Protezarea mobila, Sfaturi practice, Intretinere proteza

Protezarea mobila, Sfaturi practice, Intretinere proteza

Protezarea mobila, Sfaturi practice, Intretinere proteza 2012-01-08, Vizualizari:  33200

Refacerea unei functii pierdute (fizionomica – masticatorie) se face prin protezare. Proteza care se sprijina pe gingie si pe os, se agata de eventualii dinti restanti si se scoate dupa fiecare masa pentru igienizare este o proteza mobila.

#Multa lume ………. aceeasi intrebare!

Intrebarea pe care si-o pun primii purtatori ai unor asemenea proteze este “Oare o sa ma obisnuiesc cu ea ?” sau “Oare o voi suporta ?”. Fiti sigur  ca o veti suporta si va veti obisnui cu ea. Prin aceleasi probleme de adaptare au trecut si cei care au purtat pentru prima oara o proteza mobila inaintea dumneavoastra. Pentru asta trebuie sa vreti (si cind nu ai incontro – nu mai ai dinti – apare si vo-inta) si sa aveti rabdare. V-ati nascut stiind sa scrieti?! A trebuit sa invatati.

#Limba prea mare sau proteza e prea groasa ?!

Pentru inceput limba se va simti “ca in alta gura” pentru ca spatiul avut la dispozitie se reduce simtitor. Daca se scurteaza baza protezei superioare, supra-fata de sprijin se reduce, iar solicitarile in os sint mult mai mari; topirea osului se va face in timp mai scurt iar stabilitatea viitoarelor proteze va fi compromisa. E cam ca diferenta dintre suprafata de sprijin a unui toc cui si a unuia plat. La ace-easi greutate – tocul cui se afunda in asfaltul moale, in timp ce tocul plat – nu. Daca subtiez baza protezei pentru ca astfel limba sa aiba mai mult loc, oricum nu va fi suficient pentru a asigura confortul limbii. Mai ginditi-va insa la un as-pect – proteza trebuie igienizata si s-ar putea ca odata periuta sa se “impiedice” intr-un croset (sirmulita care se sprijina pe dinti si asigura o oarecare mentinere a protezei in gura) si sa va smulga proteza din mina. Efectul? Proteza se va izbi de chiuveta sau de podeaua de gresie din baie si exista posibilitatea  sa se sparga. Daca ar fi avut marginile mai groase……. ! 

#Probleme de fonatie ?

Daca baza protezei din zona mentionata s-ar subtia – ”pentru ca limba sa aiba mai mult loc” – rezistenta mecanica a protezei s-ar reduce simtitor  si tot nu ar rezolva problema fonatiei. Acesta este si motivul pentru care apar probleme la fonatie pentru consoanele dentale “S”, “D”,  “T”, “ Å¢”, “Z”. Cind suna telefonul si va surprinde cu gura plina vorbiti la fel de bine ? Limba se va impiedica de o boaba de piper pentru ca sa va modifice fonatia, cu atit mai mult de o baza de proteza superioara care ocupa mare parte din bolta palatina. O simpla folie de celofan pe spatele dintilor frontali superiori modifica esential fonatia.

#Primele nopti ……..

in primele nopti va trebui sa dormiti cu proteza in gura pentru a va obis-nui mai repede cu ea. Veti ramine surprins – dupa citeva zile – sa ii remarcati lipsa din gura – atunci cind o scoateti sa o igienizati.  Ideal ar fi sa nu dormiti cu proteza in gura – dupa perioada de acomodare – pentru a permite gingiei sa se refaca pe timpul noptii. Ce-ar fi daca am dormi incaltati ? Dar…. Cind mai aveti putini dinti si eventual au si mobilitate, eventual mai si scrisniti noaptea (aveti bruxism) si atunci suprasolicitati niste dinti aflati in “pioneze”, sau va displace aspectul fizionomic cind nu  mai aveti dintii din fata si scotind proteza va “cade buza in gura” – pastrati proteza si pe timpul noptii!

