Protezarea Fixa, intretinere,timp de viata

Protezarea Fixa, intretinere,timp de viata

Protezarea Fixa, intretinere,timp de viata 2012-01-08, Vizualizari:  13610

Refacerea unei functii pierdute (fizionomica – masticatorie ) se face prin protezare.
Proteza cimentata pe dinti este o proteza fixa.

#Este prima dumneavoastra proteza fixa sau mobila?

 Veti avea nevoie de o perioada de acomodare mai lunga. Aveti convingerea ca s-au slefuit prea mult dintii stilpi?! Stati linistit. Diametrul coroanelor dintilor stilpi la colet (“la gingie”), nu este mai mic decit diametrul radacinii in aceasi zona. Cu cit sint mai multi dinti de slefuit - situati la distanta - cu atit trebuie sa fie slefuiti mai mult pentru a fi paraleli, altfel proteza nu intra pe dinti.

#Vi se par dintii din “lucrare” prea lati sau prea lungi?

Senzatia vine de la faptul ca v-ati obisnuit cu ei slefuiti. Ati plecat “supa-rat” ca parca sint dintii slefuiti cam mult, v-ati obisnuit cu situatia pina cind proteza fixa a fost gata, iar cind aceasta a fost gata, aveti senzatia inversa ca acum sint parca prea lati! Daca lucrarea se incadreaza intre dinti sanatosi, spatiul delimitat de acestia a fost impartit la doi, trei, patru, dupa cit de lunga este “lucrarea”. Vreti un dinte mai ingust? Se poate, dar un altul din proteza va fi mai lat.

#Vi se pare ca marginea incizala a protezei fixe frontale superioare se sprijina in buza de jos – parca o impinge afara?

Palpati-va marginea incizala a dintilor frontali superiori inainte de slefuire cind stati cu gura inchisa si o veti simti mult sub buza inferioara.

#Parca dintii din fata din dreapta sint mai lungi fata de cei din stinga?

 Marginea incizala la o proteza frontala (pe dintii din fata)  vi se pare inclinata (dintii din jumatatea dreapta parca sint mai lungi – atirna - fata de cei din jumatatea stinga)? Amintiti-va ca de obicei caninul din dreapta este mai lung decit caninul din stinga. Si gingia la caninul (al treilea dinte de la linia mediana) din dreapta este mai jos decit gingia caninului din stinga. Asa e la toata lumea!

          #Marginea coroanelor  va va apasa  gingia pentru aproximativ jumatate de ora, dupa care senzatia dispare.

#Limba pare ca nu mai are loc in gura?

Amintiti-va ca atunci cind am slefuit dintii vi se parea ca are mai mult loc decit este nevoie. Rar se intimpla sa va muscati limba pentru ca creierul memo-reaza spatiul avut de limba. Dupa un timp limba se obisnuieste cu morfologia dintilor slefuiti; la fel se va intimpla si cu proteza fixa care tocmai vi s-a inserat in cavitatea bucala. Daca dintii stilpi sunt mai bombati spre buze sau obraji, vor fi slefuiti mai mult pentru a-i aduce – pe cit este posibil – in rind cu vecinii. Vor fi insa slefuiti mai putin spre limba sau cerul gurii pentru a nu-i face “chiar cit scobitorile”. Asta inseamna ca proteza va fi mai bombata spre limba (sau “cerul gurii”) senzatie neplacuta – dar nedureroasa! Va veti obisnui cu noua mor-fologie. Nu putem muta radacinile dintilor. Nu putem face toti dintii cu acelasi diametru. “Lucrarea” (proteza fixa) va fi mai bombata spre “cerul gurii”- (limba), daca este fizionomica (alba la culoarea dintilor) in totalitate. Materialul fizionomic nu rezista mecanic daca este in strat subtire. Daca spre “cerul gurii” (limba) se slefuiesc  mai putin dintii, pentru a le asigura o oarecare rezistenta, dar mai ales pentru asigura o suprafata de cimentare, e normal ca “lucrarea” (proteza fixa) sa fie mai burtoasa pe acea directie. Ar trebui sa acceptati ca doc-torul nu “ia acasa” ce a subtiat din dintii dumneavoastra!

#Cimentarea provizorie – de ce ?

Pentru a va obisnui cu ea, pentru a putea face retusuri - proteza fixa se ci-menteaza provizoriu pentru a va acomoda cu ea la gingie si muscatura. Dupa un interval de acomodare vi se scoate proteza de pe dinti pentru retusuri privind forma, culoarea, muscatura si se cimenteaza dupa aceea. ii veti simti lipsa cit timp este scoasa din gura pentru retus sau pentru pregatirea in vederea cimentarii chiar daca parca nu era “chiar de acolo”, dar aveati si perioade in care uitati ca o aveati in gura. Fiind fixata provizoriu, sint sanse sa va cada. Nu reve-niti cu proteza in „buzunar'', pentru ca daca pauza de purtat proteza e lunga, sint sanse ca sa nu se mai aseze pe dintii stilpi, sa nu mai aiba loc limba in gura, sa va apese la gingie si sa reapara problemele pe care le-ati avut la prima inserare a lucrarii pe dinti. O fixati cu niste guma de mestecat sau pasta de lipit proteze.

