Dusul bucal

Dusul bucal

Dusul bucal Vizualizari:  3771

Un  irigator bucal (de asemenea, numit si jet de apa dentar sau dus bucal) este un dispozitiv de ingrijire orala  la domiciliu, care foloseste un curent de apa pulsator pentru a indeparta placa si resturile alimentare dintre dinti si sub linia gingiei imbunatatind sanatatea gingivala. Este un mijloc adiacent de igienizare a cavitatii bucale, pe langa periajul manual, electric, ata dentara si clatirile cu apa de gura. Primul dus bucal a fost dezvoltat in 1962 de catre un medic dentist si un inginer, ambii din Fort Collins, CO. Din acel moment, irigatoarele orale au fost evaluate in mai mult de 50 de studii stiintifice.

Scopul principal al irigarii orale este de a reduce bacteriile daunatoare si, prin urmare riscul si severitatea bolii parodontale. Studiile au aratat ca utilizarea zilnica are potentialul de a indeparta patogenii ce se gasesc in pungile parodontale. De asemenea s-a observat si o reducere a mediatorilor proinflamatorii.

Pacientii carora le este indicata folosirea dusului bucal sunt cei cu aparate ortodontice, implanturi, coroane, punti, cei cu diabet, gingivita, inghesuiri dentare si cei care doresc o mai buna ingrijire a parodontiului sau a caror igiena orala clasica nu este de ajuns.

Exista mai multe tipuri de irigatoarele bucale moderne in momentul de fata. Cel mai comun tip pentru uz casnic este un irigator flux cu impulsuri. Exista, de asemenea, cu flux direct sau irigatoarele flux continuu. Capetele si ele sunt variate, cel mai folosit fiind capatul „jet” (standard), proiectat pentru o plasare supragingivala.

Pacientii sunt sfatuiti sa puna vârful la un unghi de 90 ° cu axul lung al dintelui, si aproximativ 3 mm fata de marginea gingivala. Apoi, urmati marginea gingivala si opriti la fiecare spatiu interdentar timp de cinci sau sase secunde, irigand atat fata vestibulara (dinspre obraz) cat si fata orala a dintilor. Pentru cei cu boala parodontala moderata spre avansata, irigarea subgingivala zilnica ajuta la ingrijirea adecvata la domiciliu.

 

 


Fig.1 : jetul indeparteaza resturile alimentare si depunerile rezistente de pe suprafetele dintilor

 

Irigatoarele utilizeaza un jet de lichid de impinge cu presiune controlata resturile alimentare ce s-au depus printre dinti, coroane, pe sub lucrari protetice in toate zonele in care pacientul nu reuseste sa le indeparteze prin mijloace uzuale.

 

 


Fig.2 : trebuie respectat unghiul de 90 grade pentru a nu traumatisa gingia si santul gingival

 

Irigatorul (dusul bucal) are o parte manuala ce este conectata printr-un furtun la un recipient pentru lichid. Acesta poate fi utilizat doar cu apa sau puteti adauga, de exemplu, apa de gura. Unii cercetatori au investigat eficacitatea folosirii cu un antimicrobian. Mai multe studii au evaluat irigarea supragingivala cu 0,06 la suta clorhexidina (1 parte apa la 1 parte CHX) si s-a demonstrat o reducere semnificativa a gingivitei si a sangerarii. Este important de mentionat ca folosirea doar cu apa a avut un efect benefic, dar nu in aceeasi masura.

Poate cel mai mare avantaj al irigarii zilnice este acela ca ajuta pacientii sa mentina un numar redus de bacterii in cavitatea bucala. Aceasta, la rândul sau, duce la mai putine puncte de sângerare, pungi parodontale de mica adâncime, si o imbunatatire a sanatatii gingivale.

Cheia succesului cu irigarea orala pare a fi folosirea in mod constant, pentru ca bacteriile trebuie indepartate continuu pentru a obtine un efect maxim. Totusi, folosirea dusului bucal este doar o componenta a unui program complex de ingrijire dentara si doar dupa sfatul specializat al medicului dumneavoastra dentist. Exista sansa de a utiliza gresit dusul bucal, prin directionarea defectuoasa catre santul gingival, cu efecte negative ulterioare (retractii gingivale, gingivite, expunerea lucrarilor dentare) si agravarea chiar aafectiunilor initiale.

Pacientii trebuie sa efectueze zilnic un periaj corect, sa foloseasca ata dentara sau alti adjuvanti recomandati de catre medicul dentist. in timpul vizitelor in cabinetul stomatologic, realizarea detartrajului minutios este inca extrem de important pentru a avea o buna sanatate orala.

 

 

Autor: dr. Ionut Vasilof, medic dentist ABC Eurodent, competenta in Implantologie

Sursa: ww.rdhmag.com, www.smileartsny.com, www.tutti.ch, www.hammacher.com

Foto: ww.rdhmag.com, www.smileartsny.com, www.tutti.ch, www.hammacher.com

Share on social media:

Twitter LinkedIn

Autor:  Dr. Ionut Vasilof

Adresa:  Bd Decebal 17 blS16 sc C apt 54 sector 3 Bd 1 Mai 35 bl C13 sc B apt 54 sector 6 Bucuresti Db Ghencea 43B sect 6 Bucuresti, parter, in cadrul Ghencea Medical Center Str Iosif Albu nr 58, etaj 2, sector 3, Bucuresti

Localitate:  Sector 3

Telefon/fax:

Website:  http://www.abceurodent.ro


Articole similare

  Sugestii, propuneri

Recomandari dentist


Banner


 
Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, sunteti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Citeste despre politica de confidentialitate.

Valid CSS!