#Igienizarea protezei

Igienizarea protezei se face cel  mai bine scotind-o din gura – spalind-o (nu clatind-o) cu periuta si pasta de dinti sau detergent – nu praf de curatat – atit

 fata bucala – care vine in contact cu limba, obrajii, buzele, cit si fata mucozala – cea care vine in contact cu gingia. Exista niste comprimate speciale pentru spalat proteza (ex: Corega). Proteza se lasa pe timpul noptii intr-un pahar cu apa  in ca-re am adaugat si un comprimat de Corega. Dimineata scoateti proteza din pahar si o spalati cu periuta inainte de a o aseza in gura. O data pe sapta-mina o tineti – pe timpul noptii – intr-o solutie de otet; resturile alimentare pietrificate  pe  pro-teza datorita unei igiene defectuoase se vor inmuia, iar dimineata la periaj se indeparteaza mai usor.

#Cum se pune, cum se scoate ?


Pusul si scosul protezei il veti face – la inceput – in fata oglinzii pentru a va obisnui cu axul de inserare al protezei diferit cind puneti sau scoateti proteza din gura. Va recomand ca aceste manopere sa nu le faceti de fata cu toata lumea. Scoateti proteza tragind (la proteza de sus) sau impingind (la proteza de jos) de crosete cu unghiile, o puneti apasind pe dintii din  proteza dupa ce ati potrivit crosetele in dreptul dintilor. Controlati la sfirsit daca proteza a ajuns unde trebu-ie apropiind usor dintii. Daca dintii se “intilnesc” la fel ca inainte inseamna ca proteza este bine asezata

#Cam joaca ?

Proteza “joaca”
in timpul masticatiei – jocul se poate datora elasticitatii gingiei. Proteza pare ca s-ar sprijini pe o perna. Cu timpul nu veti mai remarca aceasta miscare. Poate fi un joc transversal: mestecati pe dreapta – se desprinde de pe stinga si invers, sau sagital – cind stringeti ceva intre dintii din fata se des-prinde din spate. Din nefericire acest balans nu poate dispare complet. Compara-ti proteza cu o farfurie, daca apasati cu degetul pe marginea farfuriei, riscati sa va dati de lucru cu continutul farfuriei. Daca apasati in mijlocul farfuriei, nu sunt probleme. Dintii din proteza – din nefericire – sunt pe marginea farfuriei. Cind mai sunt dinti restanti, crosetele se mai opun acestei basculari. Cind nu mai aveti nici un dinte, situatia este mai neplacuta – veti incepe sa va intrebati daca nu ati scos prea usor niste dinti – dar va veti obisnui. Sa presupunem ca ati pierdut to-cul unui pantof si sunteti obligat sa va continuati drumul pe jos. Un timp veti re-marca lipsa tocului – apoi va veti obisnui cu noua situatie.

#Ce-mi pot permite sa maninc?

Veti fi pus intr-o situatie neplacuta de unele alimente  care fie vor desprin-de proteza – caramele, guma de mestecat – si atunci cu limba, cu obrajii, palpin-du-va cu degetele proteza prin obraji veti incerca sa o reasezati. Unele alimente mai dure – alunele, nucile – intrind sub proteza se vor comporta la fel ca piatra intrata in pantof. in acest din urma caz, mai bine renuntati sa mestecati alune. Nu veti mai putea musca din mar daca proteza include si grupul de dinti frontali. Datorita bascularii protezei in timpul masticatiei, este normal sa intre alimente sub ea. Terminati de mincat si dupa aceea va retrageti pentru igienizat atit prote-za cit si proprii dinti – daca mai exista.

#De ce vecinul …..?!