          #Problemele fonatorii

          Dintii au si o asemenea functie. Orice modificare a formei dintilor din zo-na frontala atrage dupa sine probleme fonatorii care se rezolva in maximum o luna de zile (depinde si cit de  “mut” sinteti). O simpla folie de celofan lipita pe bolta palatina sau pe dintii frontali  - inainte de slefuit dintii va creeaza probleme in rostirea sunetelor dentale  “S”, “D”, “T”, “Ţ”, “Z”. Va asigur ca proteza este mai groasa ca celofanul spre bolta palatina. Mult timp dupa ce anturajul dum-neavoastra va fi multumit de felul cum vorbiti (pentru ca va aud prin vibratia ae-rului), veti fi nemultumit de fonatia cu noua proteza (pentru ca va auziti prin vi-bratia oaselor craniului  care asigura o transmisie mult mai fidela; ca dovada ca asa stau lucrurile amintiti-va ca nu va recunoasteti vocea imprimata pe o caseta).

          #Cind va “puneti dinti?!

Daca nu puteti sta mult timp cu dintii frontali superiori slefuiti (veti “defi-la” cu dintii facuti “grebla”) si nu puteti accepta problemele fonatorii care apar conesecutiv slefuirii, ar trebui sa va programati aceste manopere in concediu.

#Lucrarea este mai inalta.

Vi se pare ca muscati mai mult pe dintii din lucrare. Dintii scurtati  pentru a asigura lucrarii o grosime ocluzala suficienta – au tendinta sa iasa (in interval-lul in care tehnicianul face lucrarea) pentru a se intilni cu dintii de pe maxilarul opus. Asa cum au iesit – dind senzatia ca lucrarea este mai inalta – tot asa se vor infunda in os. La inceputul perioadei de acomodare nu solicitati dintii stilpi cu alimente dure, pentru ca toata forta muschilor masticatori se aplica pe unu, doi, trei dinti. Cind constatati ca ocluzia s-a echilibrat, spre sfirsitul perioadei de aco-modare, puteti solicita proteza si cu alimente mai consistente – daca nu ati fost avertizat asupra implantarii precare a dintilor stilpi, sau materialului – din care este confectionata proteza - mai putin rezistent. E cam ca in viata – ce-i frumos …. nu-i rezistent (e vorba de protezele fixe total fizionomice – albe la culoarea dintilor in totalitate)!

#Jena “gingiilor” dupa slefuit?!

Dupa prima sedinta de slefuire, va trebui sa aveti acasa un ceai cicatrizant (musetel, sunatoare, pelin, cimbru, galbenele, ceai gastric) – facut mai concentrat - sau apa de gura medicinala (Ossidenta, Tantum verde) cu care sa ajutati “gingia” sa se cicatrizeze pina a doua zi cind se ia amprenta.

Cit timp pot folosi o proteza fixa ?

O proteza fixa – de obicei – supravietuieste dintilor stilpi . Sub lucrare pe dintii stilpi cariile insa isi continua evolutia la fel ca si cele de pe dintii din afara lucrarii. Daca dintii stilpi sint devitalizati – scosi nervii - , cariile nu dau dureri. Nu schimbati lucrarile numai daca apar dureri. Datorita cariilor de sub lucrare, mirosului neplacut al gurii consecutiv acestor carii, retragerii gingiei – se  impu-ne  schimbarea protezelor fixe in sase-sapte ani. Pot fi tinute si peste acest inter-val, dar riscul este al dumneavoastra. Daca obturatiile (plombele) se recomanda sa le schimbati la trei patru ani, la fel ar trebui schimbate si cele de sub coroane. Dar – avind in vedere costurile destul de ridicate, ar trebui cel mult la dublul perioadei de control al “plombelor de sub “lucrare” sa schimbati totusi “lucrarea”. Proteza fixa nu poate sa fie ca perdeaua – o string sa vad ce se in-timpla in spatele ei , o trag inapoi de cite ori vreau - doriti sa fie cimentata pe dinti fara sa  se mai desprinda de pe ei. Nu se mai poate controla ce se intimpla sub ea.

           #Alimente lipicioase?!

Daca ati fost avertizat ca aveti dintii scurti – cu o suprafata de cimentare mica – nu abuzati de alimente lipicioase care v-ar decimenta lucrarea in scurt timp.      #Atentie la extractiile vechi si dezechilibrele care apar dupa!

