Radiografia dentara - mijloc de diagnostic , tratament si control postterapeutic

Radiografia dentara - mijloc de diagnostic , tratament si control postterapeutic

Radiografia dentara - mijloc de diagnostic , tratament si control postterapeutic 2014-08-08, Vizualizari:  2688

Radiografia dentara este o imagine bidimensionala a dintelui , maxilarului si tesuturilor de vecinatate.


Imaginea este obtinuta prin expunerea la radiatii electromagnetice care penetreaza corpul si sunt absorbite de tesuturi in diferite grade in functie de densitatea tesutului
Radiografia descopera patologia ce nu se observa la examenul clinic simplu.

Din pacate in tara noastra pacientul nu este educat in sensul necesitatii efectuarii radiografiilor , privind aceasta examinare ca pe ceva suplimentar care ii afecteaza sanatatea.
Aceste examinari nu afecteaza starea de sanatate a organismului uman deoarece cantitatea de raze x din timpul expunerii e foarte mica . Totodata fiecare persoana este expusa zilnic la diverse radiatii din mediu cum ar fi : telefonul mobil , cuptorul cu microunde , radiiatiile naturale din spatiu , etc.


In cazul radiografiilor digitale radiatiile sunt reduse cu pana la 90% datorita sensibilitatii pe care o are senzorul in acest caz . Imaginea radiologica isi dovedeste necesitatea atat la copii cat si la adulti. La copii este necesara in depistarea proceselor carioase ce nu se pot observa clinic , la descoperirea anumitor anomalii de dezvoltare in ortodontie , in cazul traumatismelor dento-faciale destul de frecvente in copilarie .


In cazul adultilor este necesara in depistarea proceselor carioase , inainte , in timpul si dupa efectuarea tratamentelor de canal, pentru evaluarea corectitudinii si evolutiei acestor tratamente . 
Radiografia isi dovedeste utilitatea in implantologie pentru stabilirea posibilitatii instalarii implanturilor dentare , in timpul interventiei chirurgicale si la intervale regulate de timp pentru a observa evolutia cazului .


Si nu in ultimul rand , pentru ca o gura bolnava inseamna un corp bolnav , nu trebuie sa uitam ca radiografia dentara reprezinta un mijloc de monitorizare a starii de sanatate a cavitatii orale , ea reusind uneori sa traga un semnal de alarma asupra bolilor metabolice si sistemica .

Share on social media:

Twitter Google+ LinkedIn

Autor:  Dr. Cirstoveanu Robert

Adresa:  Str. Fratii Golesti, nr 82, etaj 3

Localitate:  Pitesti

Telefon/fax:

Website:  


Articole similare

  Sugestii, propuneri

 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!