Vecinul dumneavoastra se lauda cu o proteza foarte stabila ? Poate are mai multi dinti restanti, proteza este mai scurta sau are creste alveolare – pe care proteza se sprijina – mai proeminente din cauza ca nu a avut parodontopatie sau nu a scos dintii – ca dumneavoastra – dinainte de “armata”. Cu cit aveti mai pu-tini dinti, stabilitatea protezei este mai slaba. De aceea va trebui “sa mestecati in farfurie”. Cutitul si furculita pregatesc alimentele in portii mici care sa presupu-na un efort masticator mai mic. Cu aceasta proteza veti minca mai bine decit i-nainte de a o confectiona, dar nu ca atunci cind aveati proprii dinti si nu de la in-ceput. Va trebui sa invatati sa mincati cu ea. Veti observa ca nu veti mai putea sa mestecati orice. Ati invatat mersul pe bicicleta, nu v-ati nascut stiind sa mergeti! Si pina ati invatat ati mai si cazut. Dar ati vrut sa mergeti pe ea! Acelasi lucru este si cu proteza mobila, trebuie sa invatati sa o folositi!

#Mai vin la doctor?!

La jumatate de an sau un an reveniti pentru captusit proteza. Datorita presiunii exercitate de proteza, osul se atrofiaza – se topeste – si veti constata ca  bascularea protezei (apasati pe dreapta se desprinde din stinga) este mai mare ca la inceput – proteza este la distanta de os si gingie. Spatiul aparut se ocupa cu un material care se intareste in gura dar se lipeste de proteza ca sa compenseze spa-tiul care a aparut intre gingie si proteza. Dupa aceasta captusire va trebui sa re-veniti citeva zile pentru retus. Proteza se confectioneaza dupa amprenta care re-da forma gingiei si a osului din luna si anul …… acela!

#Retusul initial al protezei

Amprenta dupa care se confectioneaza proteza, reda forma dintilor res-tanti si forma osului, dar nu da informatii despre grosimea gingiei. Acolo unde aceasta este mai groasa, este mai elastica si permite o infundare mai mare a pro-tezei – la masticatie mai puternica – decit acolo unde este mai subtire. in aceste zone unde gingia este mai subtire, vor apare niste leziuni dureroase la masticatie sau la insertia – dezinsertia protezei. Va trebui sa veniti citeva zile la retus. Nu va amagiti ca se vor vindeca. Daca leziunile sunt foarte dureroase, renuntati la proteza, dar cu o ora – doua inainte de a veni la retus reasezati proteza in gura, pentru ca exista riscul ca leziunea sa se vindece si sa nu stiu unde trebuie facut retusul. Apasarea gingiei in timpul masticatiei nu trebuie sa fie dureroasa. “Bu-butele” care apar sub proteza sint de marimea unui bob de orez. Daca nu purtati proteza o zi ele se vindeca si nu stiu de unde sa retusez. Medicul poate sa retuse-ze proteza acolo unde aratati cu degetul, dar se compara un buric de deget cu un bob de orez?! Daca nu retusez de unde trebuie durerea se mentine si atunci am luat degeaba din proteza si ati facut un drum pina  la cabinet la fel de dezavanta-jos. Ginditi-va ca aveti o taietura in palma; daca o apasati va doare, daca apasati la un milimetru de ea doare, dar mai putin. Acelasi lucru se intimpla si la retusul protezei.

#Salivatie abundenta, lipsa gustului

Prezenta protezei in gura declanseaza in mod reflex salivatia (iar Pavlov). In timp creierul se invata cu “mobila” noua din gura si salivatia revine in limite normale.A trebuit sa scoateti dinti compromisi, ati avut posibilitatea sa va prote-zati mobil imediat, dar parca mincarea nu mai are acelasi gust. Normal – ati in-cercat sa vedeti diferenta de gust intre un catel de usturoi sau un miez de nuca inghitit intreg si unul mestecat indelung?! Proteza va ajuta sa striviti alimentele dar nu la fel ca cu dintii proprii. Prelungiti masticatia si veti obtine rezultatul scontat!

#Atentie!

Dintii au functie fizionomica, masticatorie, fonatorie si de suport a buze-lor si obrajilor. Folosirea lor pentru spart oase, pesmeti sau desfacut sticle de be-re nu este acoperita de garantie.

www.a-dent.ro

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Doctor Arama Alexandru

Adresa:  Galati str N. Alexandrescu, bl c2b, ap 40

Localitate:  Galati

Telefon/fax:

Website:  www.a-dent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!