Dupa citiva ani, dintii de pe maxilarul superior - de exemplu - aflati in dreptul extractiilor de pe maxilarul inferior (mandibula), ies din os pina ating gingia de la mandibula. Dintii de la maxilarul cu pricina vor arata “ca funia in sac” – unii mai sus altii mai jos! Atunci cind va hotariti sa va protezati la mandibula, vor trebui extrasi dintii de la maxilar pentru a crea spatiu pentru dintii falsi de la mandibula, altfel in spatiul de  2-3 milimetri dintre dintii de sus si gingia de jos atunci cind stringeti dintii, vor trebui confectionati niste dinti falsi prea subtiri care se vor rupe din cauza solicitarilor ocluzale. Remediul? O inaltare de ocluzie – se fac dintii din proteza fixa putin mai lungi. Ideal ar fi sa se protezeze si pe stinga si pe dreapta. E adevarat e mai scump dar pentru unii neglijenta se plateste. Altfel facind dintii de pe dreapta mai inalti, cei de pe stinga ramin in aer. Chiar si in aceasta situatie, in jumatate de an – ocluzia se reechilibreaza. Pentru cei cu o fata ridata, va fi un avantaj cresterea dimensiunii etajului inferior al fetei; pentru toti insa in timpul masticatiei izbirea dintilor se va manifesta si cu zgomot in urechi  auzit la inceput de toata lumea, apoi numai de cel in cauza, dar care va dispare in timp pe masura ce creierul memoreaza noua dimensiune a  etajului inferior al fetei si modifica contractia muschilor masticatori.           

     #Periajul dintilor doar la pasti si ……… !

Am grija ca dintii sa fie corect tratati, proteza sa fie corect executata si sa va multumeasca estetic si functional, va informez asupra tehnicii de periaj – dar periajul va apartine.  Daca ati neglijat igiena pentru ca aveati mai putini dinti – e momentul sa va reconsiderati pozitia. Singerarea gingiilor se datoreaza si unei i-giene bucale incorecte. O gingie periata ritmic se ingroasa (precum pielea de la bataturi – datorita unor “exercitii repetate“). Vasele de singe devin mai pro-funde, consecinta fiind reducerea singerarii.

           #Cind se face cimentarea “definitiva”?! La cimentarea definitiva trebuie sa simtiti lucrarea ca si cum ar fi de acolo, sa uitati ca aveti o proteza.

           #Important!

           *E numai vina dumneavoastra daca dupa ce fac toaleta  protezei si a dintilor, cimentez proteza pe dintii din a caror gingii  izvoraste singele care se intinde pe dintii care initial au fost curatati si uscati, ca sa adere cimentul de ei. Va garantez o decimentare in scurt timp.

           *Dintii au functie fizionomica , masticatorie, fonatorie si de suport a buzelor si obrajilor. Daca vreti sa spargeti nuci cu ceasca de cafea , nu veti mai avea nici ceasca si nici nuci sparte.  Folosirea lor pentru spart oase , pesmeti sau desfacut sticle de bere nu este acoperita de garantie. De cite oase este nevoie pentru a sparge o fateta ? Chiar credeti ca veti obtine acelasi efect cu  piine, piure sau carne. Se poate ca fateta (partea alba la culoarea dintilor dinspre buze sau obraji) sa se desprinda in piine, dar nu ea a determinat spargerea sau dezlipirea ei! Sigur a fost un soc mecanic anterior, fateta a mai ramas „in doua ate” si la prima solicitare minora s-a desprins. De cite vagoane de piine este nevoie sa se desprinda o fateta ?! De citi simburi de maslina .............. ? Daca va stiti vicios – nu rezistati fara sa curatati cartilajul de pe un copan sau o coasta, sau aveti „norocul” ca in placinta facuta de soacra, doar la dumneavoastra sa nimereasca coaja de nuca  desi v-ati ales singur bucata (iarta-ma Tiberiu!), nu dati bani pe „lucrari” total fizionomice.

            #Mai aveti dinti de care v-ati legat sperante ?!

Daca sunt mobili – nu va faceti iluzii ca vor suporta sarcina dintilor lipsa. Daca un cal e schiop, vopsindu-l capata un picior sanatos?! Daca dintele este mobil, „imbracindu-l” se modilfica implantarea?! Sarcina ocluzala a dintilor falsi se distribuie pe dintii stilpi. Daca dintii stilpi sint mobili – vor deveni si mai mobili. Merita sa va despartiti mai repede de ei ?! Pot fi „imbracati” pentru a-i solidariza ca intr-o atela – daca nu sint exgerat de mobili. Daca vi se refuza proteza-rea fixa, inseamna ca dintii dumneavoastra s-ar putea sa fie prea mobili sau prea putini ca sa suporte o sarcina ocluzala foarte mare. Din punct de vedere financiar, patru dinti falsi costa cam cit o proteza mobila care va „mobileaza” tot maxilarul! Cind stomatologul va refuza si va recomanda proteza mobila si el „sufera financiar” – incaseaza mai putin! Daca v-ar fi facut o proteza fixa - ar fi incasat mai mult! Daca „stofa” nu suporta .... !


www.a-dent.ro

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Doctor Arama Alexandru

Adresa:  Galati str N. Alexandrescu, bl c2b, ap 40

Localitate:  Galati

Telefon/fax:

Website:  www.a-dent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!