu-l o opt›iune ideala pentru orice pacient.

 In oricare dintre situat›ii va vet›i afla, igiena bucala trebuie sa fie ridicata la rangul unei opere de arta. Este extrem de incomoda aparit›ia unor probleme, la care se poate adauga si mirosul neplacut al respirat›iei. Pentru a nu avea probleme in acest sens, este recomandata utilizarea unu aparat pentru dus bucal.

Mai mult, inainte de a alege aparatul, tipul acestuia, impreuna cu medicul ortodont trebuie sa stabilit›i foarte clar care este necesitatea si care urmeaza sa fie planul de tratament. Pe langa cele doua tipuri de aparate prezentate in acest articol, se mai poate opta pentru aparate linguale si pentru cele invizibile.

In concluzie, indiferent de aparatul pe care il aleget›i, finalitatea si respectarea tratamentului este cel mai important lucru pentru fiecare dintre voi.

 

 

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Georgiana Stanescu

Adresa:  Adresa: Str. Herastrau, Nr 1, Sector 1

Localitate:  Sector 1

Telefon/fax:

Website:  http://www.velvetdental.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!